Kort historie av oppskriften

Haddock Mornay har sine røtter i det franske kjøkkenet, kjent for sin klassiske Mornay-saus basert på béchamel og ost. Denne retten ble raskt adoptert i engelske kystbyer, der fersk haddock var lett tilgjengelig. Den smeltende, kremete sausen kombinert med delikat, hvit fisk gjør den til en favoritt for både hverdagslige måltider og spesielle anledninger. Jeg synes Haddock Mornay er den perfekte måten å skape et luksuriøst fiskemåltid hjemme, uten at det blir for komplisert.


Næringstabell

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
HaddockB12, D, Magnesium1.00.024.0
Mornay-saus (med melk og ost)A, Kalsium10.53.06.0
FullkornsbrødsmulerB, Folat, Jern1.52.02.3
ParmesanKalsium, A, B124.50.13.0
MuskatE, Jern0.10.00.0

Smak og tekstur

Haddock Mornay er en harmonisk rett med fløyelsmyk saus som dekker den flakete, delikate fisken. Mornay-sausen gir en rik og ostete smak som balanserer perfekt med den milde smaken av haddock. Den sprø toppingen av brødsmuler og parmesan skaper en deilig kontrast mot den kremete teksturen under. For meg er dette comfort food på sitt beste, en rett som føles som et varmt klem på en kjølig kveld.


Min erfaring, tips og minner

Jeg husker første gang jeg serverte Haddock Mornay til familien; det var en søndag, og hele kjøkkenet duftet av muskat og smeltet ost. Mitt beste tips er å bruke fersk fisk for best resultat og ikke være redd for å eksperimentere med oster i sausen. En personlig favoritt er å tilsette litt Gruyère for ekstra dybde. For meg er dette en rett som bringer folk sammen, enten det er en rolig middag eller en liten feiring.


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
Dampede grønnsakerLett og sunn balanse til den rike sausen
FullkornsrisAbsorberer sausen og gir fylde
Ovnsbakte poteterPerfekt sprøhet som komplementerer retten
Grønn salatFriskhet og farger til tallerkenen
SitronbåterEt friskt dryss for ekstra smak

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til fisken:
  • 4 fileter av hyse (ca. 600 g)
  • 2 dl melk (til posjering)
  • Salt og pepper etter smak
  • 1 laurbærblad
  • 2 hele nellikspiker (valgfritt)
  • Til Mornay-sausen:
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl melk
  • 100 g revet cheddar eller annen smaksrik ost
  • 2 ss revet parmesan (til topping)
  • 1 ts dijonsennep
  • Salt og pepper etter smak
  • En klype muskatnøtt (valgfritt)
  • Til servering:
  • Frisk persille, hakket
  • Dampede grønnsaker eller potetmos

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 200 °C og smør en ildfast form.
  • Krydre fisken med salt og pepper og legg den i den ildfaste formen.
  • Lag sausen: Varm opp havremel i en kjele over middels varme og visp gradvis inn melk og grønnsakskraft til sausen tykner.
  • Rør inn parmesan, dijonsennep og muskatnøtt, og smak til med salt og pepper.
  • Hell sausen over fisken og dryss revet parmesan på toppen.
  • Stek i ovnen i 20–25 minutter, til fisken er gjennomstekt og toppen er gyllen.
  • Server retten varm, toppet med frisk persille og med dampede grønnsaker og fullkornsris ved siden av.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment