Historien bak retten
Kålrabistappe har vært en trofast følgesvenn i det norske kjøkken i generasjoner. Retten har sine røtter i bondekulturen, der kålrabi ble brukt som en billig og næringsrik erstatning for potet. I dag er kålrabistappe nærmest uunnværlig tilbehør til juleribba, men jeg liker å gi den et friskt løft om sommeren med sitron og dill. Det gjør smaken lettere og mer spennende, og det passer perfekt til grillet fisk eller grønnsaker. Denne varianten ble raskt populær blant venner og familie, og jeg får ofte spørsmål om oppskriften når jeg serverer den.


Næringsstoffer og vitaminer i ingrediensene

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
KålrabiC, B60.13.51.2
GulrotA, C, K0.24.70.9
SitronjuiceC0.31.50.3
OlivenoljeE, K13.500
HavremelkB2, D, B121.23.01.0
DillA, C0.10.10.3

Smak og tekstur
Denne kålrabistappen smaker rett og slett sommer for meg. Kålrabien har en mild og litt søtlig smak, mens gulroten gir ekstra fylde og farge. Når jeg moser alt sammen med havremelk og en god skvett olivenolje, blir resultatet silkemykt med en liten kjerne av tekstur. Sitronen løfter smaken med friskhet, og den finhakkede dillen gir en lett urteaktig avslutning. Det hele balanseres så nydelig – mildt, friskt og aromatisk på en gang.


Min erfaring og tips
Jeg husker første gang jeg prøvde å lage en lettere variant av kålrabistappe – jeg ville ha noe som var like tilfredsstillende, men ikke så tungt. Resultatet ble denne herlige kombinasjonen. Jeg elsker å lage den i store porsjoner og ha rester i kjøleskapet, for det smaker nesten enda bedre dagen etter! Mitt tips: Ikke vær redd for å tilsette mer sitron hvis du liker det syrlige. Og bruk fersk dill – den tørkede blir aldri helt det samme. Barna mine elsker den også, spesielt med litt røkt laks på siden.


Tilbehør som passer til kålrabistappen

RetterHvorfor det passer
Grillet laksFriskheten matcher fiskens fethet perfekt
Stekt kyllingfiletMild smak balanseres godt med sitron og dill
GrønnsakskarbonaderSupplerer den plantebaserte menyen godt
Bakte rødbeterSøtt og syrlig – nydelig sammen
Grove knekkebrød med smørEnkelt, men kjempegodt som lunsj

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaker
  • 500 g kålrabi
  • 200 g gulrøtter
  • 2 dl vann (til damping)
  • Smakstilsetninger
  • 1 ss mildt smør (f.eks. meierismør med redusert fett)
  • 1 dl usøtet havremelk
  • Saft av ½ sitron
  • 2 ss finhakket dill
  • ¼ ts nykvernet pepper
  • En klype salt (valgfritt)
  • Topping (valgfritt)
  • Et lite dryss ekstra dill
  • Noen dråper ekstra virgin olivenolje

STEG FOR STEG:

  1. Skrell kålrabi og gulrøtter, og kutt dem i små terninger.

  2. Kok opp vann i en stor kjele og legg grønnsakene i en dampinnsats.

  3. Damp kålrabi og gulrøtter under lokk i ca. 20 minutter, eller til de er møre.

  4. Ha grønnsakene over i en bolle og mos dem grovt med en stapper.

  5. Tilsett smør og rør det inn mens grønnsakene fortsatt er varme.

  6. Hell i havremelk litt etter litt og bland til du får ønsket konsistens.

  7. Press over sitronsaft og rør inn finhakket dill og pepper.

  8. Smak til med salt dersom ønskelig.

 

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment