Historien bak retten
Kålrabistappe har vært en trofast følgesvenn i det norske kjøkken i generasjoner. Retten har sine røtter i bondekulturen, der kålrabi ble brukt som en billig og næringsrik erstatning for potet. I dag er kålrabistappe nærmest uunnværlig tilbehør til juleribba, men jeg liker å gi den et friskt løft om sommeren med sitron og dill. Det gjør smaken lettere og mer spennende, og det passer perfekt til grillet fisk eller grønnsaker. Denne varianten ble raskt populær blant venner og familie, og jeg får ofte spørsmål om oppskriften når jeg serverer den.
Næringsstoffer og vitaminer i ingrediensene
Ingrediens | Vitaminer | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
---|---|---|---|---|
Kålrabi | C, B6 | 0.1 | 3.5 | 1.2 |
Gulrot | A, C, K | 0.2 | 4.7 | 0.9 |
Sitronjuice | C | 0.3 | 1.5 | 0.3 |
Olivenolje | E, K | 13.5 | 0 | 0 |
Havremelk | B2, D, B12 | 1.2 | 3.0 | 1.0 |
Dill | A, C | 0.1 | 0.1 | 0.3 |
Smak og tekstur
Denne kålrabistappen smaker rett og slett sommer for meg. Kålrabien har en mild og litt søtlig smak, mens gulroten gir ekstra fylde og farge. Når jeg moser alt sammen med havremelk og en god skvett olivenolje, blir resultatet silkemykt med en liten kjerne av tekstur. Sitronen løfter smaken med friskhet, og den finhakkede dillen gir en lett urteaktig avslutning. Det hele balanseres så nydelig – mildt, friskt og aromatisk på en gang.
Min erfaring og tips
Jeg husker første gang jeg prøvde å lage en lettere variant av kålrabistappe – jeg ville ha noe som var like tilfredsstillende, men ikke så tungt. Resultatet ble denne herlige kombinasjonen. Jeg elsker å lage den i store porsjoner og ha rester i kjøleskapet, for det smaker nesten enda bedre dagen etter! Mitt tips: Ikke vær redd for å tilsette mer sitron hvis du liker det syrlige. Og bruk fersk dill – den tørkede blir aldri helt det samme. Barna mine elsker den også, spesielt med litt røkt laks på siden.
Tilbehør som passer til kålrabistappen
Retter | Hvorfor det passer |
---|---|
Grillet laks | Friskheten matcher fiskens fethet perfekt |
Stekt kyllingfilet | Mild smak balanseres godt med sitron og dill |
Grønnsakskarbonader | Supplerer den plantebaserte menyen godt |
Bakte rødbeter | Søtt og syrlig – nydelig sammen |
Grove knekkebrød med smør | Enkelt, men kjempegodt som lunsj |

INGREDIENSER:
- Grønnsaker
- 500 g kålrabi
- 200 g gulrøtter
- 2 dl vann (til damping)
- Smakstilsetninger
- 1 ss mildt smør (f.eks. meierismør med redusert fett)
- 1 dl usøtet havremelk
- Saft av ½ sitron
- 2 ss finhakket dill
- ¼ ts nykvernet pepper
- En klype salt (valgfritt)
- Topping (valgfritt)
- Et lite dryss ekstra dill
- Noen dråper ekstra virgin olivenolje
STEG FOR STEG:
Skrell kålrabi og gulrøtter, og kutt dem i små terninger.
Kok opp vann i en stor kjele og legg grønnsakene i en dampinnsats.
Damp kålrabi og gulrøtter under lokk i ca. 20 minutter, eller til de er møre.
Ha grønnsakene over i en bolle og mos dem grovt med en stapper.
Tilsett smør og rør det inn mens grønnsakene fortsatt er varme.
Hell i havremelk litt etter litt og bland til du får ønsket konsistens.
Press over sitronsaft og rør inn finhakket dill og pepper.
Smak til med salt dersom ønskelig.
Kommentarer