En liten historie om oppskriften
Grillet rabarbra var ikke noe jeg vokste opp med – vi kokte den gjerne til kompott eller brukte den i pai. Men for noen år siden var jeg i Sverige på en liten sommerfestival og fikk servert grillet rabarbra med iskrem. Det var en så enkel, men likevel genial idé! Søt, syrlig, varm og kald – alt på en gang. Da jeg kom hjem, begynte jeg å eksperimentere. Med litt kanel, lønnesirup og en kremete is ble det raskt en gjenganger på terrassen. Den har blitt en signaturdessert i familieselskapene våre.
Næringsinnhold og vitaminer
Ingrediens | Vitaminer/mineraler | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
---|---|---|---|---|
Rabarbra | K, C, kalsium, fiber | 0.2 | 1.1 | 0.4 |
Lønnesirup | Sink, mangan | 0.1 | 13.5 | 0.0 |
Vaniljeis (vegansk) | E, jern (avhengig av type) | 5.0 | 10.0 | 1.5 |
Havremel | Fiber, magnesium, jern | 1.8 | 0.4 | 2.0 |
Mandler | E, B2, protein | 5.5 | 1.2 | 6.0 |
Smak og tekstur
Det jeg elsker mest med denne retten er kontrastene. Rabarbraen får en nesten karamellisert overflate på grillen, mens innsiden forblir saftig og syrlig. Vaniljeisen smelter sakte over de varme stengene og blander seg med krydder og lønnesirup – en drøm! Havrestrøet tilfører et nødvendig crunch og en deilig nøtteaktig dybde. Hver munnfull har det søte, det syrlige, det kremete og det sprø – alt sammen i perfekt balanse. Jeg synes det smaker som sommer på sitt beste!
Min erfaring, tips og minner
Jeg lager ofte denne desserten hvis jeg har rabarbra i hagen – det er jo noe ekstra tilfredsstillende med å bruke egne råvarer. Noen ganger tilsetter jeg også litt appelsinzest eller en klype ingefær i strøet for å variere. Jeg har også servert rabarbraen kald med yoghurt som en frokostdessert, og det funker overraskende godt! Barna mine elsker når jeg drysser hakket mørk sjokolade over, og jeg må innrømme at det er litt farlig godt det også. Mitt beste tips? Grill mer enn du trenger – du kommer til å ville ha mer.
Tilbehør jeg liker å servere til
Tilbehør | Derfor passer det godt |
---|---|
Vegansk vaniljeis | Kremet kontrast til syrlig rabarbra |
Yoghurt naturell | Friskt og lett alternativ til is |
Grovhakket mørk sjokolade | Gir bitterhet som balanserer sødme |
Ristede valnøtter | Nøtteaktig dybde og crunch |
Friske jordbær | Søt og frisk smak som løfter retten |

INGREDIENSER:
- Grillet rabarbra:
- 400 g rabarbra, delt i 10–12 cm stenger
- 2 ss lønnesirup
- ½ ts malt kanel
- ½ ts kardemomme
- 1 ts rapsolje (til pensling)
- Havrenøttestrø:
- 2 ss havremel
- 2 ss hakkede mandler
- 1 ts kokosolje
- ½ ts kanel
- En klype salt
- Servering:
- 4 kuler vaniljeis (evt. sukkerfri eller vegansk alternativ)
STEG FOR STEG:
Forbered rabarbraen: Vask og tørk rabarbraen. Del den i jevne biter. Pensle lett med rapsolje og dryss over kanel og kardemomme.
Grill: Forvarm grillen (eller bruk grillpanne) til middels høy varme. Legg rabarbraen på risten og grill i 2–3 minutter på hver side til de er møre og lett karamelliserte.
Lag havrestrøet: I en tørr panne, rist havremel og mandler sammen med kokosolje og kanel i 2–3 minutter på middels varme til du kjenner en nøtteaktig duft. Tilsett en liten klype salt og la det kjøle seg.
Anrett desserten: Legg varm rabarbra på tallerkener. Topp med én kule vaniljeis og dryss over havrestrø.
Server med det samme: Pynt gjerne med et blad sitronmelisse eller mynte for en ekstra frisk touch.
Kommentarer