En liten historie om oppskriften

Grillet rabarbra var ikke noe jeg vokste opp med – vi kokte den gjerne til kompott eller brukte den i pai. Men for noen år siden var jeg i Sverige på en liten sommerfestival og fikk servert grillet rabarbra med iskrem. Det var en så enkel, men likevel genial idé! Søt, syrlig, varm og kald – alt på en gang. Da jeg kom hjem, begynte jeg å eksperimentere. Med litt kanel, lønnesirup og en kremete is ble det raskt en gjenganger på terrassen. Den har blitt en signaturdessert i familieselskapene våre.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminer/mineralerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
RabarbraK, C, kalsium, fiber0.21.10.4
LønnesirupSink, mangan0.113.50.0
Vaniljeis (vegansk)E, jern (avhengig av type)5.010.01.5
HavremelFiber, magnesium, jern1.80.42.0
MandlerE, B2, protein5.51.26.0

Smak og tekstur

Det jeg elsker mest med denne retten er kontrastene. Rabarbraen får en nesten karamellisert overflate på grillen, mens innsiden forblir saftig og syrlig. Vaniljeisen smelter sakte over de varme stengene og blander seg med krydder og lønnesirup – en drøm! Havrestrøet tilfører et nødvendig crunch og en deilig nøtteaktig dybde. Hver munnfull har det søte, det syrlige, det kremete og det sprø – alt sammen i perfekt balanse. Jeg synes det smaker som sommer på sitt beste!


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager ofte denne desserten hvis jeg har rabarbra i hagen – det er jo noe ekstra tilfredsstillende med å bruke egne råvarer. Noen ganger tilsetter jeg også litt appelsinzest eller en klype ingefær i strøet for å variere. Jeg har også servert rabarbraen kald med yoghurt som en frokostdessert, og det funker overraskende godt! Barna mine elsker når jeg drysser hakket mørk sjokolade over, og jeg må innrømme at det er litt farlig godt det også. Mitt beste tips? Grill mer enn du trenger – du kommer til å ville ha mer.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørDerfor passer det godt
Vegansk vaniljeisKremet kontrast til syrlig rabarbra
Yoghurt naturellFriskt og lett alternativ til is
Grovhakket mørk sjokoladeGir bitterhet som balanserer sødme
Ristede valnøtterNøtteaktig dybde og crunch
Friske jordbærSøt og frisk smak som løfter retten

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 195 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grillet rabarbra:
  • 400 g rabarbra, delt i 10–12 cm stenger
  • 2 ss lønnesirup
  • ½ ts malt kanel
  • ½ ts kardemomme
  • 1 ts rapsolje (til pensling)
  • Havrenøttestrø:
  • 2 ss havremel
  • 2 ss hakkede mandler
  • 1 ts kokosolje
  • ½ ts kanel
  • En klype salt
  • Servering:
  • 4 kuler vaniljeis (evt. sukkerfri eller vegansk alternativ)

STEG FOR STEG:

  • Forbered rabarbraen: Vask og tørk rabarbraen. Del den i jevne biter. Pensle lett med rapsolje og dryss over kanel og kardemomme.

  • Grill: Forvarm grillen (eller bruk grillpanne) til middels høy varme. Legg rabarbraen på risten og grill i 2–3 minutter på hver side til de er møre og lett karamelliserte.

  • Lag havrestrøet: I en tørr panne, rist havremel og mandler sammen med kokosolje og kanel i 2–3 minutter på middels varme til du kjenner en nøtteaktig duft. Tilsett en liten klype salt og la det kjøle seg.

  • Anrett desserten: Legg varm rabarbra på tallerkener. Topp med én kule vaniljeis og dryss over havrestrø.

  • Server med det samme: Pynt gjerne med et blad sitronmelisse eller mynte for en ekstra frisk touch.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment