Historie av oppskriften

Aubergine har vært en viktig ingrediens i matlagingen i flere hundre år, spesielt i Middelhavsområdet. Denne retten, også kjent som baba ganoush i mange kulturer, har blitt veldig populær på grunn av dens kremete tekstur og smakfulle smak. Den blir gjerne brukt som en dip, pålegg eller som tilbehør. Auberginen, som er en mild grønnsak, absorberer smakene av de andre ingrediensene, og blir til en deilig og næringsrik røre. Jeg fant denne oppskriften på en ferie i Hellas, og den har vært en favoritt hos meg siden. Den enkle kombinasjonen av ingredienser og dens allsidighet gjør den til en klassiker i mitt kjøkken.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitamin A (mcg)Vitamin C (mg)Fett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Aubergine (100g)42.20.22.21.0
Hvitløk (1 fedd)00.90.00.00.2
Tahini (1 ss)008.50.02.5
Sitron (saft, 1 stk)3030.00.11.00.4
Timian (1 ts)01.00.10.10.2

Smak og tekstur

Denne auberginerøren har en deilig, kremet tekstur som smelter i munnen. Den røyksmaken som kommer fra den bakte auberginen, gir en dybde som er balansert av den friske sitronen og den rike smaken av tahini. Den er mild, men likevel full av smak, og krydderne som timian og hvitløk gir et subtilt kick. Den lett bitre smaken fra auberginen kompenseres perfekt av de runde og myke smakene fra de andre ingrediensene. Konsistensen er glatt og kremet, og perfekt for å dyppe grønnsaker eller bruke som pålegg på brød.


Min erfaring og tips

Jeg har laget denne retten mange ganger, og hver gang blir jeg imponert over hvor enkel den er å lage, og hvor smakfull den blir. Jeg husker første gangen jeg serverte denne retten til et vennemåltid – alle elsket den! Jeg pleier å lage den på forhånd, så den får tid til å sette seg i kjøleskapet. Et lite tips fra meg er å bruke fersk sitronsaft for å få den beste smaken, og å pensle auberginene med litt olivenolje før de bakes for å få en ekstra fin, gyllen skorpe. Jeg elsker å servere den sammen med grønnsaker eller grovt brød.


Tilbehør

TilbehørKommentar
Grovt brødPerfekt til å dyppe i auberginerøren.
Grønnsaker (agurk, paprika, gulrot)Frisk og sprø, de gir en fin kontrast til den kremete røren.
QuinoaTilfører ekstra plantebasert protein og gjør retten mer mettende.
Grillet halloumiDen salte og litt faste halloumiosten passer veldig godt til auberginerøren.
Tofu eller bønnerLegg til tofu eller bønner for ekstra proteiner hvis du vil ha en full middag.

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Aubergine og grønnsaker:
  • 2 store auberginer (ca. 500 g)
  • 2 hvitløksfedd (finhakket)
  • Krydder og smakstilsetninger:
  • 1 ts timian (frisk eller tørket)
  • 1 ts rosmarin (frisk eller tørket)
  • 1 ss tahini
  • Saften av 1 sitron
  • Salt og pepper etter smak
  • Til servering:
  • Grovt brød eller grønnsaker (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  1. Forvarm ovnen til 200°C. Skjær auberginene i to på langs og pensle med litt olivenolje.
  2. Grill auberginene: Legg auberginene på et bakepapirkledd stekebrett og stek i ovnen i 30-35 minutter, eller til de er myke og lett karamelliserte.
  3. Bland ingrediensene: Når auberginene er ferdige, skrap ut innholdet og legg det i en food processor. Tilsett hvitløk, tahini, sitronsaft, timian, rosmarin, salt og pepper.
  4. Kjør til en jevn røre: Kjør blandingen til den blir kremet og glatt. Smak til med mer sitronsaft eller krydder om nødvendig.
  5. Servering: Server auberginerøren på et fat, gjerne sammen med grovt brød eller grønnsaker.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment