Historien bak oppskriften

Avokado har lenge vært en populær ingrediens i det latinamerikanske kjøkkenet, men det er først de siste tiårene at den virkelig har tatt verden med storm. Opprinnelig ble avokado spist rå i salater eller som guacamole, men etter hvert har flere oppdaget hvor fantastisk den blir når den varmes lett. Kombinasjonen av bakt avokado og reker har blitt en moderne sjømatfavoritt, hvor de myke og kremede teksturene smelter sammen. Jeg elsker denne retten fordi den føles både luksuriøs og enkel – perfekt for en romantisk middag eller en ekstra god lunsj.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensKalorierFett (g)Protein (g)Sukker (g)Vitaminer og mineraler
Avokado160 kcal15 g2 g0,7 gKalium, fiber, E-vitamin
Reker90 kcal1 g20 g0 gJod, B12, selen, omega-3
Olivenolje90 kcal10 g0 g0 gE-vitamin, sunne fettsyrer
Hvitløk4 kcal0 g0,2 g0 gB6-vitamin, antioksidanter
Sitron5 kcal0 g0 g1 gC-vitamin, antioksidanter
Persille1 kcal0 g0,2 g0 gK-vitamin, jern

Smak og tekstur

Denne retten byr på en nydelig kontrast mellom den varme, myke avokadoen og de faste, saftige rekene. Når avokado bakes, blir den ekstra kremet, nesten som en fyldig puré. Rekene tilfører en mild sødme og en lett saltsmak fra havet. Aiolien gir en deilig hvitløksaroma, og noen dråper sitronsaft frisker opp hele retten. Når jeg tar en bit, merker jeg først hvor silkemyk avokadoen er, før rekene gir litt tyggemotstand og olivenoljen binder smakene sammen. Et dryss av ferske urter og et hint av chili gjør at smaken sitter igjen lenge på tungen – en perfekt balanse mellom kremet, friskt og lett krydret.


Min erfaring, tips og minner

Jeg husker første gangen jeg laget bakt avokado med reker – jeg var skeptisk til hvordan varm avokado ville smake. Men etter første bit var jeg solgt! Den ble så fløyelsmyk og fikk en dypere, nøtteaktig smak. Jeg pleier alltid å velge godt modne avokadoer, men ikke for myke, slik at de holder formen når de bakes. Et annet godt tips er å være forsiktig med steketiden – for lang tid i ovnen kan gjøre avokadoen bitter. Når jeg lager denne retten til gjester, serverer jeg den gjerne med et glass tørr hvitvin og en frisk grønn salat ved siden av.


Beste tilbehør til retten

TilbehørSmakskombinasjonHvorfor det passer
Frisk grønn salatLett og syrligGir en frisk kontrast til den kremede avokadoen
Ristet fullkornsbrødSprøtt og nøtteaktigPerfekt for å suge opp aiolien
CherrytomaterSøte og saftigeBalansen mellom sødme og syrlighet passer perfekt
Ristede pinjekjernerNøtteaktigGir ekstra tekstur og smak
IngefærdressingLett krydretTilfører en spennende smakskombinasjon

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Avokado og reker
  • 1 stor moden avokado
  • 150 g ferske reker, renset
  • Saften av ½ sitron
  • 1 ss extra virgin olivenolje
  • ¼ ts flaksalt
  • ¼ ts nykvernet sort pepper
  • Hjemmelaget aioli
  • 2 ss gresk yoghurt eller lettmajones
  • 1 fedd hvitløk, finhakket eller revet
  • ½ ts dijonsennep
  • 1 ts sitronsaft
  • ½ ts honning eller sukkerfri søtning
  • 1 ss extra virgin olivenolje
  • Topping og servering
  • 1 ss finhakket fersk persille eller dill
  • ¼ ts chiliflak (valgfritt)
  • Fullkornsbrød eller frisk grønn salat

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen: Sett ovnen på 200 °C og dekk en liten ildfast form med bakepapir.
  • Del avokadoen: Skjær avokadoen i to og fjern steinen. Bruk en skje til å lage en litt større fordypning i midten, slik at det blir plass til rekene.
  • Forbered rekene: Legg de rensede rekene i en bolle. Drypp over sitronsaft, olivenolje, salt og pepper, og bland godt.
  • Bak avokadoen: Legg avokadohalvdelene i den ildfaste formen og fyll dem med reker. Stek i ovnen i ca. 7 minutter til avokadoen er lett gyllen og varm, men fortsatt fast.
  • Lag aioli: I en liten bolle, visp sammen gresk yoghurt (eller lettmajones), hvitløk, dijonsennep, sitronsaft, honning og olivenolje. Smak til med salt og pepper.
  • Anrett retten: Ta avokadoene ut av ovnen og legg dem på en tallerken. Drypp over aioli og topp med finhakket persille og chiliflak.
  • Servering: Nyt retten varm med fullkornsbrød eller en frisk grønn salat ved siden av.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment