Historien bak smoothiebowlen
Smoothiebowlen kom for alvor inn i norske hjem for noen år siden, og jeg husker godt da jeg først oppdaget den under en ferietur til København. På en liten kafé fikk jeg servert en lilla bolle med friske bær og sprø topping, og jeg ble umiddelbart hekta! Denne retten har røtter i Brasil, der “açaíbowl” lenge har vært populær, men her hjemme har vi tilpasset den med våre egne, fantastiske råvarer – som blåbær fra skogen og norske epler. Smoothiebowlen ble raskt en favoritt i mitt kjøkken, både fordi den er sunn og fordi den gir rom for kreativitet.
Næringsinnhold per porsjon
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker (naturlig) | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Blåbær (100 g) | C, K, antioksidanter | 0,3 g | 10 g | 0,6 g |
Banan (1 stk) | B6, C, kalium | 0,3 g | 14 g | 1,3 g |
Gresk yoghurt (150 g) | B12, kalsium | 5 g | 4 g | 10 g |
Havregryn (30 g) | Jern, B1, fiber | 3 g | 1 g | 4 g |
Mandler (15 g) | E, magnesium | 7 g | 0,7 g | 3 g |
Valnøtter (15 g) | Omega-3, E | 10 g | 0,3 g | 2 g |
Smak og tekstur
Denne smoothiebowlen smaker rett og slett som en liten ferie for ganen. Den er søt fra banan og blåbær, kremet takket være yoghurten, og med en frisk syrlighet som løfter hele opplevelsen. Jeg elsker hvordan kontrasten mellom den myke smoothien og den sprø toppingen gir variasjon i hver eneste munnfull. De ristede havregrynene og nøttene gir et lite knas, og blåbærene gir en dyp, naturlig sødme. Det er både frokost og dessert i én og samme bolle!
Min erfaring og personlige tips
Jeg har laget denne oppskriften sikkert hundre ganger, og jeg blir aldri lei. Noen ganger lager jeg den kvelden før, så den står klar i kjøleskapet om morgenen – veldig kjekt når man har barn og alt skal gå litt fort. Et godt tips er å bruke frosne blåbær og banan – det gir en tykkere og mer “softis”-aktig konsistens. Når jeg har lyst på noe ekstra, topper jeg den med litt kanel og epleskiver – det minner meg om høst og turer i skogen med barna. Det er en sånn oppskrift som gjør meg glad, rett og slett.
Forslag til tilbehør
Tilbehør | Beskrivelse |
---|---|
Hjemmelaget granola | Gir ekstra sprøhet og dybde |
Friskpresset appelsinjuice | Perfekt til frokost sammen med bowlen |
Kaffe latte | En mild og kremet kaffe passer nydelig ved siden av |
Norske epleskiver | Frisk og syrlig kontrast |
Et kokt egg | For ekstra metthetsfølelse og proteiner |

INGREDIENSER:
- Til smoothiebasen:
- 2 modne bananer (ca. 240 g)
- 2 dl frosne blåbær
- 1,5 dl naturell gresk yoghurt (eller plantebasert yoghurt)
- 0,5 dl usøtet mandelmelk (kan bruke lettmelk)
- 0,5 ts vaniljepulver
- Topping:
- 2 ss lett ristede havregryn
- 2 ss hakkede mandler
- 2 ss hakkede valnøtter
- 1 ss chiafrø
- 1 ts agavesirup (valgfritt)
- Friske blåbær og epleskiver til pynt
STEG FOR STEG:
Skrell bananene og del dem i biter. Ha dem i en blender sammen med frosne blåbær.
Tilsett yoghurt, mandelmelk og vaniljepulver.
Blend alt sammen til en glatt og kremet konsistens. Hvis blandingen er for tykk, kan du tilsette litt mer melk.
Rist havregryn i en tørr stekepanne på middels varme i 2–3 minutter, til de blir gylne og dufter nøtteaktig.
Hakk mandler og valnøtter grovt.
Hell smoothiebasen i skåler og fordel de ristede havregrynene, nøttene og chiafrøene jevnt over.
Drypp eventuelt litt agavesirup over for ekstra sødme.
Pynt med friske blåbær og tynne epleskiver, og server straks.
Kommentarer