Historien bak smoothiebowlen

Smoothiebowlen kom for alvor inn i norske hjem for noen år siden, og jeg husker godt da jeg først oppdaget den under en ferietur til København. På en liten kafé fikk jeg servert en lilla bolle med friske bær og sprø topping, og jeg ble umiddelbart hekta! Denne retten har røtter i Brasil, der “açaíbowl” lenge har vært populær, men her hjemme har vi tilpasset den med våre egne, fantastiske råvarer – som blåbær fra skogen og norske epler. Smoothiebowlen ble raskt en favoritt i mitt kjøkken, både fordi den er sunn og fordi den gir rom for kreativitet.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensVitaminerFettSukker (naturlig)Proteiner
Blåbær (100 g)C, K, antioksidanter0,3 g10 g0,6 g
Banan (1 stk)B6, C, kalium0,3 g14 g1,3 g
Gresk yoghurt (150 g)B12, kalsium5 g4 g10 g
Havregryn (30 g)Jern, B1, fiber3 g1 g4 g
Mandler (15 g)E, magnesium7 g0,7 g3 g
Valnøtter (15 g)Omega-3, E10 g0,3 g2 g

Smak og tekstur

Denne smoothiebowlen smaker rett og slett som en liten ferie for ganen. Den er søt fra banan og blåbær, kremet takket være yoghurten, og med en frisk syrlighet som løfter hele opplevelsen. Jeg elsker hvordan kontrasten mellom den myke smoothien og den sprø toppingen gir variasjon i hver eneste munnfull. De ristede havregrynene og nøttene gir et lite knas, og blåbærene gir en dyp, naturlig sødme. Det er både frokost og dessert i én og samme bolle!


Min erfaring og personlige tips

Jeg har laget denne oppskriften sikkert hundre ganger, og jeg blir aldri lei. Noen ganger lager jeg den kvelden før, så den står klar i kjøleskapet om morgenen – veldig kjekt når man har barn og alt skal gå litt fort. Et godt tips er å bruke frosne blåbær og banan – det gir en tykkere og mer “softis”-aktig konsistens. Når jeg har lyst på noe ekstra, topper jeg den med litt kanel og epleskiver – det minner meg om høst og turer i skogen med barna. Det er en sånn oppskrift som gjør meg glad, rett og slett.


Forslag til tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Hjemmelaget granolaGir ekstra sprøhet og dybde
Friskpresset appelsinjuicePerfekt til frokost sammen med bowlen
Kaffe latteEn mild og kremet kaffe passer nydelig ved siden av
Norske epleskiverFrisk og syrlig kontrast
Et kokt eggFor ekstra metthetsfølelse og proteiner

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til smoothiebasen:
  • 2 modne bananer (ca. 240 g)
  • 2 dl frosne blåbær
  • 1,5 dl naturell gresk yoghurt (eller plantebasert yoghurt)
  • 0,5 dl usøtet mandelmelk (kan bruke lettmelk)
  • 0,5 ts vaniljepulver
  • Topping:
  • 2 ss lett ristede havregryn
  • 2 ss hakkede mandler
  • 2 ss hakkede valnøtter
  • 1 ss chiafrø
  • 1 ts agavesirup (valgfritt)
  • Friske blåbær og epleskiver til pynt

STEG FOR STEG:

  • Skrell bananene og del dem i biter. Ha dem i en blender sammen med frosne blåbær.

  • Tilsett yoghurt, mandelmelk og vaniljepulver.

  • Blend alt sammen til en glatt og kremet konsistens. Hvis blandingen er for tykk, kan du tilsette litt mer melk.

  • Rist havregryn i en tørr stekepanne på middels varme i 2–3 minutter, til de blir gylne og dufter nøtteaktig.

  • Hakk mandler og valnøtter grovt.

  • Hell smoothiebasen i skåler og fordel de ristede havregrynene, nøttene og chiafrøene jevnt over.

  • Drypp eventuelt litt agavesirup over for ekstra sødme.

  • Pynt med friske blåbær og tynne epleskiver, og server straks.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment