Historien bak oppskriften

Jeg kom først over denne salaten i et amerikansk matmagasin for mange år siden, og jeg husker at jeg tenkte: “Brokkoli i salat? Rå?” Men nysgjerrigheten vant, og jeg laget min egen versjon med en lett yoghurtdressing i stedet for den klassiske majonesen. Etter det har jeg aldri sett meg tilbake. Salaten ble umiddelbart populær hjemme, og jeg får stadig spørsmål om oppskriften når jeg serverer den. Den passer like godt til grillmat som i matpakka, og den har den perfekte balansen mellom søtt, syrlig, friskt og sprøtt. Jeg lager den året rundt – men aller helst om sommeren.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
BrokkoliC, K, folat0.41.72.8
Tranebær (tørket)C, E, mangan0.57.00.3
SolsikkekjernerE, B1, magnesium5.50.55.0
Gresk yoghurtKalsium, B123.04.56.0
RødløkC, B6, antioksidanter0.11.20.2

Smak og tekstur

Denne salaten er en ren fryd for både gane og øyne. Den friske brokkolien gir en sprø base, mens tranebærene tilfører små søtsyrlige overraskelser i hver munnfull. De ristede solsikkekjernene gir krønsj og en mild nøttesmak som jeg synes løfter alt. Yoghurtdressingen er silkemyk og litt syrlig, med et hint av honning og sennep som gir dybde. Jeg elsker kontrastene – hvordan brokkolien knaser, mens dressingen glir kremet over tunga. Den både metter og frisker opp. Hver bit føles balansert, lett og likevel tilfredsstillende. En salat som virkelig er mer enn bare tilbehør!


Min erfaring, tips og minner

Jeg har laget denne salaten til alt fra bursdager til grillkvelder, og den forsvinner alltid først fra bordet. Jeg bruker ofte brokkolistilken også – skrelt og kuttet i tynne staver. Ikke kast den! Om jeg vil ha litt ekstra protein, tilsetter jeg kokte kikerter. Jeg liker å lage dressingen først, slik at smakene får satt seg mens jeg kutter resten. Den blir enda bedre etter en liten stund i kjøleskapet. Et tips fra meg: server gjerne med litt revet sitronskall på toppen – det gjør den ekstra frisk og sommerlig. Og det beste? Barna mine liker den også!


Passende tilbehør

TilbehørHvorfor det passer godt
Grillet kyllingMild og saftig – balanserer det søte
Ovnsbakt laksRik på omega-3 og passer til syrligheten
Grove rundstykkerGir metthet og tekstur ved siden av
HummusKremet, plantebasert protein
LinsebollerVegetarisk og mettende tillegg

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 310 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Salat
  • 300 g fersk brokkoli (i små buketter)
  • 50 g tørkede tranebær (usukrede om mulig)
  • 30 g solsikkekjerner (ristet)
  • 2 ss finhakket rødløk
  • 2 ss finhakket frisk persille
  • Dressing
  • 1,5 dl gresk yoghurt (naturell)
  • 1 ts honning
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ts eplecidereddik eller sitronsaft
  • ½ fedd hvitløk (presset)
  • Salt og pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  1. Skyll og del brokkolien i små, jevne buketter. Skrell stilken og skjær den i tynne staver.

  2. Forvelling (valgfritt): Kok opp vann, legg brokkolien i 1 minutt og avkjøl straks i iskaldt vann. Dette gir mykere konsistens og beholder fargen.

  3. Rist solsikkekjerner i en tørr stekepanne på middels varme i ca. 3 minutter. Sett til side.

  4. Finhakk rødløk og persille, og bland sammen med brokkolien i en stor bolle. Tilsett tranebær og kjerner.

  5. Lag dressingen: Rør sammen yoghurt, honning, sennep, eddik, hvitløk, salt og pepper i en liten skål.

  6. Vend dressingen inn i salaten til alt er jevnt blandet. La gjerne stå i 10–15 minutter før servering for best smak.

  7. Smak til med ekstra urter, litt ekstra syre eller krydder om ønskelig.

  8. Server kald, gjerne med grovt brød, grillet kylling eller røkt fisk.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment