Historien bak oppskriften

Denne kremede kikertgryten ble til da jeg ønsket å lage en vegetarisk rett med varme, eksotiske smaker. Jeg har alltid vært fascinert av krydder fra Sør-Asia, som spisskummen og gurkemeie, og hvordan de kan forvandle enkle ingredienser til en smaksrik opplevelse. Første gang jeg laget denne retten, var det til en vennemiddag, og gjestene elsket den. Den kremete konsistensen fra kokosmelken og den friske spinaten gjør gryten til en hverdagsfavoritt hjemme hos oss. Det beste med denne oppskriften er hvor enkel den er å tilpasse med ulike grønnsaker, alt etter hva som finnes i kjøleskapet.


Næringsstoffer og vitaminer

IngrediensKalorierFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)Vitaminer/mineraler
Kikerter1202.40.37Jern, folat
Gulrøtter400.24.70.9A-vitamin, kalium
Kokosmelk180151.51.5Mangan, selen
Spinat230.40.42.9Jern, vitamin K
Olivenolje1201400E-vitamin, antioksidanter

Smak og tekstur

Denne gryten byr på en deilig balanse mellom kremet og frisk tekstur. Kikerter gir en fyldig og mild nøttesmak, mens gulrøttene tilfører en søt og myk konsistens etter å ha blitt kokt i kokosmelk. Spinaten gir et friskt innslag og en vakker grønnfarge til retten. Krydderblandingen løfter smaken med en varm og aromatisk dybde, der spisskummen og gurkemeie stikker seg spesielt ut. En touch av chili tilfører en mild varme som ikke blir overveldende, men som fremhever retten. Hver munnfull er en symfoni av fløyelsmyk saus og lett sprø biter av grønnsaker og kikerter.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager ofte denne retten når jeg ønsker en smakfull middag som ikke krever mye innsats. Den er perfekt for travle hverdager, men også imponerende nok til gjester. Mitt tips er å smake til med krydder underveis – det er her magien skjer. Hvis du ønsker en litt friskere smak, kan du tilsette noen dråper sitronsaft før servering. Jeg husker spesielt en kveld vi spiste denne gryten under en rolig familiemiddag, og selv barna spiste opp alt. Nå er det blitt en rett vi alle gleder oss til, og jeg liker å variere grønnsakene for litt variasjon.


Tilbehør

TilbehørBeskrivelse
FullkornsrisPerfekt for å suge opp den kremete sausen
Naan-brødGir en autentisk touch og sprø tekstur
Grønn salatLett og frisk kontrast til gryten
SøtpotetmosEt søtt og mykt tilbehør som passer godt
QuinoaEt næringsrikt alternativ til ris

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Gryte:
  • 2 ss olivenolje
  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ss revet ingefær
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts paprikapulver
  • 1/2 ts korianderpulver
  • 1/4 ts chiliflak (valgfritt)
  • 2 gulrøtter, skivet
  • 1 boks (400 g) kikerter, skylt og avrent
  • 1 boks (400 ml) lett kokosmelk
  • 2 dl grønnsakskraft
  • 100 g fersk spinat
  • Salt og pepper etter smak
  • Til servering:
  • Fullkornsris eller naan-brød
  • Frisk koriander til pynt

STEG FOR STEG:

  • Varm olivenoljen i en stor gryte på middels varme. Tilsett løk, hvitløk og ingefær, og surr til løken er myk og gjennomsiktig.
  • Tilsett spisskummen, gurkemeie, paprikapulver, koriander og chiliflak. Rør godt og la krydderne frese i 1–2 minutter for å frigjøre aromaene.
  • Ha i gulrøtter og kikerter, og rør så alt er godt blandet.
  • Hell i kokosmelk og grønnsakskraft, og la det småkoke i 10 minutter til gulrøttene er møre.
  • Tilsett spinat og rør til den faller sammen. Smak til med salt og pepper.
  • Server gryten varm med fullkornsris eller naan-brød, og pynt med frisk koriander.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment