Kremet Linsegryte med Ristede Grønnsaker – En Smakfull Historie

Denne retten har røtter i middelhavskjøkkenet. Linser og grønnsaker har lenge vært grunnsteiner i tradisjonelle måltider. I dag har denne retten blitt populær blant de som ønsker sunne, plantebaserte alternativer. Jeg oppdaget linsegryten på en reise til Italia. En lokal kokk delte oppskriften, og jeg tilpasset den med mine egne ideer. Nå lager jeg den ofte hjemme.


Næringsinnhold og Vitaminer

IngrediensVitamininnholdFettSukkerProteiner
Røde linserA, B6, Folat0,8 g1,1 g9 g
GulrøtterA, K, C0,2 g3,5 g0,9 g
BlomkålC, K, B60,3 g2 g2 g
PaprikaC, A, E0,3 g2,4 g1 g
HavremelB1, Magnesium1,6 g0,1 g3 g

Smak og Tekstur

Gryten byr på en silkemyk tekstur som smelter på tungen, mens de ristede grønnsakene tilfører en sprø kontrast. Smaken er fyldig med et hint av sødme fra gulrøttene, en syrlig friskhet fra sitronen, og en aromatisk dybde fra paprikapulver og spisskummen. Jeg elsker hvordan hver ingrediens fremhever hverandre uten å overmanne smaksløkene – en perfekt balanse mellom mild og intens.


Min Erfaring og Tips

Denne gryten minner meg om søndagskvelder hjemme med familien, hvor vi samles rundt bordet og deler gode historier. Jeg anbefaler å bruke ferskpresset sitronsaft for ekstra friskhet og gjerne eksperimentere med ulike krydder som røkt paprika for en dypere smak. Et tips fra meg er å lage en dobbel porsjon – den smaker enda bedre dagen etter når smakene har fått utvikle seg.


Tilbehør Tabell

TilbehørForslag
BrødFullkornbrød, surdeigsbrød
SalatRuccola med balsamico og nøtter
DressingTahinisaus eller urtedressing
Grønn toppingHakket persille eller koriander
Ekstra proteinRistede kikerter eller tofu

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Linsegryte
  • 200 g røde linser
  • 1 løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, knust
  • 2 gulrøtter, hakket
  • 400 g hakkede tomater (hermetiske)
  • 5 dl grønnsaksbuljong
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ss havremel
  • Ristede grønnsaker
  • 1 liten blomkål, i buketter
  • 1 rød paprika, i skiver
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts tørket oregano
  • Salt og pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  • Skyll de røde linsene under kaldt vann til vannet er klart.
  • Varm opp litt olivenolje i en stor gryte og fres løk og hvitløk til det er mykt, ca. 3 minutter.
  • Tilsett gulrøtter, hakkede tomater, grønnsaksbuljong, og krydder (paprikapulver og spisskummen). La det småkoke i 20 minutter til linsene er møre.
  • Rør inn sitronsaft og havremel for å tykne gryten. Smak til med salt og pepper.
  • Forvarm ovnen til 200°C. Legg blomkål og paprika på et stekebrett, drypp over olivenolje, og krydre med oregano, salt, og pepper. Stek i ovnen i 15-20 minutter, til grønnsakene er lett gyldne og sprø.
  • Server gryten med de ristede grønnsakene på toppen. Pynt med fersk persille.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment