En søt og syrlig skål med historie

Yoghurt med bær og honning har lange røtter i mattradisjonene rundt Middelhavet og Sør-Europa. I generasjoner har folk servert denne retten som frokost eller som en lett og sunn dessert. Jeg husker godt da jeg smakte det for første gang i Provence – jeg satt under et oliventre og fikk en liten bolle med frisk yoghurt, nyplukkede bringebær og lavendelhonning. Jeg ble helt forelsket i smaken! Da jeg kom hjem, lagde jeg min egen norske versjon med lette ingredienser og lokale bær. Det ble raskt en hverdagsfavoritt.


Næring og vitaminer per porsjon

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Lett yoghurt (100g)B12, kalsium, D1.54.54.0
Bringebær (50g)C, K, fiber0.32.50.6
Blåbær (50g)C, antioksidanter0.22.70.4
Jordbær (50g)C, mangan0.12.00.4
Honning (1 ts)Antioksidanter0.05.30.0

Smak og tekstur

Denne retten har en helt nydelig balanse mellom det syrlige, kremete og det søte og friske. Jeg elsker den silkemyke yoghurten mot den milde motstanden fra bærene – særlig bringebærene som har den lille syrlige kanten. Honningen legger seg som et gyllent slør over det hele og gir varme og dybde i smaken. Det hele er så lett og forfriskende at man nesten ikke merker at man spiser dessert. Når jeg tar en skje og lar den smelte i munnen, kjenner jeg hvor naturlig og ekte det smaker – det er ren glede i en skål.


Min erfaring, tips og gode minner

Jeg lager denne retten minst to ganger i uken – ofte som en liten kveldskos eller som en smart frokost på hektiske dager. Barna mine elsker den også, spesielt når de får lage sin egen variant med favorittbærene sine. Jeg bruker helst norske bær i sesong, og om vinteren går jeg for frosne som jeg tiner lett. Et lite dryss kanel eller noen ristede mandelflak på toppen gjør underverker. Og vet du hva? Den funker også fantastisk som et lite mellommåltid før trening – lett, men gir god energi.


Tilbehør jeg liker å bruke

TilbehørHvorfor jeg liker det
Ristede mandlerGir knas og metter litt mer
Granola uten sukkerCrunchy og passer godt til yoghurt
Frisk mynteFrisker opp og gjør serveringen pen
ChiafrøGir ekstra fiber og metthetsfølelse
Et glass eplejuiceSøtt og syrlig, og nydelig ved siden av yoghurt

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 190 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Yoghurtbase:
  • 4 dl lett naturell yoghurt (gjerne økologisk, melkesyret)
  • 1/2 ts ekte vaniljepulver eller frø fra 1/2 vaniljestang
  • Topping:
  • 100 g friske jordbær
  • 100 g bringebær
  • 100 g blåbær
  • 4 ts flytende honning
  • (valgfritt) 2 ss hakkede mandler eller valnøtter

STEG FOR STEG:

  1. Rør yoghurten glatt i en bolle sammen med vanilje. La den gjerne stå i kjøleskapet 5–10 minutter for å få en jevn temperatur og tekstur.

  2. Skyll bærene godt. Del jordbærene i to eller fire, avhengig av størrelse. La bringebær og blåbær være hele.

  3. Fordel yoghurten i 4 små serveringsskåler eller glass. Bruk gjerne skje eller sprøytepose for pen presentasjon.

  4. Legg på bær i lag eller grupper for et dekorativt uttrykk.

  5. Drypp over honning i tynne striper rett før servering. Vil du ha ekstra crunch, kan du drysse hakkede nøtter eller ristet havregryn over til slutt.

  6. Server umiddelbart, gjerne med mynteblad som pynt, eller la det stå kaldt i maks 30 minutter før servering.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment