En søt og syrlig skål med historie
Yoghurt med bær og honning har lange røtter i mattradisjonene rundt Middelhavet og Sør-Europa. I generasjoner har folk servert denne retten som frokost eller som en lett og sunn dessert. Jeg husker godt da jeg smakte det for første gang i Provence – jeg satt under et oliventre og fikk en liten bolle med frisk yoghurt, nyplukkede bringebær og lavendelhonning. Jeg ble helt forelsket i smaken! Da jeg kom hjem, lagde jeg min egen norske versjon med lette ingredienser og lokale bær. Det ble raskt en hverdagsfavoritt.
Næring og vitaminer per porsjon
Ingrediens | Vitaminer | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
---|---|---|---|---|
Lett yoghurt (100g) | B12, kalsium, D | 1.5 | 4.5 | 4.0 |
Bringebær (50g) | C, K, fiber | 0.3 | 2.5 | 0.6 |
Blåbær (50g) | C, antioksidanter | 0.2 | 2.7 | 0.4 |
Jordbær (50g) | C, mangan | 0.1 | 2.0 | 0.4 |
Honning (1 ts) | Antioksidanter | 0.0 | 5.3 | 0.0 |
Smak og tekstur
Denne retten har en helt nydelig balanse mellom det syrlige, kremete og det søte og friske. Jeg elsker den silkemyke yoghurten mot den milde motstanden fra bærene – særlig bringebærene som har den lille syrlige kanten. Honningen legger seg som et gyllent slør over det hele og gir varme og dybde i smaken. Det hele er så lett og forfriskende at man nesten ikke merker at man spiser dessert. Når jeg tar en skje og lar den smelte i munnen, kjenner jeg hvor naturlig og ekte det smaker – det er ren glede i en skål.
Min erfaring, tips og gode minner
Jeg lager denne retten minst to ganger i uken – ofte som en liten kveldskos eller som en smart frokost på hektiske dager. Barna mine elsker den også, spesielt når de får lage sin egen variant med favorittbærene sine. Jeg bruker helst norske bær i sesong, og om vinteren går jeg for frosne som jeg tiner lett. Et lite dryss kanel eller noen ristede mandelflak på toppen gjør underverker. Og vet du hva? Den funker også fantastisk som et lite mellommåltid før trening – lett, men gir god energi.
Tilbehør jeg liker å bruke
Tilbehør | Hvorfor jeg liker det |
---|---|
Ristede mandler | Gir knas og metter litt mer |
Granola uten sukker | Crunchy og passer godt til yoghurt |
Frisk mynte | Frisker opp og gjør serveringen pen |
Chiafrø | Gir ekstra fiber og metthetsfølelse |
Et glass eplejuice | Søtt og syrlig, og nydelig ved siden av yoghurt |

INGREDIENSER:
- Yoghurtbase:
- 4 dl lett naturell yoghurt (gjerne økologisk, melkesyret)
- 1/2 ts ekte vaniljepulver eller frø fra 1/2 vaniljestang
- Topping:
- 100 g friske jordbær
- 100 g bringebær
- 100 g blåbær
- 4 ts flytende honning
- (valgfritt) 2 ss hakkede mandler eller valnøtter
STEG FOR STEG:
Rør yoghurten glatt i en bolle sammen med vanilje. La den gjerne stå i kjøleskapet 5–10 minutter for å få en jevn temperatur og tekstur.
Skyll bærene godt. Del jordbærene i to eller fire, avhengig av størrelse. La bringebær og blåbær være hele.
Fordel yoghurten i 4 små serveringsskåler eller glass. Bruk gjerne skje eller sprøytepose for pen presentasjon.
Legg på bær i lag eller grupper for et dekorativt uttrykk.
Drypp over honning i tynne striper rett før servering. Vil du ha ekstra crunch, kan du drysse hakkede nøtter eller ristet havregryn over til slutt.
Server umiddelbart, gjerne med mynteblad som pynt, eller la det stå kaldt i maks 30 minutter før servering.
Kommentarer