Historie om Frisk Pasta med Sitron- og Basilikumsaus

Pasta med sitron og urter stammer fra den italienske matkulturen, hvor man har tradisjon for å lage enkle, smakfulle retter med få ingredienser. Denne retten er en lettere og friskere variant som har blitt utrolig populær de siste årene, spesielt på varme sommerdager når man ønsker en lett middag. Kombinasjonen av sitronens syrlighet og basilikumens aromatiske friskhet har gjort retten til en favoritt hos mange. Jeg elsker å lage denne retten, spesielt når jeg er ute etter noe raskt, sunt og smakfullt. Den er perfekt som både middag og en liten lunsj.

Næringsinnhold i Frisk Pasta med Sitron- og Basilikumsaus

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
FullkornspastaFolat, Jern2g2g7g
BasilikumA, C0g0g1g
SitronC0g1g0g
HvitløkB6, C0g0g1g
NæringsgjærB12, Folat1g0g6g
OlivenoljeE14g0g0g

Smak og tekstur

Denne retten er en herlig kombinasjon av friskhet og kremethet. Fullkornspastaen gir en solid tekstur som holder på den kremete sitronsausen. Sausen, laget med sitronsaft, hvitløk og næringsgjær, har en silkemyk konsistens og en fin balanse mellom syrlighet og umami. Den friske basilikumen tilfører en herlig duft og et snev av bitterhet som kompletterer retten perfekt. Hver bit er en deilig eksplosjon av friskhet, og den milde olivenoljen binder sammen smakene uten å dominere retten.

Min erfaring og tips

Jeg husker første gang jeg laget denne retten for familien min. Jeg var litt usikker på hvordan det ville bli uten en tung fløtebasert saus, men etter å ha smakt, var jeg positivt overrasket. Det er en rett jeg lager ofte fordi den både er rask og tilfredsstillende. Jeg pleier å bruke havremelk for en ekstra kremet saus uten melk, og jeg har oppdaget at et lite dryss av næringsgjær gir retten en deilig “ostesmak” uten meieriprodukter. Jeg anbefaler å prøve denne retten med litt ekstra grønnsaker som spinat eller brokkoli for å gjøre den enda mer næringsrik.

Tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Grønn salatFrisk salat med ruccola, avokado og en sitrondressing.
Ristet brødGrovt brød, gjerne penslet med olivenolje og hvitløk.
Grillede grønnsakerLett grillede grønnsaker som paprika og squash.
HummusEn enkel hummus som passer godt til pastaen.

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 350 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Pasta:
  • 250 g fullkornspasta (penne, spaghetti eller tagliatelle)
  • Sitron- og basilikumsaus:
  • 2 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • Saften og skallet fra 1 sitron
  • 2 ss næringsgjær (valgfritt, for en ostesmak)
  • 1/4 kopp fersk basilikum, hakket
  • Salt og pepper etter smak
  • Topping:
  • Frisk basilikum til pynt
  • Ristede pinjekjerner (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Kok pastaen: Kok fullkornspastaen i en stor gryte med lettsaltet vann etter anvisning på pakken, til pastaen er al dente. Sil av vannet og sett til side.
  • Lag sausen: Varm olivenolje i en stor panne på medium varme. Stek hvitløk i 1-2 minutter til den er myk og lett gylden.
  • Bland sitron og basilikum: Tilsett sitronsaft, sitronskall og næringsgjær (om du bruker) i pannen. Rør godt til sausen er jevn og kok i 2-3 minutter. Smak til med salt og pepper.
  • Bland pasta og saus: Når pastaen er ferdig, bland den godt med sitron- og basilikumsausen til pastaen er godt dekket.
  • Servering: Server retten med et dryss av frisk basilikum og eventuelt noen ristede pinjekjerner for ekstra crunch.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment