Fastelavnsboller – Luftige og Søte Bakefavoritter

Fastelavnsboller er en klassisk skandinavisk delikatesse, laget av myk gjærdeig fylt med krem, syltetøy eller vaniljekrem. Disse bollene er spesielt populære rundt fastelavn, men kan nytes hele året. Jeg elsker fastelavnsboller for deres lette og luftige tekstur og hvordan fyllet gir en herlig søt opplevelse.


Næringsinnhold og Vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
HvetemelB-vitaminer, Jern0.50.33
SukkerIngen betydelig01000
SmørVitamin A, E8200.1
EggVitamin B12, D, Jern1117
MelkVitamin D, B12353
KremfløteVitamin A, D3032

Smak og Tekstur

Fastelavnsboller har en myk og luftig tekstur, med en søt og kremet smak fra fyllet. Sukkerdryss eller melisglasur på toppen gir en ekstra søt avslutning. Jeg elsker hvordan kontrasten mellom den myke deigen og det silkemyke fyllet gjør hver bit til en ren nytelse.


Mine Erfaringer og Tips

Jeg lager fastelavnsboller til spesielle anledninger som fastelavn eller bursdager. En gang eksperimenterte jeg med sjokoladefyll – det ble en stor suksess! Mitt beste tips er å la deigen heve lenge nok for å oppnå maksimal luftighet. Topp bollene med friske bær eller sjokoladestrø for en moderne vri.


Forslag til Serveringsmåter

TilbehørBeskrivelse
Friske bærEn frisk kontrast til det søte fyllet
MelisdryssGir en enkel og elegant finish
SjokoladestrøTilfører en rik og dekadent smak
VaniljekremEt klassisk fyll for ekstra luksus
Pisket kremTradisjonelt og alltid en favoritt

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

Luftige Fastelavnsboller med Krem – En Klassisk Godbit

Porsjoner: 6 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 300 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • DEIG: 500 g hvetemel
  • 100 g sukker 1 pk tørrgjær (ca. 12 g)
  • 2,5 dl melk (lunken)
  • 100 g smør (smeltet)
  • 1 ts kardemomme
  • FYLL: 3 dl kremfløte (pisket)
  • Syltetøy (valgfritt)
  • TOPPING: Melis til dryss

STEG FOR STEG:

 

  • Varm melken til ca. 37°C hvis du bruker fersk gjær, eller 40°C for tørrgjær. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over den lunkne melken, og rør til gjæren er oppløst.
  • Tilsett sukker, kardemomme, salt, og omtrent halvparten av melet. Elt inn resten av melet gradvis til deigen er smidig.
  • Smelt smøret og elt det inn i deigen. La deigen heve under et klede i ca. 1 time, eller til den har doblet seg i størrelse.
  • Del deigen i like store emner og form til boller. Plasser dem på en bakeplate dekket med bakepapir, og la dem etterheve i 30 minutter.
  • Pensle bollene med sammenpisket egg og stek midt i ovnen på 220°C i ca. 10-12 minutter til de er gyllenbrune.
  • Avkjøl bollene på rist, skjær dem deretter i to og fyll med pisket krem og syltetøy.

 

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment