Historien bak oppskriften

Ballokume er en tradisjonell albansk festkake som vanligvis bakes til Dita e Verës – en eldgammel vårfeiring den 14. mars. Kjeksene har sitt opphav i Elbasan, hvor kvinner samlet seg rundt kjøkkenbenken og slo deigen kraftig for hånd. Dette skulle gi den rette luftighet og struktur. Jeg fikk smake dem for første gang hos en albansk nabo som serverte dem sammen med te og ferske jordbær. Det var kjærlighet ved første smakebit – og nå lager jeg dem selv, men med litt mindre sukker og et lite hint av sitron. De bringer med seg både solskinn og tradisjon.


Næring og vitaminer per kjeks

IngrediensVitaminerFettSukkerProtein
MaismelB6, Jern, Magnesium1,2 g0,4 g1,3 g
HavremelFiber, B1, Jern1 g0,2 g1,6 g
SmørA, E, D6 g0 g0,1 g
EggB12, D, Kalsium5 g0,3 g6 g
LønnesirupMangan, Sink0 g4 g0 g
Sitron (skall)C, Antioksidanter0 g0 g0 g

Smak og tekstur

Disse små gyldne kjeksene har en karakter som skiller seg ut. De er myke, men faste, og har en fin balanse mellom lett sødme og frisk sitrus. Utsiden får et lite sprøtt lag etter steking, mens innsiden forblir saftig og nesten smelter i munnen. Jeg elsker hvordan maismelet gir en litt kornete struktur som gjør dem ekstra interessante å tygge. Vanilje og sitronskall hever smaken og gir dem en aroma som minner om solvarme dager, barføtter i gresset og latter fra kjøkkenet. Det er kaker du får lyst til å dele – og spise én til.


Min erfaring, minner og tips

Jeg lager ofte disse ballokumene når jeg vil overraske med noe annerledes, men fortsatt enkelt og ekte. De er perfekte til te eller kaffe når venninner kommer innom. En gang bakte jeg dem med barna og de rullet sine egne små versjoner – det ble både søl og latter. Mitt beste tips er å bruke ekte vanilje og skikkelig mykt smør – og ikke droppe sitronskallet, det gjør hele forskjellen. Og husk å ikke overbake dem! De skal være myke og lette, ikke tørre. Jeg serverer dem gjerne med litt yoghurt og friske bær – da blir det som en liten dessert.


Tilbehørstabell

TilbehørHvorfor det passer godt
Gresk yoghurtKremet kontrast til kjeksens sødme
Jordbær eller blåbærFriskt og naturlig søtt
Grønn te med sitronLetthet og harmoni i smakene
Hjemmelaget eplemosMild og fruktig topping
Honning med lavendelAromatisk og naturlig søtning

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 130 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Tørrblanding
  • 150 g fint maismel
  • 50 g havremel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 klype salt
  • Våtblanding
  • 60 g smør, mykt (gjerne usaltet)
  • 1 egg (romtemperert)
  • 30 g rørsukker
  • 2 ss lønnesirup
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • Finrevet skall av ½ økologisk sitron

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 175 °C (over- og undervarme). Dekk et stekebrett med bakepapir.

  • Bland maismel, havremel, bakepulver og salt i en stor bolle. Sett til side.

  • Pisk smør og sukker sammen med en håndmikser til det blir lyst og luftig.

  • Tilsett egg, lønnesirup, vanilje og sitronskall. Pisk videre til røren er jevn.

  • Ha de tørre ingrediensene i det våte litt etter litt, og rør godt. Deigen blir ganske fast – det er helt riktig.

  • Dekk til og la hvile i kjøleskap i 15–20 minutter.

  • Form små kuler med fuktede hender og legg på stekebrettet. Trykk dem lett ned.

  • Stek midt i ovnen i ca. 12–15 minutter, til kjeksene er lett gylne i kantene.

  • Avkjøl på rist. Server gjerne med frisk frukt, urtete eller yoghurt med honning.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment