Når påsken nærmer seg, begynner jeg alltid å drømme om lette, friske smaker som passer til den lysere tiden vi går inn i. Denne sitruskaken er en av mine favoritter – ikke bare fordi den smaker fantastisk, men fordi den også har en sunnere vri som gjør at jeg kan nyte den med god samvittighet. Som en som elsker å finne balansen mellom smak og næring, synes jeg denne kombinasjonen av sitrus, fullkornsmel og havremel er helt perfekt.
Kaken er lett og saftig, med en frisk smak av appelsin og sitron som gir assosiasjoner til solfylte vårdager. Jeg bruker en blanding av fullkornshvetemel og havremel for å gi en lett nøtteaktig tekstur og samtidig sikre litt ekstra fiber. Søtningen er gjort litt lettere med sukkererstatning, som lar sitrussmaken skinne enda sterkere. Når du skjærer i kaken, møter du et gyllent, mykt indre som dufter himmelsk av sitrus og vanilje – den duften alene er verdt å bake for!
På påskebordet gjør denne kaken seg nydelig med et lett dryss sitronskall og en enkel glasur laget med sitronsaft og sukkererstatning. For litt ekstra luksus liker jeg å servere den med friske bær eller en luftig yoghurtkrem. Den føles som en feiring i seg selv, men med den fine bonusen at den er et litt sunnere alternativ enn mange tradisjonelle kaker.
Dette er kaken jeg serverer når jeg vil imponere gjestene og samtidig gi dem en godbit de kan føle seg bra etter å ha spist. Enkel, vakker og full av vårglede – akkurat slik jeg liker det!
Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring
- Vitamin Vennskap: Hvordan velge enkeltvitaminer uten å bomme
- Effekten av Varmebehandling: Bevar næringsinnholdet i frukt og grønnsaker
- Vitaminer i Matvarer: En guide til livsnødvendige næringsstoffer

INGREDIENSER:
- Tørre ingredienser:
- 150 g fullkornshvetemel
- 100 g havremel
- 1 ts bakepulver
- 1/2 ts natron
- 1/2 ts salt
- Våte ingredienser:
- 2 egg
- 1 dl sukkererstatning (f.eks. Sukrin)
- 1 dl nøytral olje (f.eks. rapsolje)
- 1 dl appelsinjuice (ferskpresset)
- Skall fra 1 sitron og 1 appelsin
- 1 ts vaniljeekstrakt
STEG FOR STEG:
- Forvarm ovnen til 180°C og smør en rund kakeform (ca. 24 cm) eller kle den med bakepapir.
- I en stor bolle, bland sammen fullkornshvetemel, havremel, bakepulver, natron og salt.
- I en separat bolle, pisk sammen eggene og sukkererstatningen til en lett og luftig konsistens.
- Tilsett olje, appelsinjuice, sitronskall, appelsinskall og vaniljeekstrakt til eggeblandingen, og rør forsiktig sammen.
- Hell de våte ingrediensene over de tørre, og rør til en jevn røre uten klumper.
- Hell røren i den smurte formen og jevn overflaten med en slikkepott.
- Stek midt i ovnen i ca. 30-35 minutter, eller til en tannpirker satt i midten kommer ut ren.
- La kaken avkjøles i formen i noen minutter før den tas ut og avkjøles helt på en rist.
- Pynt med sitronskall eller en lett glasur etter ønske.
Kommentarer