Kort Historie: Potetgrateng stammer fra det franske kjøkkenet og har blitt en klassiker i Norge. Rømme gir retten en frisk og syrlig smak som balanserer potetenes sødme. Denne varianten passer godt som tilbehør til kjøtt eller som hovedrett med salat. Jeg elsker hvordan rømmen gjør retten både lett og smakfull.

Næringsinnhold og Vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Poteter (1 kg)Vitamin C, Kalium0.268
Rømme (2 dl)Kalsium, B122044
Revet ost (100 g)Kalsium, B1220010
Smør (30 g)Vitamin A, D1500.1
Hvitløk (2 fedd)Vitamin C, Mangan0.100
Vårløk (2 stk)Vitamin K, C0.110.5
Salt og pepperIngen betydelig000

Smak og Tekstur

Potetgrateng med rømme er silkemyk og kremet med en lett syrlig undertone fra rømmen. Osten på toppen smelter og gir en gyllen og sprø finish, mens hvitløk og vårløk tilfører en aromatisk og frisk dimensjon. Jeg elsker hvordan denne retten balanserer fyldighet med en behagelig friskhet.


Min Erfaring, Tips og Minner

Jeg lager denne gratengen når vi ønsker en lettvint, men imponerende rett til gjester eller søndagsmiddagen. En gang la jeg til en klype muskat i rømmen for ekstra dybde – det ble en stor suksess! Mitt beste tips er å bruke fersk vårløk for en sprø kontrast til den kremete konsistensen, og å la gratengen hvile noen minutter før servering slik at den setter seg.


Forslag til Serveringsmåter

TilbehørBeskrivelse
Grillet kyllingEn lett og saftig kombinasjon
LammekoteletterPasser godt til den kremete smaken
Frisk salatTilfører balanse og farge
Ovnsbakte grønnsakerGir sødme og variasjon
Et glass hvitvinFriskhet som utfyller rømmen

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 350 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedingredienser
  • Poteter (kokefaste): 800 g
  • Rømme (lett eller vanlig): 2 dl
  • Melk: 1 dl
  • Revet ost (cheddar eller mozzarella): 100 g
  • Hvitløk: 1–2 fedd, finhakket
  • Salt og pepper: etter smak
  • Topping
  • Ekstra ost: 50 g, revet
  • Friske urter (persille eller timian): 2 ss, hakket

STEG FOR STEG:

  • Forbered potetene:
    Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver (ca. 2–3 mm). Skyll potetskivene i kaldt vann for å fjerne overflødig stivelse. Sil av og tørk godt.
  • Lag rømmesausen:
    Bland sammen rømme, melk, finhakket hvitløk, salt og pepper i en bolle. Rør inn halvparten av osten.
  • Bygg gratengen:
    Smør en ildfast form med litt smør eller olje. Legg et lag potetskiver i bunnen, hell over litt av rømmesausen og dryss litt ost. Gjenta lagene til alt er brukt, og avslutt med saus og et lag ost på toppen.
  • Bak gratengen:
    Forvarm ovnen til 200 °C. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovnen i ca. 40 minutter. Fjern folien og stek videre i 15 minutter, eller til toppen er gyllen og potetene er møre.
  • Servering:
    La gratengen hvile i 5–10 minutter før servering. Pynt med friske urter og server varm.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment