En liten historie bak oppskriften

Denne salaten stammer fra de enkle og rene sommersmakene jeg husker fra barndommen. Hos farmor var det alltid noe kaldt og syrlig på bordet når vi spiste fisk, og hun brukte ofte reddik og agurk i tynne skiver, badet i en enkel eddiklake. Da jeg begynte å lage mat selv, ville jeg gjøre salaten litt mildere og rundere – så jeg blandet inn yoghurt og en dæsj sitron. Jeg beholdt dillen, for den minner meg alltid om hage og ferie. Nå er dette blitt en klassiker hos meg, og jeg elsker å servere den til både grillmat og påleggstallerken.


Næring og vitaminer i ingrediensene

IngrediensProteiner (g)Fett (g)Sukker (g)Vitaminer
Reddik0.70.11.8C, K, folat
Agurk0.60.11.4K, C, vannrik
Dill0.50.10.3A, C, folat
Mager yoghurt4.50.23.5B12, D, kalsium
Sitronjuice0.201.2C, antioksidanter
Honning004.0Enkle karbohydrater, naturlig sødme

Smak og tekstur

Denne salaten er så herlig frisk at jeg nesten får vann i munnen bare av å skrive om den. Den første biten gir et lite krønsj fra de tynne reddikskivene, etterfulgt av den milde, vannrike agurken som balanserer smaken. Dressingen er silkemyk og syrlig, og gir en rund og frisk kontrast til grønnsakene. Dillen tilfører en lett, urteaktig aroma som gjør hele salaten ekstra innbydende. Det er noe med kombinasjonen av det syrlige, det sprø og det fløyelsmyke som gjør at jeg alltid vil ha en skje til.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager denne salaten hele året, men aller mest på sommeren når agurken er ekstra sprø og reddiken har litt mer sting. Den er perfekt som en lett siderett, men jeg har også servert den til varme karbonader og kald laks – det fungerer kjempefint. Et lite tips er å bruke mandolin til å få skivene ekstra tynne, da får du best tekstur. Hvis du vil gjøre den enda sunnere, kan du bytte ut honning med litt revet eple. Og om du liker det syrlig, prøv å tilsette et par dråper eplecidereddik i tillegg. Jeg elsker at denne retten er så enkel, men føles så gjennomført.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørSmak/teksturHvorfor jeg liker det
Grillet makrellFyldig og saltPerfekt med noe kjølig og friskt ved siden av
Grove brødskiverSeige og nøtteteGjør salaten til en lunsj i seg selv
Ovnsbakte poteterMyke og gylneGod kontrast i tekstur
Kokt eggKremet og mildFyller ut måltidet med protein
Kald linseburgerSaftig og urteteGjør retten fullverdig og vegetarvennlig

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 85 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Salat:
  • 1 agurk (ca. 300 g), i tynne skiver
  • 6–8 reddiker, i syltynne skiver
  • 1 håndfull fersk dill, grovhakket
  • Dressing:
  • 2 ss mager yoghurt naturell
  • 1 ts honning eller agavesirup
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ts eplecidereddik
  • Salt og nykvernet pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  • Skyll agurk og reddiker godt, og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne mandolin for jevn tykkelse.

  • Ha skivene i en stor bolle og dryss over litt salt. La dem trekke i 5 minutter for å slippe litt væske.

  • Hell av eventuell væske og tørk skivene lett med kjøkkenpapir.

  • Visp sammen yoghurt, honning, sitronsaft og eplecidereddik i en liten bolle. Smak til med salt og pepper.

  • Vend grønnsakene forsiktig med dressingen.

  • Tilsett hakket dill og bland lett, slik at urtene ikke blir most.

  • La salaten stå i 10 minutter i kjøleskap før servering, slik at smakene får sette seg.

  • Server som tilbehør til grillet fisk, vegetarboller, eller sammen med kokt potet og grovt brød.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment