En smak av Toscana med norske innslag

Jeg smakte panzanella for aller første gang på en liten familierestaurant i Siena. Servitøren kom med en fargerik salat, der tomater, agurk og brød lå badet i en vinaigrette som luktet sommer. Da jeg kom hjem, måtte jeg prøve selv. Jeg laget min egen variant, litt sunnere og mer norsk, med grovbrød og ekstra grønnsaker. Nå lager jeg den igjen og igjen – særlig når det er sol ute og tomatene er på sitt beste. Denne salaten passer både til grillkvelder, vennemiddager og som restemat i matboksen. Den er enkel, vakker og full av smak!


Næringsinnhold i ingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
GrovbrødB-vitaminer, jern, fiberLavtLavtModerat
TomaterC, A, kaliumSvært lavtNaturligLavt
AgurkK, C, vannrikSvært lavtLavtLavt
RødløkC, B6, manganLavtLavtLavt
BasilikumK, A, manganSvært lavt0 gSvært lavt
OlivenoljeE, sunt enumettet fettModerat0 g0 g

Smak og tekstur – frisk, saftig og rustikk

Det jeg elsker med panzanella, er hvordan smaken forandrer seg litt for hver bit. De saftige tomatene gir sødme, agurken sprøhet, og rødløken litt skarphet. Grovbrødet suger til seg dressingen og blir mykt og fyldig, men fortsatt med litt tyggemotstand. Det hele rundes av med basilikum og olivenolje, som gir en varm, grønn aroma. Det er en salat som ikke bare er frisk, men også mettende. Jeg kjenner at dette er en rett kroppen min blir glad for – full av gode råvarer, naturlig smak og tekstur som både overrasker og gleder.


Min erfaring, minner og små tips

Jeg lager panzanella ofte om sommeren, når tomatene er på sitt søteste. Jeg elsker at jeg kan bruke opp brødrestene og få en skikkelig smakfull rett ut av det. Barna mine liker den best når jeg kutter ingrediensene i små biter og bruker litt mild sennep i dressingen. Jeg serverer den gjerne med et kokt egg eller litt grillet laks – da blir det en komplett middag. En gang lagde jeg den til dugnadsmiddag i borettslaget, og det ble ikke en eneste brødbit igjen i bollen. Det er sånne øyeblikk jeg husker – når god mat bringer folk sammen.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor det passerMine tips
Grillet laksGir proteiner og en varm kontrastJeg krydrer med sitron og dill
Kokt eggRaskt og enkelt proteinrikt tilleggKutt i to og legg rett i salaten
Bakte rødbeterSøt og jordlig smak som passer perfektSkjær i båter og strø over litt feta
HummusKremet og næringsrikt som dipp ved siden avLag med sitron og tahini for balanse
FullkornspastaGjør salaten mer mettende og rustikkBland rett inn hvis du vil ha den lun

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 220 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Brød og grønnsaker
  • 200 g grovbrød (gjerne dagsgammelt), i terninger
  • 300 g cherrytomater, delt i to
  • 1/2 agurk, skrelt og delt i halvmåner
  • 1/2 rødløk, i tynne skiver
  • 1 håndfull frisk basilikum
  • Vinaigrette
  • 3 ss extra virgin olivenolje
  • 1 ss eplecidereddik eller sitronsaft
  • 1 ts grov sennep
  • 1/2 ts honning eller sukkererstatning
  • 1 fedd hvitløk, finrevet
  • Salt og pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  1. Klargjør brødet: Skjær brødet i terninger og legg dem på et bakepapir. Rist dem i ovnen på 180 °C i 8–10 minutter til de er lett sprø. Avkjøl.

  2. Kutt grønnsakene: Del tomater, agurk og rødløk. Legg alt i en stor bolle. Tilsett revet eller grovhakket basilikum.

  3. Lag dressingen: Visp sammen olje, eddik, sennep, honning, hvitløk, salt og pepper i en liten bolle. Smak til.

  4. Bland salaten: Vend grønnsakene og brødbitene forsiktig med dressingen. La det trekke i ca. 10–15 minutter før servering slik at smakene får satt seg.

  5. Anrett og server: Topp med ekstra basilikumblader og eventuelt ristede kjerner eller smuldret fetaost.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment