En liten historie om oppskriften

Jeg oppdaget energikuler da jeg ble lei av tørre proteinbarer og trengte noe mer naturlig – og bedre på smak! Det startet med en håndfull dadler og litt kakao, og utviklet seg fort til min egen lille tradisjon. Etter hvert ble disse kulene med banan og havre en fast del av matboksen min, og nå lager jeg dem ukentlig. Jeg tror populariteten deres kommer av at de er både enkle, næringsrike og utrolig gode – og så slipper man å fyre opp stekeovnen. Det er skikkelig hverdagsluksus som også barna elsker å lage sammen med meg.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Banan (100 g)Vitamin B6, C, kalium, fiber0.312.21.0
Dadler (100 g)Magnesium, kalium, jern, fiber0.266.52.0
Havregryn (100 g)Jern, sink, magnesium, B16.91.013.5
Rå kakao (10 g)Antioksidanter, jern, magnesium1.00.51.5
Nøttesmør (20 g)Vitamin E, sunne fettsyrer, protein10.01.54.0

Smak og tekstur

Disse kulene har en dyp, fyldig smak av sjokolade, balansert av den søte, fruktige bananen. Konsistensen er seig og myk, med små biter av havre som gir et mildt «crunch». Rå kakao gir en ekte, litt bitter sjokoladetone – akkurat sånn jeg liker det. Når jeg ruller dem i kokos eller hakkede nøtter, får de en ekstra tekstur som gjør hver bit spennende. Aromaen er nøtteaktig, litt karamellaktig fra dadlene, og det dufter nesten som brownie når man åpner boksen. De føles som en liten treat, men med god samvittighet.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager alltid disse når jeg har bananer som er litt for modne. Da får man ekstra sødme helt naturlig. Noen ganger lager jeg dobbel porsjon og fryser ned halvparten – det funker supert! Barna mine kaller dem for “sjokoladekuler” og tror nesten det er dessert. En dag i marka reddet de meg da jeg var skikkelig lav på energi – da smakte de himmelsk. Tips fra meg: bruk økologisk rå kakao og peanøttsmør uten salt. Jeg liker å tilsette litt kanel eller espresso-pulver når jeg vil variere smaken litt – det gir en voksen vri!


Forslag til tilbehør

TilbehørHvorfor det passer
Kaffe med havremelkBitterheten i kaffen løfter frem sjokoladesmaken
Naturell yoghurtPerfekt som “dipp” eller base til kulene
En neve bærGir frisk kontrast og ekstra vitaminer
En grønn smoothieBalanserer sødmen og gir fiber og grønt på kjøpet
Te med ingefær og sitronRenser ganen og gjør smaken av kakao enda dypere

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 65 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Tørrvarer:
  • 2 dl lettkokte havregryn
  • 2 ss rå kakao
  • 1/2 ts havsalt
  • 1/2 ts kanel (valgfritt)
  • Fuktige ingredienser:
  • 1 moden banan (ca. 120 g)
  • 8 myke dadler (uten stein)
  • 2 ss mandelsmør eller peanøttsmør
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • Til rulling (valgfritt):
  • Revet kokos
  • Finhakkede nøtter
  • Ekstra rå kakao

STEG FOR STEG:

  1. Forbered ingrediensene: Fjern steinene fra dadlene og del bananen i biter. Ha alt klart før du begynner.

  2. Kjør de fuktige ingrediensene: Ha dadler, banan, nøttesmør og vanilje i en food processor. Kjør til du får en glatt og kremet masse.

  3. Tilsett tørrvarene: Tilsett havregryn, kakao, salt og eventuelt kanel i bollen. Kjør til blandingen begynner å samle seg.

  4. Juster konsistensen: Om massen er for klissete, tilsett litt ekstra havregryn. Er den for tørr, tilsett 1 ss vann eller mer banan.

  5. Form kuler: Fukt hendene og trill til små kuler, ca. 2,5 cm i diameter. Du får ca. 16 kuler av denne porsjonen.

  6. Rull i topping: Rull gjerne kulene i kokos, hakkede nøtter eller kakao for ekstra smak og dekor.

  7. Kjøl ned: Legg kulene på et brett og sett i kjøleskap i minst 30 minutter. Oppbevar i lufttett boks i opptil 7 dager.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment