Historien bak retten

Fylte druer med geitost og valnøtter har sine røtter i middelhavskjøkkenet, hvor kombinasjonen av frukt, ost og nøtter lenge har vært elsket. Denne lille snacken har blitt en favoritt hos mange fordi den er enkel å lage, men smaker luksuriøst. Jeg oppdaget den første gang på en venninnelunsj og ble øyeblikkelig betatt av den perfekte balansen mellom sødme, kremethet og crunch. Etter hvert begynte jeg å lage den selv – både til tapasbord, piknik og som forrett. Nå deler jeg min litt sunnere vri, med mindre sukker og mer friskhet. Dette er en av de rettene som får både hverdagen og gjestebordet til å skinne!


Næring og vitaminer i ingrediensene

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Røde druerC, K, B6LavModeratLav
Geitost (myk)A, B12, DModeratLavHøy
ValnøtterE, B6, Omega-3HøyLavModerat
Honning (valgfritt)C, antioksidanterLavHøyLav

Smak og tekstur

Jeg elsker hvordan denne lille retten spiller på kontraster. De saftige druene er søte og friske, og når du biter i dem, møter du den fløyelsmyke geitosten som smelter i munnen. På toppen gir valnøttene en herlig knas som balanserer det hele. Litt honning – om man ønsker – setter prikken over i-en og gir en søtlig dybde. Teksturen er både myk og sprø, og smaken sitter lenge igjen. Hver munnfull er en perfekt liten eksplosjon av smak, og den passer både som en søt avslutning og en frisk forrett.


Min erfaring og tips

Jeg lager ofte disse fylte druene når jeg skal ha gjester, og de blir alltid borte på null komma niks! Barna mine elsker dem også – spesielt når jeg lar dem hjelpe til med å fylle og pynte. Jeg pleier å bruke økologiske druer og en litt syrlig geitost for kontrast. Et lite triks jeg har lært er å riste valnøttene lett før bruk – det forsterker smaken. Når jeg har lyst på noe ekstra friskt, blander jeg inn litt sitronskall i osten. For meg vekker denne retten minner fra varme sommerkvelder og gode samtaler rundt bordet.


Tilbehør som passer godt

TilbehørAnbefaling
FullkornskjeksGir ekstra crunch og fiber
Grønn salat med vinaigretteFrisk kontrast
Oliven og syltet rødløkSalt og syrlig motvekt
Et glass tørr hvitvin eller eplemostPerfekt balanse til sødmen
Spekeskinke på sidenFor ikke-vegetarianere

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 120 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grunnbase:
  • En klase store røde druer (ca. to hundre gram)
  • Geitost naturell, myk (ca. hundre gram)
  • Valnøtter, grovhakket og ristet (ca. femti gram)
  • Smakstilsetninger:
  • En klype havsalt
  • Frisk timian eller sitronmelisse
  • En teskje honning eller sukkerfri agavesirup (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Vask druene og tørk dem godt. Skjær en liten åpning i hver drue og bruk en liten skje eller finger til å fjerne steinen hvis det trengs.

  • La geitosten stå i romtemperatur slik at den blir smidig. Rør den forsiktig sammen med en liten klype salt og finhakket urt.

  • Fyll hver drue med geitostblandingen. Det gjør du enklest med en liten sprøytepose eller teskje.

  • Dryss hakkede og lett ristede valnøtter over fyllet. Press dem forsiktig inn i osten så de fester seg.

  • Sett druene på et fat. Drypp eventuelt litt honning eller sukkerfri sirup over, og pynt med ekstra urter. Server umiddelbart eller la dem stå kaldt til gjestene kommer.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment