En liten historie om oppskriften
Denne oppskriften ble til en høstkveld da jeg hadde lyst på noe søtt, men samtidig lett og sprøtt. Jeg vokste opp med havreflarn som mormor bakte i store bokser før jul. De var alltid tynne som papir og knasende gode, men fulle av sukker og smør. Jeg begynte å eksperimentere med havregryn, kokosolje og mørk sjokolade – og etter noen runder ble disse små, rustikke kjeksene mine nye favoritter. Nå lager jeg dem ofte når jeg vil ha noe enkelt, men skikkelig tilfredsstillende. Det er så fint å kunne gi barna noe søtt som også har litt mer næring.
Næringsinnhold og vitaminer
Ingrediens | Vitaminer og mineraler | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
---|---|---|---|---|
Havregryn | Jern, magnesium, B1, fiber | 6.9 | 1.0 | 13.5 |
Kokosolje | E, K, mettet fett | 10.0 | 0.0 | 0.0 |
Mørk sjokolade | Magnesium, jern, antioksidanter | 32.0 | 20.0 | 5.0 |
Egg | B12, D-vitamin, protein | 5.0 | 0.3 | 6.3 |
Smak og tekstur
Havreflarnene blir tynne, sprø og gyllenbrune med lett karamellisert kant. Smaken av ristede havregryn og kokosolje gir en mild nøtteaktig dybde, og mørk sjokolade tilfører en deilig kontrast – bitter og rik, uten å overdøve. Når du drysser havsalt over, forvandles hele munnfullen: først sprøtt og søtt, så det lille ekstra fra saltet som fremhever sjokoladen. Teksturen er en av de beste delene – luftig, lett og med en deilig crunch. Disse kakene smelter nesten på tungen, men gir samtidig en tilfredsstillende tyggefølelse.
Min erfaring, tips og minner
Disse kakene har blitt mine faste “komme-inn-døra”-kjeks. Jeg lager dem ofte som en liten gave når vi skal på besøk – lagt i et glass med bånd rundt. Et tips jeg alltid følger er å ikke gjøre dem for store. De flyter mye ut og blir best når de er små og runde. Jeg liker å variere med krydder også – en klype kanel eller appelsinskall kan gi en ny vri. Når jeg lager dem sammen med barna, lar vi dem tegne med smeltet sjokolade – og det blir alltid et koselig kaos på kjøkkenet. Akkurat som det skal være.
Tilbehør jeg liker å servere til
Tilbehør | Hvorfor det passer godt |
---|---|
Kaffe med havremelk | Kompletterer sjokoladetonen og gir kremet finish |
Frisk appelsinsalat | Syrlighet som bryter opp sødmen |
Mandel- eller soyayoghurt | Perfekt base for smuldret flarn og bær |
Varm krydret eplemost | Nydelig til høst- og vinterservering |
Banan-is med kakao | Et sunt, kaldt element ved siden av sprøtt flarn |

INGREDIENSER:
- Tørrvarer:
- 100 g lettkokte havregryn
- 75 g kokosblomstsukker (eller 60 g erythritol for lavkarbo)
- ½ ts bakepulver
- 1 liten klype salt
- Vått:
- 60 g kokosolje (smeltet)
- 1 egg
- ½ ts vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
- Topping:
- 50 g mørk sjokolade (minst 70 %, hakket)
- Flaksalt (havsalt) til topping
STEG FOR STEG:
Forvarm ovnen: Sett ovnen på 180 °C over- og undervarme. Dekk to stekebrett med bakepapir.
Bland det tørre: I en bolle, rør sammen havregryn, kokosblomstsukker, bakepulver og salt.
Rør sammen vått: I en annen bolle, visp sammen smeltet kokosolje, egg og vanilje.
Lag deig: Hell de våte ingrediensene over i det tørre og bland til en jevn røre. La stå i 5 minutter så havren trekker væske.
Form flarn: Bruk teskje og legg små klatter (ca. 1 ts) på brettet med god avstand – de flyter mye ut.
Stek: Stek midt i ovnen i ca. 8–10 minutter, til de er gyllenbrune i kantene.
Avkjøl: La flarnene avkjøle helt på bakepapiret – de blir sprø når de er kalde.
Smelt sjokolade: Smelt den mørke sjokoladen i vannbad eller mikrobølgeovn. Drypp over flarnene med en skje eller lag striper.
Kommentarer