En liten historie om oppskriften

Denne oppskriften ble til en høstkveld da jeg hadde lyst på noe søtt, men samtidig lett og sprøtt. Jeg vokste opp med havreflarn som mormor bakte i store bokser før jul. De var alltid tynne som papir og knasende gode, men fulle av sukker og smør. Jeg begynte å eksperimentere med havregryn, kokosolje og mørk sjokolade – og etter noen runder ble disse små, rustikke kjeksene mine nye favoritter. Nå lager jeg dem ofte når jeg vil ha noe enkelt, men skikkelig tilfredsstillende. Det er så fint å kunne gi barna noe søtt som også har litt mer næring.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
HavregrynJern, magnesium, B1, fiber6.91.013.5
KokosoljeE, K, mettet fett10.00.00.0
Mørk sjokoladeMagnesium, jern, antioksidanter32.020.05.0
EggB12, D-vitamin, protein5.00.36.3

Smak og tekstur

Havreflarnene blir tynne, sprø og gyllenbrune med lett karamellisert kant. Smaken av ristede havregryn og kokosolje gir en mild nøtteaktig dybde, og mørk sjokolade tilfører en deilig kontrast – bitter og rik, uten å overdøve. Når du drysser havsalt over, forvandles hele munnfullen: først sprøtt og søtt, så det lille ekstra fra saltet som fremhever sjokoladen. Teksturen er en av de beste delene – luftig, lett og med en deilig crunch. Disse kakene smelter nesten på tungen, men gir samtidig en tilfredsstillende tyggefølelse.


Min erfaring, tips og minner

Disse kakene har blitt mine faste “komme-inn-døra”-kjeks. Jeg lager dem ofte som en liten gave når vi skal på besøk – lagt i et glass med bånd rundt. Et tips jeg alltid følger er å ikke gjøre dem for store. De flyter mye ut og blir best når de er små og runde. Jeg liker å variere med krydder også – en klype kanel eller appelsinskall kan gi en ny vri. Når jeg lager dem sammen med barna, lar vi dem tegne med smeltet sjokolade – og det blir alltid et koselig kaos på kjøkkenet. Akkurat som det skal være.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor det passer godt
Kaffe med havremelkKompletterer sjokoladetonen og gir kremet finish
Frisk appelsinsalatSyrlighet som bryter opp sødmen
Mandel- eller soyayoghurtPerfekt base for smuldret flarn og bær
Varm krydret eplemostNydelig til høst- og vinterservering
Banan-is med kakaoEt sunt, kaldt element ved siden av sprøtt flarn

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 70 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Tørrvarer:
  • 100 g lettkokte havregryn
  • 75 g kokosblomstsukker (eller 60 g erythritol for lavkarbo)
  • ½ ts bakepulver
  • 1 liten klype salt
  • Vått:
  • 60 g kokosolje (smeltet)
  • 1 egg
  • ½ ts vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
  • Topping:
  • 50 g mørk sjokolade (minst 70 %, hakket)
  • Flaksalt (havsalt) til topping

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen: Sett ovnen på 180 °C over- og undervarme. Dekk to stekebrett med bakepapir.

  • Bland det tørre: I en bolle, rør sammen havregryn, kokosblomstsukker, bakepulver og salt.

  • Rør sammen vått: I en annen bolle, visp sammen smeltet kokosolje, egg og vanilje.

  • Lag deig: Hell de våte ingrediensene over i det tørre og bland til en jevn røre. La stå i 5 minutter så havren trekker væske.

  • Form flarn: Bruk teskje og legg små klatter (ca. 1 ts) på brettet med god avstand – de flyter mye ut.

  • Stek: Stek midt i ovnen i ca. 8–10 minutter, til de er gyllenbrune i kantene.

  • Avkjøl: La flarnene avkjøle helt på bakepapiret – de blir sprø når de er kalde.

  • Smelt sjokolade: Smelt den mørke sjokoladen i vannbad eller mikrobølgeovn. Drypp over flarnene med en skje eller lag striper.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment