En liten historie om retten

Kimchi er jo opprinnelig en koreansk tradisjon som har eksistert i hundrevis av år – og det handler egentlig om å ta vare på grønnsaker gjennom fermentering. Jeg ble først kjent med kimchi da jeg besøkte en venninne som hadde bodd i Sør-Korea. Hun serverte en liten bolle med fermentert kål ved siden av risen, og jeg ble både forvirret og fascinert av smaken. Etter det har jeg laget mange varianter hjemme, og denne lettere salaten med kål og agurk er min personlige vri. Den er mildere, raskere og perfekt som tilbehør i hverdagen.


Næring og vitaminer i hovedingrediensene

IngrediensVitaminer & mineralerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Hodekål (100 g)Vitamin C, K, folat, kalium0.13.21.3
Agurk (100 g)Vitamin K, B5, silisium0.11.50.3
Ingefær (10 g)Vitamin B6, magnesium, jern0.10.80.2
Hvitløk (1 fedd)Vitamin C, mangan, selen0.10.030.2
Chiliflak (1 ts)Vitamin A, C, capsaicin0.30.20.4

Smak og tekstur

Denne salaten er sprø, syrlig, krydret og helt uimotståelig. Kålen har fremdeles tyggemotstand etter fermenteringen, agurken gir friskhet og væske, mens ingefær og hvitløk gir varme og dybde. Chilien gjør den småsterk, men ikke for mye – bare nok til å gi et lite kick på tunga. Jeg elsker den friske, nesten boblende smaken fermentering gir. Det er som om hver bit lever litt! Teksturen er perfekt balansert – crunchy og saftig på én gang. Det er en salat som både vekker sansene og gjør kroppen godt.


Min erfaring, tips og minner

Jeg har alltid likt å lage mat som gjør mer enn å bare mette – den skal også styrke og glede kroppen. Denne kimchi-salaten lager jeg ofte når jeg har kål liggende, og den får alltid ben å gå på. Et lite tips fra meg: lag dobbelt porsjon, for den forsvinner fort! Jeg liker å variere med revet gulrot eller tynne reddikskiver. Den minner meg om sommer og grillkvelder, men også om mørke vinterdager hvor jeg trenger noe som setter fart på både smaksløkene og fordøyelsen. Og så er den så enkel – og billig – å lage hjemme!


Tilbehør jeg liker til kimchi-salaten

TilbehørHvorfor det passer
Grillet laksDen milde fisken matches perfekt med syrlig kimchi
Stekt ris med grønnsakerSalaten gir crunch og syre til den varme risen
Eggerøre med urterMyk og mild eggerøre får liv med kimchi ved siden av
Nudelbowl med tofuAsiatisk inspirasjon – kimchi setter prikken over i-en
Grovbrød med hummusTopp med kimchi for en smakfull, sunn lunsj

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 40 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaker:
  • 400 g hodekål, finsnittet
  • 1 agurk (ca. 200 g), i tynne halvmåner
  • 1 gulrot, grovrevet (valgfritt)
  • 2 vårløk, finsnittet
  • Smaksbase:
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss frisk ingefær, revet
  • 1 ss gochugaru (koreansk chiliflak) eller 1 ts chiliflak
  • 2 ss riseddik (eller eplecidereddik)
  • 1 ts lønnesirup eller annen naturlig søtning
  • 1 ts fint havsalt
  • 1 ss sitronsaft

STEG FOR STEG:

  1. Forbered grønnsakene: Vask og snitt kål, agurk, gulrot og vårløk. Ha alt i en stor bolle.

  2. Salt og masser: Strø over saltet og massér grønnsakene i 5–10 minutter til de slipper væske og blir litt mykere.

  3. Lag krydderbase: Bland finhakket hvitløk, revet ingefær, chiliflak, eddik, lønnesirup og sitronsaft i en liten bolle.

  4. Bland alt: Hell krydderblandingen over grønnsakene og bland godt med hendene eller en sleiv.

  5. Fyll på glass: Press blandingen ned i et rent glass med tett lokk. Sørg for at væsken dekker grønnsakene.

  6. Fermenter: La stå på kjøkkenbenken i romtemperatur i 2–3 dager. Åpne glasset én gang daglig for å slippe ut trykk.

  7. Oppbevaring: Når ønsket smak er oppnådd, sett i kjøleskap. Holder i opptil 2 uker.

  8. Serveringstips: Server kald som tilbehør eller som topping på smørbrød, wraps eller nudler.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment