En liten historie om sjokoladefondant

Sjokoladefondant, eller «moelleux au chocolat» som den heter på fransk, ble først kjent på 1980-tallet. Den legendariske franske kokken Michel Bras sies å ha perfeksjonert teknikken, hvor en delvis stekt kake gir en uimotståelig smeltende kjerne. Snart ble den en favoritt på Michelin-restauranter og fant veien til hjemmekjøkken verden over. Jeg husker første gangen jeg smakte en ekte sjokoladefondant – det var på en liten bistro i Paris. Den intense sjokoladesmaken, den silkemyke kjernen… Jeg måtte bare prøve å lage den selv! Nå lager jeg en litt sunnere versjon med havremel og gresk yoghurt, og den er like magisk!


Næringsinnhold per porsjon

NæringMengdeHelsefordeler
Kalorier220 kcalModerat energiinnhold
Protein6 gViktig for muskeloppbygging
Fett12 gSunt fett fra mørk sjokolade og kokosolje
Karbohydrater18 gNaturlig sødme fra kokosblomstsukker
Fiber3 gGodt for fordøyelsen (havremel)
Vitamin E1 mgAntioksidant, bra for huden
Magnesium45 mgStøtter muskler og nerver

Smak og tekstur

Når jeg tar en bit av denne sjokoladefondanten, smelter den i munnen med en fyldig og rik sjokoladesmak. Den ytre kanten er lett fast, akkurat nok til å holde på formen, mens kjernen er perfekt rennende. Havremelet gir en mild nøtteaktig smak som harmonerer nydelig med den mørke sjokoladen. Jeg liker også å tilsette et snev av kanel, som gir en diskret varme i bakgrunnen. Den naturlige sødmen fra kokosblomstsukker gjør at fondanten ikke føles overveldende søt, men heller balansert og sofistikert. Med et dryss kakao og friske bær blir dette en uimotståelig opplevelse!


Mine erfaringer, tips og minner

Jeg har alltid elsket å lage desserter, men det var først da jeg eksperimenterte med sunnere alternativer at jeg virkelig begynte å nyte dem uten dårlig samvittighet. Jeg har laget denne sjokoladefondanten både til venninnekvelder og familiemiddager, og den blir alltid en suksess! Et av mine beste tips er å ikke oversteike den – noen sekunder for lenge i ovnen, og den mister den deilige, flytende kjernen. Jeg pleier også å servere den med gresk yoghurt i stedet for krem, for en friskere kontrast. Og hvis jeg har ekstra tid, lager jeg en bringebærsaus – kombinasjonen av sjokolade og bær er bare fantastisk!


Perfekt tilbehør til sjokoladefondant

TilbehørHvorfor det passer
Friske bringebær og blåbærGir en frisk kontrast til sjokoladesmaken
Gresk yoghurt med vaniljeLettere enn krem, men like fyldig
Et dryss kakao eller revet sjokoladeGir en elegant finish
Hakkede nøtter (valnøtter, mandler)Gir en herlig crunch
Appelsinskall eller kanelLøfter sjokoladesmaken med varme toner

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment