Thai-inspirert papayasalat med peanøtter
Jeg husker første gang jeg smakte papayasalat på en ferietur til Chiang Mai. Vi satt på en enkel plaststol under et blomstrende tre, og en eldre dame laget denne friske retten med en rytmisk klang fra morteren sin. Salaten danset av smak – søtt, syrlig, sterkt og salt i en perfekt balanse. Etterpå lette jeg etter måter å lage en sunnere versjon hjemme. Jeg har tilpasset oppskriften med lett soyasaus og litt honning i stedet for sukker, men beholdt den samme varme følelsen. Det er blitt en sommerslager hjemme hos oss, spesielt til grillmat eller som en lett lunsj.
Næringsinnhold og vitaminer
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Grønn papaya | A, C, folat | 0,3 g | 5 g | 0,5 g |
Gulrot | A, K, biotin | 0,2 g | 4 g | 0,6 g |
Cherrytomater | C, K, kalium | 0,2 g | 3 g | 0,9 g |
Peanøtter | E, B3, magnesium | 14 g | 1 g | 8 g |
Limejuice | C | 0 g | 1 g | 0 g |
Soyasaus (lett) | B3, jern | 0 g | 1 g | 2 g |
Smak og tekstur
Jeg elsker hvordan denne salaten kiler smaksløkene mine. Den sprø papayaen og gulrota gir en knasende friskhet. Samtidig bringer lime og chili frem en skarp, nesten pirrende syrlighet og varme. De salte peanøttene gir både tyngde og en herlig kontrast til det friske. Dressingen binder alt sammen med sødme og umami. Det er en salat som ikke bare er lett å spise, men også lett å bli glad i – perfekt når sola steiker og kroppen vil ha noe lett og livlig.
Min erfaring og tips
Jeg lager ofte denne salaten når jeg får venninner på besøk i hagen. Det minner meg om varme ettermiddager og latter rundt bordet. Et godt tips er å rive grønnsakene tynt – det gjør hele forskjellen! Hvis jeg har rester, topper jeg dem på et grovt knekkebrød med litt feta dagen etter. Jeg bruker ofte koriander, men persille funker også godt for de som synes koriander smaker såpe. Og ja – peanøttene må ristes litt i tørr panne. Det fremhever smaken på en helt nydelig måte!
Tilbehør som passer godt til
Retter / Tilbehør | Hvorfor det passer godt |
---|---|
Grillet kyllingfilet | Lett, proteinrikt tillegg |
Kokt jasminris | Rund smak og tekstur |
Mango smoothie | Søtt mot krydret |
Grovt brød med hummus | Fiberrik kontrast |
Frisk agurksalat med mynte | Komplementær friskhet |

INGREDIENSER:
- Grønnsaker og frukt:
- 250 g grønn papaya (revet eller juliennekuttet)
- 1 gulrot, revet
- 1/2 agurk, tynne strimler
- 100 g cherrytomater, delt i to
- 2 vårløk, finsnittet
- Smakstilsetninger og saus:
- 2 ss soyasaus (saltredusert)
- Saft fra 1 lime
- 1 ts honning (ev. annen naturlig søtning)
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 1/2 rød chili, finhakket (juster etter smak)
- Topping:
- 40 g usaltede peanøtter, grovhakket
- Frisk koriander eller mynte
STEG FOR STEG:
Skrell og riv papaya og gulrot i tynne strimler. Bruk gjerne et juliennejern eller spiralizer for å få lange, fine strimler. Ha dem i en stor bolle.
Kutt cherrytomater i to, finsnitt vårløk og skjær agurk i tynne bånd. Tilsett disse sammen med papaya og gulrot.
Lag dressingen ved å vispe sammen soyasaus, limesaft, honning, finhakket hvitløk og chili. Smak deg frem – du kan justere med litt mer lime eller søtt om du ønsker.
Hell dressingen over grønnsakene og bland godt med hendene eller salatbestikk slik at smakene fordeler seg jevnt. La gjerne stå i kjøleskapet i fem–ti minutter så smakene setter seg.
Rett før servering drysser du over peanøtter og hakket koriander eller mynte. Serveres kald som forrett, lett hovedrett eller tilbehør til grillmat.
Kommentarer