1. Kort historie av oppskriften

Rismelkgrøt har lenge vært en favoritt hos de som ønsker en lett og plantebasert frokost. Denne oppskriften stammer fra tradisjonelle grøtrettene som har vært en del av mange kulturers mattradisjoner, men har fått sitt moderne preg med bruk av rismelk som et alternativ til melk. På grunn av sin milde smak og kremete tekstur, har rismelkgrøten blitt veldig populær blant dem som følger et veganer- eller laktosefritt kosthold. Med sine enkle ingredienser og hurtige tilberedningstid er den et perfekt valg for en næringsrik frokost som både er god for magen og gir masse energi til en hektisk dag.

2. Næringsinnhold per porsjon

NæringsstoffMengde per porsjon
Kalorier180 kcal
Fett5 g
Mettet fett0,5 g
Karbohydrater24 g
Sukker4 g
Kostfiber3 g
Protein3 g
Vitamin A12 IU
Vitamin C1 mg
Kalsium140 mg
Jern0,8 mg

3. Smak og tekstur

Grøten har en silkemyk og kremet konsistens som gjør den utrolig tilfredsstillende. Rismelkens milde, søtlige smak går perfekt sammen med den varme, krydrede kanelen. Den gir en deilig balansert smak som ikke er for søt, men likevel veldig smakfull. Når du spiser denne grøten, får du en fantastisk kombinasjon av fylde og letthet – den er både mettende og energigivende. De myke eplebitene tilfører en friskhet som gir en fin kontrast til den kremete teksturen, og sammen skaper de en smakfull og koselig frokostopplevelse.

4. Min erfaring, tips, minner

Jeg har alltid vært glad i grøt, men denne rismelkgrøten med kanel og eple har virkelig blitt en favoritt. Jeg husker første gang jeg laget den – hele kjøkkenet luktet fantastisk av kanel, og det var som å ha en liten godbit til frokost. Jeg pleier å toppe grøten med litt frisk frukt som blåbær eller eplebiter for ekstra smak og vitaminer. Et lite dryss med hakkede nøtter gir ekstra crunch og gjør måltidet ekstra spennende. Det beste er at den er så lett å lage, men smaker som noe man har laget hele dagen.

5. Tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Friske bærJordbær, blåbær eller bringebær gir en fin sødme.
NøtterMandler, valnøtter eller pekannøtter for crunch.
EplebiterSkiver av eple gir en frisk, naturlig sødme.
ChiafrøLegger til ekstra fiber og omega-3.
Lønnesirup eller SteviaGir en lett sødme uten sukker.

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedingredienser:
  • 2 dl rismelk
  • 1 dl havremel (eller risgryn for en mer tradisjonell grøt)
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 eple, skåret i små biter
  • 1 ss chiafrø (valgfritt, for ekstra næring)
  • Topping (valgfritt):
  • Friske bær (jordbær, blåbær eller bringebær)
  • Hakkede nøtter (valnøtter, mandler eller pekannøtter)
  • Lønnesirup eller stevia for sødme

STEG FOR STEG:

  • Start med å helle rismelk og havremel i en liten gryte. Sett gryten på middels varme og rør jevnlig for å unngå at havremelet brenner seg fast i bunnen.
  • Når blandingen begynner å varme opp, tilsett kanel og de små eplebitene. Rør godt for å blande krydderne og eplene inn i grøten.
  • Når grøten begynner å tykne, reduser varmen til lav og la den småkoke i ca. 10–15 minutter, til havremelet har blitt mykt og grøten er kremet.
  • Hvis du ønsker en tykkere grøt, kan du la den småkoke lenger, eller tilsette litt mer rismelk for ønsket konsistens.
  • Når grøten er ferdig, kan du røre inn chiafrøene for ekstra tekstur og næring.
  • Server grøten i en bolle og topp med friske bær, hakkede nøtter, og et lite dryss med lønnesirup eller stevia for ekstra sødme.
  • Nyt en varm, næringsrik frokost!

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment