Historien bak retten
Yaprak sarma har røtter i det osmanske riket og har vært en sentral del av mattradisjonene i hele Middelhavsområdet. Retten består av vinblader fylt med ris og urter, og rulles som små gaver fulle av smak. Jeg kom først over oppskriften på en ferie i Hellas, men det var da jeg fikk servert en hjemmelaget tyrkisk versjon hos naboen min, at jeg virkelig falt for den. Siden da har jeg elsket å lage den selv, og rullingen har blitt en slags meditasjon for meg – en rolig stund på kjøkkenet med duft av sitron, dill og god olivenolje.
Næring og vitaminer
Ingrediens | Vitaminer og mineraler | Fett | Sukker | Protein |
---|---|---|---|---|
Vinblader | C, A, K, kalsium | Lavt | Lavt | Lavt |
Fullkornsris | B-vitaminer, jern, fiber | Lavt | Lavt | Middels |
Løk | C, B6, mangan | Lavt | Naturlig | Lavt |
Dill og mynte | K, C, folat | Lavt | Ingen | Lavt |
Olivenolje | E, enumettet fett | Høyt | Ingen | Lavt |
Sitronsaft | C-vitamin, antioksidanter | Ingen | Ingen | Ingen |
Smak og tekstur
Hver gang jeg setter tennene i en yaprak sarma, blir jeg minnet på hvor mye smak som kan skjules i noe så lite. Vinbladene er myke, men med et hint av tyggemotstand og syre. Inni skjuler det seg ris som har kokt med løk, sitron, urter og krydder – det gir en frisk, syrlig og lett sødmefull smak. Dillen gir karakter, og mynten gir en nesten kjølig bakgrunn. Olivenoljen gjør alt silkemykt. Det er en eksplosjon av friske smaker og fyldige aromaer, og det passer like godt kald som lun. Perfekt på små tallerkener eller i matpakken!
Min erfaring og tips
Jeg lager ofte yaprak sarma når jeg vil overraske gjestene med noe litt eksotisk og håndlaget. Det tar litt tid, ja, men det er også det som gjør det så koselig. Jeg setter på musikk, heller meg et glass vin, og så ruller jeg. Det er faktisk noe av det mest terapeutiske jeg gjør på kjøkkenet. Jeg bruker alltid fullkornsris for mer metthet og fiber, og pleier å servere dem med yoghurt og et dryss sumak. Tips fra meg: ikke pakk for hardt – risen trenger litt plass til å utvide seg. Og lag gjerne dobbel porsjon, de forsvinner fort!
Tilbehør jeg liker å servere
Tilbehør | Hvorfor det passer godt |
---|---|
Kald naturell yoghurt | Frisk kontrast til den syrlige risen |
Grovt surdeigsbrød | Perfekt å dyppe i sitron-oljesausen |
Grillede grønnsaker | Søtt og røykt mot det friske |
Sitronbåter | Fremhever friskheten og gir balanse |
Sumak eller chiliflak | Litt krydder setter prikken over i-en |

INGREDIENSER:
- Fyll:
- 1 ss olivenolje
- 1 liten løk, finhakket
- 1,5 dl fullkornsris
- 2,5 dl vann
- 1 håndfull fersk persille, finhakket
- 1 håndfull dill, finhakket
- 1 håndfull mynteblader, finhakket
- Saft av 1/2 sitron
- 1/2 ts malt kanel
- 1/4 ts allehånde
- Salt og pepper etter smak
- Øvrig:
- Ca. 40 vinblader (ferske eller hermetiske), skylt og dampet
- 1 ss olivenolje til toppen
- Saft av 1/2 sitron
- Vann til damping (ca. 2 dl)
STEG FOR STEG:
Skyll ris i kaldt vann til vannet blir klart.
Varm opp olivenolje i en gryte og surr løken myk. Tilsett risen og fres i 1–2 minutter.
Hell i vannet og la risen småkoke til væsken er absorbert. Avkjøl blandingen lett.
Rør inn urter, sitronsaft, krydder og smak til med salt og pepper.
Legg et vinblad med den glatte siden ned. Legg ca. 1 ts fyll nær stilkenden, brett inn sidene og rull stramt opp.
Dekk bunnen av en tykk gryte med noen ekstra vinblader. Legg de fylte rullene tett i sirkler.
Drypp over olivenolje og sitronsaft. Legg en tallerken oppå for å holde rullene på plass og hell vann forsiktig over.
La det hele småkoke under lokk i ca. 40 minutter. Avkjøl i gryten før servering.
Kommentarer