Historien bak retten

Yaprak sarma har røtter i det osmanske riket og har vært en sentral del av mattradisjonene i hele Middelhavsområdet. Retten består av vinblader fylt med ris og urter, og rulles som små gaver fulle av smak. Jeg kom først over oppskriften på en ferie i Hellas, men det var da jeg fikk servert en hjemmelaget tyrkisk versjon hos naboen min, at jeg virkelig falt for den. Siden da har jeg elsket å lage den selv, og rullingen har blitt en slags meditasjon for meg – en rolig stund på kjøkkenet med duft av sitron, dill og god olivenolje.


Næring og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProtein
VinbladerC, A, K, kalsiumLavtLavtLavt
FullkornsrisB-vitaminer, jern, fiberLavtLavtMiddels
LøkC, B6, manganLavtNaturligLavt
Dill og mynteK, C, folatLavtIngenLavt
OlivenoljeE, enumettet fettHøytIngenLavt
SitronsaftC-vitamin, antioksidanterIngenIngenIngen

Smak og tekstur

Hver gang jeg setter tennene i en yaprak sarma, blir jeg minnet på hvor mye smak som kan skjules i noe så lite. Vinbladene er myke, men med et hint av tyggemotstand og syre. Inni skjuler det seg ris som har kokt med løk, sitron, urter og krydder – det gir en frisk, syrlig og lett sødmefull smak. Dillen gir karakter, og mynten gir en nesten kjølig bakgrunn. Olivenoljen gjør alt silkemykt. Det er en eksplosjon av friske smaker og fyldige aromaer, og det passer like godt kald som lun. Perfekt på små tallerkener eller i matpakken!


Min erfaring og tips

Jeg lager ofte yaprak sarma når jeg vil overraske gjestene med noe litt eksotisk og håndlaget. Det tar litt tid, ja, men det er også det som gjør det så koselig. Jeg setter på musikk, heller meg et glass vin, og så ruller jeg. Det er faktisk noe av det mest terapeutiske jeg gjør på kjøkkenet. Jeg bruker alltid fullkornsris for mer metthet og fiber, og pleier å servere dem med yoghurt og et dryss sumak. Tips fra meg: ikke pakk for hardt – risen trenger litt plass til å utvide seg. Og lag gjerne dobbel porsjon, de forsvinner fort!


Tilbehør jeg liker å servere

TilbehørHvorfor det passer godt
Kald naturell yoghurtFrisk kontrast til den syrlige risen
Grovt surdeigsbrødPerfekt å dyppe i sitron-oljesausen
Grillede grønnsakerSøtt og røykt mot det friske
SitronbåterFremhever friskheten og gir balanse
Sumak eller chiliflakLitt krydder setter prikken over i-en

 

Porsjoner: 6 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 190 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Fyll:
  • 1 ss olivenolje
  • 1 liten løk, finhakket
  • 1,5 dl fullkornsris
  • 2,5 dl vann
  • 1 håndfull fersk persille, finhakket
  • 1 håndfull dill, finhakket
  • 1 håndfull mynteblader, finhakket
  • Saft av 1/2 sitron
  • 1/2 ts malt kanel
  • 1/4 ts allehånde
  • Salt og pepper etter smak
  • Øvrig:
  • Ca. 40 vinblader (ferske eller hermetiske), skylt og dampet
  • 1 ss olivenolje til toppen
  • Saft av 1/2 sitron
  • Vann til damping (ca. 2 dl)

STEG FOR STEG:

  1. Skyll ris i kaldt vann til vannet blir klart.

  2. Varm opp olivenolje i en gryte og surr løken myk. Tilsett risen og fres i 1–2 minutter.

  3. Hell i vannet og la risen småkoke til væsken er absorbert. Avkjøl blandingen lett.

  4. Rør inn urter, sitronsaft, krydder og smak til med salt og pepper.

  5. Legg et vinblad med den glatte siden ned. Legg ca. 1 ts fyll nær stilkenden, brett inn sidene og rull stramt opp.

  6. Dekk bunnen av en tykk gryte med noen ekstra vinblader. Legg de fylte rullene tett i sirkler.

  7. Drypp over olivenolje og sitronsaft. Legg en tallerken oppå for å holde rullene på plass og hell vann forsiktig over.

  8. La det hele småkoke under lokk i ca. 40 minutter. Avkjøl i gryten før servering.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment