Historien bak retten

Ayran Aşı Çorbası kommer fra Øst-Tyrkia og har vært en del av folks sommerbord i generasjoner. Denne kalde yoghurtsuppen ble utviklet for å kjøle ned kroppen i den intense varmen. Jeg oppdaget den en varm julidag da en venninne serverte meg en bolle med denne friske skjønnheten. Jeg lot meg begeistre av hvor lett og deilig den var. Etterpå eksperimenterte jeg litt på eget kjøkken og laget en versjon med norske råvarer. Nå er dette blitt en fast gjest i mitt kjøleskap hver sommer.


Næring og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProtein
Mager yoghurtKalsium, B12, D-vitaminLavtLavtHøyt
Kokt hveteJern, fiber, B-vitaminerLavtLavtMiddels
AgurkVitamin C, vann, kaliumSvært lavtNaturligLavt
HvitløkMangan, B6, C-vitaminLavtIngenLavt
Dill og mynteK, C, folatLavtIngenLavt
SitronsaftC-vitamin, antioksidanterIngenIngenIngen

Smak og tekstur

Jeg elsker hvordan denne suppen kombinerer kremet yoghurt med små perler av hvete. Den friske smaken av sitron og urter gjør hvert skje fullt av liv. Når jeg tar en munnfull, kjenner jeg yoghurten kjøle ned kroppen, mens dillen og mynten gir en aromatisk, grønn følelse. Den revne agurken gir ekstra friskhet, og hvitløken setter en mild kant som balanserer syrligheten. Jeg liker også å tilsette noen isbiter for ekstra kulde – det forsterker opplevelsen. Suppen føles som en liten pause midt i sommeren.


Min erfaring og tips

Jeg lager denne suppen ofte når det er varmt, eller når jeg vil ha noe lett men næringsrikt. Den er rask å røre sammen så lenge du har kokte korn i kjøleskapet. Jeg husker spesielt én gang i fjor sommer da vi hadde grillmiddag i hagen, og denne suppen fikk folk til å senke skuldrene. Den ble servert i store glass med skjeer – og det ble helt stille rundt bordet. Jeg pleier å bruke økologisk yoghurt og gjerne restekorn fra dagen før. Et tips fra meg: lag den tidlig på dagen så smakene får sette seg. Den blir enda bedre etter noen timer i kjøleskapet!


Tilbehør jeg elsker til

TilbehørHvorfor det passer perfekt
SurdeigsbrødGod tyggemotstand og syrlighet
Grillet paprikaGir varme og sødme i kontrast
Kald drikke med mynteForsterker friskheten
LinsebollerProteinrikt og mettende
AgurksalatFrisk og vannrik kombinasjon

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grunnbase
  • Fire desiliter mager naturell yoghurt
  • En desiliter kokte byggryn eller hel hvete
  • En desiliter kaldt vann
  • En spiseskje sitronsaft
  • Ett hvitløksfedd, revet
  • Urter og smak
  • To spiseskjeer hakket frisk dill
  • To spiseskjeer hakket frisk mynte
  • En halv teskje salt
  • En kvart teskje nykvernet pepper
  • En desiliter revet agurk (valgfritt)
  • Til servering
  • Isbiter (om ønskelig)
  • Et dryss sumak eller paprikapulver
  • Ekstra dill og mynte på toppen

STEG FOR STEG:

  1. Kok byggryn eller hel hvete etter anvisning. Avkjøl og skyll i kaldt vann.

  2. Visp sammen yoghurt og kaldt vann i en stor bolle til blandingen blir jevn og litt skummende.

  3. Rør inn sitronsaft, revet hvitløk, salt og pepper. Smak til og juster mengden sitron eller salt etter ønske.

  4. Vend inn de kokte og avkjølte kornene, samt hakket dill og mynte.

  5. Dersom du bruker agurk, vend inn revet agurk rett før servering.

  6. Sett suppen i kjøleskap i minst femten minutter før servering, eller server med isbiter.

  7. Pynt med sumak, urter og gjerne et par dråper olivenolje eller ekstra yoghurt.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment