Historien bak retten
Ayran Aşı Çorbası kommer fra Øst-Tyrkia og har vært en del av folks sommerbord i generasjoner. Denne kalde yoghurtsuppen ble utviklet for å kjøle ned kroppen i den intense varmen. Jeg oppdaget den en varm julidag da en venninne serverte meg en bolle med denne friske skjønnheten. Jeg lot meg begeistre av hvor lett og deilig den var. Etterpå eksperimenterte jeg litt på eget kjøkken og laget en versjon med norske råvarer. Nå er dette blitt en fast gjest i mitt kjøleskap hver sommer.
Næring og vitaminer
Ingrediens | Vitaminer og mineraler | Fett | Sukker | Protein |
---|---|---|---|---|
Mager yoghurt | Kalsium, B12, D-vitamin | Lavt | Lavt | Høyt |
Kokt hvete | Jern, fiber, B-vitaminer | Lavt | Lavt | Middels |
Agurk | Vitamin C, vann, kalium | Svært lavt | Naturlig | Lavt |
Hvitløk | Mangan, B6, C-vitamin | Lavt | Ingen | Lavt |
Dill og mynte | K, C, folat | Lavt | Ingen | Lavt |
Sitronsaft | C-vitamin, antioksidanter | Ingen | Ingen | Ingen |
Smak og tekstur
Jeg elsker hvordan denne suppen kombinerer kremet yoghurt med små perler av hvete. Den friske smaken av sitron og urter gjør hvert skje fullt av liv. Når jeg tar en munnfull, kjenner jeg yoghurten kjøle ned kroppen, mens dillen og mynten gir en aromatisk, grønn følelse. Den revne agurken gir ekstra friskhet, og hvitløken setter en mild kant som balanserer syrligheten. Jeg liker også å tilsette noen isbiter for ekstra kulde – det forsterker opplevelsen. Suppen føles som en liten pause midt i sommeren.
Min erfaring og tips
Jeg lager denne suppen ofte når det er varmt, eller når jeg vil ha noe lett men næringsrikt. Den er rask å røre sammen så lenge du har kokte korn i kjøleskapet. Jeg husker spesielt én gang i fjor sommer da vi hadde grillmiddag i hagen, og denne suppen fikk folk til å senke skuldrene. Den ble servert i store glass med skjeer – og det ble helt stille rundt bordet. Jeg pleier å bruke økologisk yoghurt og gjerne restekorn fra dagen før. Et tips fra meg: lag den tidlig på dagen så smakene får sette seg. Den blir enda bedre etter noen timer i kjøleskapet!
Tilbehør jeg elsker til
Tilbehør | Hvorfor det passer perfekt |
---|---|
Surdeigsbrød | God tyggemotstand og syrlighet |
Grillet paprika | Gir varme og sødme i kontrast |
Kald drikke med mynte | Forsterker friskheten |
Linseboller | Proteinrikt og mettende |
Agurksalat | Frisk og vannrik kombinasjon |

INGREDIENSER:
- Grunnbase
- Fire desiliter mager naturell yoghurt
- En desiliter kokte byggryn eller hel hvete
- En desiliter kaldt vann
- En spiseskje sitronsaft
- Ett hvitløksfedd, revet
- Urter og smak
- To spiseskjeer hakket frisk dill
- To spiseskjeer hakket frisk mynte
- En halv teskje salt
- En kvart teskje nykvernet pepper
- En desiliter revet agurk (valgfritt)
- Til servering
- Isbiter (om ønskelig)
- Et dryss sumak eller paprikapulver
- Ekstra dill og mynte på toppen
STEG FOR STEG:
Kok byggryn eller hel hvete etter anvisning. Avkjøl og skyll i kaldt vann.
Visp sammen yoghurt og kaldt vann i en stor bolle til blandingen blir jevn og litt skummende.
Rør inn sitronsaft, revet hvitløk, salt og pepper. Smak til og juster mengden sitron eller salt etter ønske.
Vend inn de kokte og avkjølte kornene, samt hakket dill og mynte.
Dersom du bruker agurk, vend inn revet agurk rett før servering.
Sett suppen i kjøleskap i minst femten minutter før servering, eller server med isbiter.
Pynt med sumak, urter og gjerne et par dråper olivenolje eller ekstra yoghurt.
Kommentarer