Historie om Pasta med Tomatsaus og Frisk Basilikum

Pasta med tomatsaus er en klassisk rett som har sitt opprinnelse i det italienske kjøkken, kjent for sin enkelhet og smakfullhet. Denne retten ble populær over hele verden og er et symbol på den italienske matkulturen. Tomater har vært en grunnleggende ingrediens i italiensk matlaging i mange generasjoner, og i denne oppskriften kombinerer jeg de solmodne tomatene med friske urter for å lage en smakfull og lett saus. Pastaen, som har vært en hverdagsmat i mange århundrer, blir i min versjon en litt sunnere variant ved å bruke fullkornspasta, som gir mer fiber og næring.

Næringsinnhold i Pasta med Tomatsaus og Frisk Basilikum

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
FullkornspastaFolat, Jern2g2g7g
TomaterA, C, K0g4g1g
HvitløkB6, C0g0g1g
BasilikumA, C, K0g0g1g
OlivenoljeE14g0g0g
NæringsgjærB12, Folat1g0g6g

Smak og tekstur

Denne retten har en perfekt balanse mellom de myke teksturene i fullkornspastaen og den friske, lett søte smaken fra tomatsausen. Tomatsausen er fyldig og samtidig lett, og den kombinerer den syrlige smaken fra tomatene med den aromatiske friskheten fra basilikum og hvitløk. Pastaen får en fyldig, litt nøtteaktig smak fra fullkornet, som gjør at den virkelig står godt til den smakfulle sausen. Sammen skaper de en rett som er både tilfredsstillende og lett, perfekt for hverdagsmiddager.

Min erfaring og tips

Jeg har laget denne retten i årevis, og det er en av mine favoritter for både hverdagsmiddager og sammenkomster med venner. Den er enkel å lage, og den smaker alltid fantastisk. Jeg pleier å bruke ferske tomater om sommeren når de er i sesong for ekstra smak, men hermetiske tomater fungerer også godt. Jeg elsker å bruke mye frisk basilikum, og et tips er å strø litt ekstra næringsgjær på toppen for å få en ekstra “ostete” smak – det gir retten en deilig umami. Den kan også varieres med forskjellige grønnsaker som spinat eller paprika.

Tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Grønn salatEn frisk salat med ruccola og avocado.
Ristet brødGrovt brød penslet med olivenolje og hvitløk.
Grillede grønnsakerLett grillede squash og paprika for ekstra smak.
HummusEn kremet hummus som passer perfekt til pastaen.

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 400 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Pasta:
  • 250 g fullkornspasta (penne, spaghetti eller tagliatelle)
  • Tomatsaus:
  • 2 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 800 g hermetiske tomater (eller friske tomater, hakket)
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ss rødvinseddik
  • 1 ts sukker (eller et sukkererstatning)
  • Salt og pepper etter smak
  • Frisk basilikum til pynt
  • Topping:
  • Frisk parmesan eller næringsgjær (valgfritt, for en vegansk versjon)

STEG FOR STEG:

  • Kok pastaen: Kok fullkornspastaen i en stor gryte med lettsaltet vann til pastaen er al dente. Sil av vannet og sett til side.
  • Lag tomatsausen: Varm olivenolje i en stor panne. Stek hvitløk i 1-2 minutter til den er myk og duftende. Tilsett de hermetiske tomatene, tomatpuré, oregano, rødvinseddik, sukker, salt og pepper. La sausen småkoke i 15-20 minutter, til den er tyknet og smakene har utviklet seg.
  • Bland pasta og saus: Når sausen er ferdig, bland den kokte pastaen godt med sausen. Juster smaken med mer salt, pepper eller sukker om nødvendig.
  • Servering: Server retten med et dryss frisk basilikum og eventuelt litt frisk parmesan eller næringsgjær for ekstra smak.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment