Kort historie

Fiken og ost er en klassisk kombinasjon med røtter i Middelhavsregionen. Jeg oppdaget denne retten under en ferietur til Sør-Frankrike, der vi fikk servert grillede fiken med lokal ost og honning på en liten vinbar i landsbyen Gordes. Etter det ble jeg helt frelst! Retten har blitt mer og mer populær også her i Norge, spesielt blant dem som liker å eksperimentere med kontraster i smak og tekstur. Nå lager jeg den ofte selv – både som en søt avslutning og som en elegant liten forrett.


Næringstabell

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Ferske fikenA, C, K, B6LavMiddelsLav
Blåmuggost (mager)B12, D, K2, kalsiumMiddelsLavHøy
Flytende honningIngen nevneverdigeLavHøyLav
ValnøtterE, B6, folatHøyLavMiddels

Smak og tekstur

Når jeg setter tennene i en varm, grillet fiken fylt med salt blåmuggost og søt honning, blir jeg helt salig. Det er noe med den myke, nesten syltetøyaktige innsiden av fiken, som møter den kremete og skarpe smaken av osten. Honningen binder alt sammen med sin runde sødme, og valnøttene gir akkurat den knasen som trengs for balanse. Det er både luksuriøst og rustikt på samme tid, og jeg kjenner virkelig at sansene våkner.


Min erfaring, tips og minner

Jeg husker første gang jeg lagde denne retten for venner – de trodde det var dessert, men ble overrasket av den salte dybden i blåmuggosten. Nå lager jeg den ofte til små sammenkomster, og gjestene spør alltid etter oppskriften. Et lite tips fra meg: velg modne fiken, men ikke for bløte. Bruk gjerne en mildere blåmuggost hvis du er ny til smaken, eller prøv med chèvre. Jeg har også prøvd med litt frisk rosmarin i stedet for timian – det ga en deilig urtearoma!


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
Ristet surdeigsbrødPerfekt til å skrape opp osten og honningen
Grønn salat med vinaigretteFrisk kontrast som balanserer sødmen
Tørket skinke eller spekeskinkeFor en salt og kjøttfull variasjon
NøtteblandingTilfører ekstra crunch og dybde
Frisk pæreskiverFruktig og mildt søtt som passer godt til ost

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Fiken og topping:
  • 8 ferske fiken
  • 80 g lett blåmuggost
  • 2 ss akasiehonning eller fibersirup
  • 2 ss hakkede valnøtter
  • Frisk timian eller rosmarin
  • Valgfritt tilbehør:
  • Grovt surdeigsbrød
  • Salat med sitronvinaigrette

STEG FOR STEG:

  • Skyll fikenene godt og tørk dem forsiktig. Skjær et kryss i toppen uten å dele helt gjennom.

  • Plasser fikenene på et ildfast fat eller grillbrett, og åpne dem forsiktig med fingrene slik at de står litt åpne.

  • Fyll hver fiken med en teskje blåmuggost.

  • Drypp over honning eller fibersirup, og dryss med hakkede valnøtter.

  • Grill på middels varme i ca. 8 minutter, eller til osten har begynt å smelte og fikenene er lett karamelliserte.

  • Strø over frisk timian rett før servering.

  • Server med surdeigsbrød eller en grønn salat med lett vinaigrette.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment