Historien bak oppskriften

Rismelkgrøt har en lang historie som en mild og næringsrik rett, populær både i Asia og Europa. Den plantebaserte varianten har vokst i popularitet de siste årene, mye takket være trenden med å bruke alternativer til meieriprodukter. Jeg oppdaget denne oppskriften da jeg ønsket en lett og allergivennlig grøt for hele familien. Den naturlige sødmen fra rismelken gjør den til en favoritt for både voksne og barn. Det er noe beroligende med denne retten – enkel å lage, med en smak som minner om tradisjonell risgrøt, men med en moderne vri som passer perfekt for dagens kosthold.


Næringsstoffer og vitaminer

IngrediensKalorierFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)Vitaminer/mineraler
Rismelk1202.571Kalsium, B-vitamin
Risgryn1300.30.22.4Jern, karbohydrater
Honning600160.1Antioksidanter
Kanel60.10.10Antioksidanter
Friske bær500.24.90.5C-vitamin, antioksidanter

Smak og tekstur

Denne grøten er fløyelsmyk og mild med en naturlig sødme fra rismelken. Jeg elsker hvordan konsistensen er silkemyk, men samtidig lett, noe som gjør den perfekt både til frokost og dessert. Toppingen av honning gir en varmende sødme, mens friske bær tilfører en deilig syrlighet som balanserer smaken. Et dryss av kanel gir en varm krydret tone, og ristede nøtter tilfører en knasende tekstur som gir retten ekstra dybde. Den duftende aromaen av ris og kanel som fyller kjøkkenet mens grøten småkoker, gjør dette til en rett jeg gleder meg til å lage igjen og igjen.


Min erfaring, tips og minner

Jeg husker første gang jeg lagde denne grøten til frokost en kjølig høstmorgen. Hele familien samlet seg rundt bordet, og vi toppet grøten med alt fra honning til granateplefrø. Barna mine elsker å eksperimentere med ulike toppinger, og det gjør frokosten til en morsom opplevelse. Et tips fra meg er å la grøten småkoke sakte – det gjør den ekstra kremet. Noen ganger tilsetter jeg et hint av vanilje eller en klype revet sitronskall for å variere smaken. For meg er denne retten en kombinasjon av hygge, næring og ren matlagingsglede.


Tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Friske bærSyrlig og fargerik topping
Honning eller lønnesirupNaturlig sødme
Ristede nøtterKnasende tekstur og rik smak
KokosflakLett søtt og tropisk
GranateplefrøSprøtt og syrlig alternativ

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 200 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grøt:
  • 5 dl rismelk
  • 1 dl risgryn (for grøt)
  • 1 ts honning eller lønnesirup
  • 1/2 ts vaniljepulver
  • En klype salt
  • Topping:
  • Friske bær (jordbær, blåbær eller bringebær)
  • Ristede mandler eller valnøtter
  • Et dryss kanel

STEG FOR STEG:

  • Hell rismelken i en liten kjele og varm opp til den nesten koker.
  • Tilsett risgrynene og rør godt. Senk varmen og la grøten småkoke i 15–20 minutter, til risen er myk og grøten kremet. Rør jevnlig for å unngå at den brenner seg fast.
  • Når grøten er ferdigkokt, rør inn honning, vaniljepulver og en klype salt. Smak til for å justere sødme etter eget ønske.
  • Server grøten varm i skåler. Topp med friske bær, ristede nøtter og et dryss kanel for ekstra smak og tekstur. Nyt!

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment