Fra trendy matblogg til hverdagsfavoritt

Zoodles kom først inn i livet mitt via helsefokuserte matblogger og fristende bilder på Instagram. Jeg husker godt da jeg lagde dem for aller første gang – med en blanding av nysgjerrighet og skepsis. Men det tok ikke lang tid før jeg ble overbevist. Squash som pasta hørtes kanskje litt rart ut, men smaken og lettheten vant meg helt over. Nå lager jeg denne retten jevnlig, særlig på de dagene jeg ønsker noe som både er lett og mettende. Det er ingen overraskelse at denne retten har blitt populær – den er både sunn, smakfull og utrolig enkel å lage.


Næringsinnhold i hovedingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
SquashA, C, B6, magnesiumSvært lavtLavtLavt
Hakkede tomaterC, A, kaliumLavtNaturligLavt
HvitløkB6, C, manganSvært lavtNaturligLavt
Soltørket tomatA, C, jern, kaliumLavt/moderatNaturligModerat
Frisk basilikumK, A, manganSvært lavtNaturligSvært lavt
Parmesan (lett)A, D, kalsium, B12Moderat0 gModerat/høyt

Smak og tekstur – lett og livlig

Denne retten byr på friske og tydelige smaker. Den varme, runde tomatsausen dufter av urter og sol, og får et nydelig løft av sødmen fra tomatene og et lite sting fra chili. Jeg synes squashnudlene gir akkurat passe tyggemotstand, nesten som pasta al dente – bare lettere og friskere. Når jeg blander nudlene med sausen, får jeg en deilig balanse mellom det saftige og det krydrede. Jeg elsker hvordan retten føles lett, men samtidig gir masse smak og fylde. Den passer perfekt både til hverdags og som en lett helgerett.


Mine erfaringer og tips

Jeg lager ofte denne retten etter en lang dag når jeg trenger noe som går raskt, men som likevel føles skikkelig hjemmelaget. Jeg elsker at det bare tar noen minutter, og at jeg slipper følelsen av å være “stappmett” etterpå. Barna mine synes det er gøy med squashnudler, og jeg pleier å la dem hjelpe til med spiralizeren – det gjør matlagingen til en kosestund. Et lite tips fra meg: bruk fersk basilikum helt på slutten og litt sitronsaft i sausen – det løfter smaken og gjør retten ekstra frisk.


Forslag til tilbehør

TilbehørHvorfor det passerMine tips
Grovt surdeigsbrødFor litt ekstra metthetGni med hvitløk og olivenolje før servering
Ovnsbakte gulrøtter og rødbeterSøtt og jordlig – nydelig kontrast til sausenLitt timian og flaksalt over gir god aroma
Lett urtedressing med yoghurtFriskt og proteinriktPerfekt å dyppe brødet i
Linse- og rødbetesalatGir ekstra proteiner og jernLag i forkant og ha som restelunsj dagen etter
Cottage cheese med urterKaldt, kremet og balanserendePasser supert som topping eller ved siden av

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 150 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Squashnudler
  • 2 mellomstore squash (ca. 400 g)
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts olivenolje
  • Tomatsaus
  • 1 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 1/2 rød chili (uten frø), finhakket
  • 2 ss soltørkede tomater, finhakket
  • 1 boks hakkede tomater (400 g)
  • 1 ts tomatpuré
  • 1/2 ts tørket oregano
  • 1/2 ts tørket basilikum
  • 1/2 ts havsalt
  • 1/4 ts pepper
  • 1 ts sitronsaft
  • Til servering
  • 1 håndfull frisk basilikum
  • 2 ss revet lettere parmesan (valgfritt)
  • Ristede pinjekjerner (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Lag squashnudler: Bruk spiralizer eller julienne-jern for å lage nudler av squashen. Legg nudlene i et dørslag og dryss over litt salt. La stå i 10 minutter for å trekke ut væske. Skyll og tørk med kjøkkenpapir.

  • Surr grønnsaker: Varm 1 ss olivenolje i en middels stor stekepanne. Tilsett hvitløk, løk og chili og surr på middels varme i ca. 2 minutter til det dufter godt.

  • Lag sausen: Tilsett soltørkede tomater, tomatpuré og de hakkede tomatene. Krydre med oregano, basilikum, salt og pepper. La det småkoke i 10–15 minutter til sausen tykner. Rør inn sitronsaft mot slutten.

  • Varm squashnudlene lett: Varm 1 ts olivenolje i en annen panne. Fres squashnudlene i 1–2 minutter, akkurat nok til at de blir lune – ikke for lenge, da blir de slappe.

  • Monter retten: Vend squashnudlene forsiktig inn i tomatsausen, eller server sausen over nudlene.

  • Topp og server: Dryss over frisk basilikum og gjerne litt parmesan og pinjekjerner for ekstra smak og tekstur.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment