Fra trendy matblogg til hverdagsfavoritt
Zoodles kom først inn i livet mitt via helsefokuserte matblogger og fristende bilder på Instagram. Jeg husker godt da jeg lagde dem for aller første gang – med en blanding av nysgjerrighet og skepsis. Men det tok ikke lang tid før jeg ble overbevist. Squash som pasta hørtes kanskje litt rart ut, men smaken og lettheten vant meg helt over. Nå lager jeg denne retten jevnlig, særlig på de dagene jeg ønsker noe som både er lett og mettende. Det er ingen overraskelse at denne retten har blitt populær – den er både sunn, smakfull og utrolig enkel å lage.
Næringsinnhold i hovedingrediensene
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Squash | A, C, B6, magnesium | Svært lavt | Lavt | Lavt |
Hakkede tomater | C, A, kalium | Lavt | Naturlig | Lavt |
Hvitløk | B6, C, mangan | Svært lavt | Naturlig | Lavt |
Soltørket tomat | A, C, jern, kalium | Lavt/moderat | Naturlig | Moderat |
Frisk basilikum | K, A, mangan | Svært lavt | Naturlig | Svært lavt |
Parmesan (lett) | A, D, kalsium, B12 | Moderat | 0 g | Moderat/høyt |
Smak og tekstur – lett og livlig
Denne retten byr på friske og tydelige smaker. Den varme, runde tomatsausen dufter av urter og sol, og får et nydelig løft av sødmen fra tomatene og et lite sting fra chili. Jeg synes squashnudlene gir akkurat passe tyggemotstand, nesten som pasta al dente – bare lettere og friskere. Når jeg blander nudlene med sausen, får jeg en deilig balanse mellom det saftige og det krydrede. Jeg elsker hvordan retten føles lett, men samtidig gir masse smak og fylde. Den passer perfekt både til hverdags og som en lett helgerett.
Mine erfaringer og tips
Jeg lager ofte denne retten etter en lang dag når jeg trenger noe som går raskt, men som likevel føles skikkelig hjemmelaget. Jeg elsker at det bare tar noen minutter, og at jeg slipper følelsen av å være “stappmett” etterpå. Barna mine synes det er gøy med squashnudler, og jeg pleier å la dem hjelpe til med spiralizeren – det gjør matlagingen til en kosestund. Et lite tips fra meg: bruk fersk basilikum helt på slutten og litt sitronsaft i sausen – det løfter smaken og gjør retten ekstra frisk.
Forslag til tilbehør
Tilbehør | Hvorfor det passer | Mine tips |
---|---|---|
Grovt surdeigsbrød | For litt ekstra metthet | Gni med hvitløk og olivenolje før servering |
Ovnsbakte gulrøtter og rødbeter | Søtt og jordlig – nydelig kontrast til sausen | Litt timian og flaksalt over gir god aroma |
Lett urtedressing med yoghurt | Friskt og proteinrikt | Perfekt å dyppe brødet i |
Linse- og rødbetesalat | Gir ekstra proteiner og jern | Lag i forkant og ha som restelunsj dagen etter |
Cottage cheese med urter | Kaldt, kremet og balanserende | Passer supert som topping eller ved siden av |

INGREDIENSER:
- Squashnudler
- 2 mellomstore squash (ca. 400 g)
- 1/2 ts salt
- 1 ts olivenolje
- Tomatsaus
- 1 ss olivenolje
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1 sjalottløk, finhakket
- 1/2 rød chili (uten frø), finhakket
- 2 ss soltørkede tomater, finhakket
- 1 boks hakkede tomater (400 g)
- 1 ts tomatpuré
- 1/2 ts tørket oregano
- 1/2 ts tørket basilikum
- 1/2 ts havsalt
- 1/4 ts pepper
- 1 ts sitronsaft
- Til servering
- 1 håndfull frisk basilikum
- 2 ss revet lettere parmesan (valgfritt)
- Ristede pinjekjerner (valgfritt)
STEG FOR STEG:
Lag squashnudler: Bruk spiralizer eller julienne-jern for å lage nudler av squashen. Legg nudlene i et dørslag og dryss over litt salt. La stå i 10 minutter for å trekke ut væske. Skyll og tørk med kjøkkenpapir.
Surr grønnsaker: Varm 1 ss olivenolje i en middels stor stekepanne. Tilsett hvitløk, løk og chili og surr på middels varme i ca. 2 minutter til det dufter godt.
Lag sausen: Tilsett soltørkede tomater, tomatpuré og de hakkede tomatene. Krydre med oregano, basilikum, salt og pepper. La det småkoke i 10–15 minutter til sausen tykner. Rør inn sitronsaft mot slutten.
Varm squashnudlene lett: Varm 1 ts olivenolje i en annen panne. Fres squashnudlene i 1–2 minutter, akkurat nok til at de blir lune – ikke for lenge, da blir de slappe.
Monter retten: Vend squashnudlene forsiktig inn i tomatsausen, eller server sausen over nudlene.
Topp og server: Dryss over frisk basilikum og gjerne litt parmesan og pinjekjerner for ekstra smak og tekstur.
Kommentarer