1. Historie

Gratinert aubergine med mozzarella er en rett som har røtter i Middelhavskjøkkenet, spesielt i Italia, der den ofte går under navnet “Melanzane alla Parmigiana”. Den ble opprinnelig laget som et billig og smakfullt måltid for å utnytte sesongens rikelige auberginer. I dag er retten en elsket klassiker, kjent for sin rike smak og kremete konsistens. Kombinasjonen av lagvis aubergine, tomatsaus og smeltet mozzarella har gjort den til en favoritt verden over.


2. Næringstabell

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
AubergineC, K, B60.23.51.0
MozzarellaB12, K, D210.322
TomatsausC, A0.54.01.5
OlivenoljeE1400
HvitløkC, B60.10.10.2

3. Smak og tekstur

Denne retten byr på en uimotståelig kombinasjon av smaker og teksturer. Auberginen blir mør og myk etter baking, mens tomatsausen tilfører syrlighet og sødme. Mozzarellaen smelter til en gyllen, kremet topping som gir retten en perfekt balanse av fylde og friskhet. Den litt bitre smaken av aubergine harmonerer fantastisk med den rike sausen og den salte osten.


4. Min erfaring og tips

Jeg elsker å lage denne retten som en middag når jeg ønsker noe som både er sunnere og utrolig smakfullt. En gang erstattet jeg vanlig mozzarella med en lettversjon og tilsatte litt parmesan for ekstra smak – det var en hit! Jeg anbefaler å grille auberginen lett før du legger den i formen, for å gi den en fin, røkt smak. Server med en enkel grønn salat eller som tilbehør til kylling eller fisk.


5. Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
Grønn salatLett og frisk kontrast til den rike retten
Quinoa eller couscousGir ekstra tekstur og metthetsfølelse
HvitløksbrødPerfekt for å suge opp sausen
Grillet paprikaKomplementerer de middelhavske smakene
RisottoKremet og luksuriøst tilbehør

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 280 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Aubergine:
  • 2 store auberginer, skåret i 1 cm tykke skiver
  • 2 ss olivenolje
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • Tomatsaus:
  • 1 ss olivenolje
  • 1 løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 boks hakkede tomater (400 g)
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts sukkererstatning (som stevia eller erytritol)
  • 1/4 ts chiliflakes (valgfritt)
  • Salt og pepper etter smak
  • Topping:
  • 150 g mozzarella, i skiver eller revet
  • 2 ss revet parmesan
  • Fersk basilikum til pynt

STEG FOR STEG:

  1. Forbered auberginen:
    Strø salt over aubergineskivene og la dem trekke i 10 minutter for å fjerne bitterhet. Skyll og tørk skivene med kjøkkenpapir.

  2. Stek auberginen:
    Forvarm ovnen til 200 °C. Pensle skivene med olivenolje og legg dem på et bakebrett. Stek i ovnen i 20 minutter til de er myke og lett gyldne.

  3. Lag tomatsausen:
    Varm olivenolje i en stekepanne over middels varme. Fres løk og hvitløk til de er myke og aromatiske. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, oregano, sukkererstatning og chiliflakes. La sausen småkoke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

  4. Monter retten:
    Legg halvparten av aubergineskivene i en ildfast form. Fordel halvparten av tomatsausen over skivene, og legg et lag med mozzarella. Gjenta med resten av auberginen, tomatsausen og mozzarellaen. Dryss parmesan over toppen.

  5. Gratiner i ovnen:
    Stek i ovnen på 200 °C i 15–20 minutter, eller til osten er gylden og boblende.

  6. Servering:
    Pynt med fersk basilikum og server med salat og brød.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment