Historien bak oppskriften
Jeg oppdaget kikertwraps på en ferietur til Hellas for mange år siden, der vi spiste lunsj på en liten taverna rett ved havet. De serverte varme flate brød fylt med kikerter, friske grønnsaker og en kald, kremet tzatziki – og jeg var solgt. Da jeg kom hjem, begynte jeg å eksperimentere, og etter litt prøving og feiling satt jeg igjen med denne norske, sunnere varianten. Den har blitt en favoritt i huset, særlig på travle ukedager eller når vi vil ha noe lett, men mettende. Det er så enkelt – og det smaker alltid litt ferie.
Næringsinnhold og vitaminer
Ingrediens | Vitaminer | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
---|---|---|---|---|
Kikerter | Folat, B6, jern | 2.6 | 1.7 | 7.0 |
Gresk yoghurt | B12, kalsium, D | 3.0 | 4.5 | 6.0 |
Agurk | C, K | 0.1 | 1.4 | 0.6 |
Gulrot | A, C, betakaroten | 0.2 | 4.7 | 0.8 |
Fullkornstortilla | B-vitaminer, fiber | 3.5 | 1.0 | 4.0 |
Smak og tekstur
Disse wrapene smaker friskt, krydret og litt syrlig – akkurat slik jeg liker det. Kikertene har et mildt krydderpreg fra spisskummen og paprika, og gir en deilig, litt nøtteaktig smak. Tzatzikien er fløyelsmyk og syrlig med tydelig smak av hvitløk og dill, og grønnsakene gir både farge og sprø tekstur. Tortillaene blir lune og litt seige, og ruller seg perfekt rundt fyllet. Kombinasjonen er både mettende og lett på samme tid, og den gjør godt for kroppen. Det er en balanse av mykt, sprøtt, saftig og kremet – alt jeg ønsker i et måltid.
Min erfaring, tips og minner
Jeg lager ofte disse wrapene når vi trenger en rask middag, eller når jeg skal imponere med noe sunt til lunsjgjester. Barna mine lager gjerne sine egne, og vi gjør det til en liten wrap-buffet hjemme. Det skaper latter og kreativitet. Jeg bruker noen ganger ekstra grønnsaker som spinat eller paprika, og bytter tzatzikien med hummus hvis vi vil variere. Et tips fra meg: Lag gjerne dobbel porsjon av kikertene – de er nydelige på toppen av salat eller som snacks dagen etter. Og tzatzikien? Den blir faktisk bedre etter en time i kjøleskapet.
Passende tilbehør
Tilbehør | Hvorfor det passer godt |
---|---|
Ovnsbakte søtpotetskiver | Søtt og mykt til det syrlige |
Hummus og grønnsakstaver | Dipp og crunch i én pakke |
Grønn salat med vinaigrette | Frisk og lett balanse |
Oliven og feta | Gir middelhavspreg og saltsmak |
Grove pitachips | Perfekt til å dyppe i tzatziki |

INGREDIENSER:
- Kikertblanding
- 1 boks kikerter (230 g avrent)
- 1 ss olivenolje
- 1 ts spisskummen
- ½ ts paprikapulver
- ½ ts hvitløkspulver
- ¼ ts salt
- Nykvernet pepper
- Tzatziki
- 2 dl gresk yoghurt (3–5 % fett)
- ½ agurk (revet og avrent)
- 1 lite fedd hvitløk (finrevet)
- 1 ss sitronsaft
- 1 ss finhakket fersk dill (eller 1 ts tørket)
- Litt salt og pepper
- Til montering
- 4 grove tortillalefser (fullkorn eller havrebasert)
- 1 gulrot (revet)
- ½ rødkål (finstrimlet)
- ½ agurk (i tynne staver)
- Eventuelt litt grønn salat
STEG FOR STEG:
Skyll kikertene godt og tørk dem lett med kjøkkenpapir.
Varm oljen i en panne, og tilsett kikerter, spisskummen, paprikapulver og hvitløkspulver. Stek på middels varme i 6–8 minutter til de blir litt sprø. Smak til med salt og pepper.
Lag tzatzikien ved å rive agurken, klemme ut vannet og blande med yoghurt, hvitløk, dill, sitronsaft, salt og pepper. Sett kaldt i minst 10 minutter.
Forbered grønnsakene ved å skjære i passende strimler eller rive fint.
Varm tortillalefsene lett i en tørr panne eller ovn så de blir myke og enkle å rulle.
Monter wrapsene ved å smøre et lag tzatziki i bunnen, legge på grønnsaker og en god skje med varme kikerter.
Rull tett sammen, og server med en gang eller pakk i matpapir og ta med som lunsj.
Kommentarer