En kald klassiker med japanske røtter

Jeg husker første gangen jeg smakte somen-nudler i Tokyo en varm sommerdag. Lokale venner serverte dem i en stor bambusskål med is og kald saus – en opplevelse jeg aldri glemmer! Denne retten har eksistert i Japan i hundrevis av år og er spesielt populær når sommervarmen setter inn. Den er både enkel og elegant, og har etter hvert fått sin plass på mange vestlige matbord, inkludert mitt eget. Jeg har gjort min vri med mer grønnsaker og litt sunnere saus, men beholdt den delikate følelsen som gjør denne retten så spesiell.


Næringsstoffer og vitaminer i hovedingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
Somen-nudlerB-vitamin (niacin)LavLavModerat
AgurkK, CSvært lavLavLav
VårløkA, CLavLavLav
Ristet sesamfrøE, B1, kalsiumHøyLavModerat
Soyasaus (lett)Natrium, B6LavLavLav

Smak og tekstur

Denne retten føles som et kaldt pust på en varm dag. Somen-nudlene er tynne og silkemyke, med en lett spenst som danser på tunga. Den avkjølte kraften eller dipping-sausen gir en frisk og lett salt kontrast, mens de riste sesamfrøene tilfører både nøtteaktig aroma og deilig krønsj. Agurken gir sprøhet og vårløken tilfører en mild skarphet. Alt sammen smelter i munnen på en så balansert måte at det nesten føles meditativt.


Min erfaring og tips

Jeg elsker å servere somen på varme dager når appetitten er litt lav. Barna mine synes det er gøy å plukke med spisepinner og dyppe nudlene i sausen. Jeg bruker ofte havsalt og litt lime i dipping-sausen for ekstra friskhet. Mitt beste tips? Ikke vær redd for å tilsette revet gulrot, reddik eller sukkererter for ekstra farge og næring. Dette er også en perfekt rett å forberede på forhånd – bare skyll nudlene godt i iskaldt vann før servering. Det gir den rette, kalde silkefølelsen jeg aldri blir lei av.


Tilbehør som passer

TilbehørBeskrivelse
Grillet tofuMild og proteinrik, med litt søt soyamarinade
EdamameSaltede soyabønner gir god tyggemotstand
Pickles (tsukemono)Syrlig og sprø, gir god balanse
Miso-suppeGir varme og dybde til måltidet
GrønnsakstempuraLett fritert, gir krønsj og ekstra smak

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til nudlene:
  • 150 g fullkorns-somennudler
  • 1 liter vann
  • 1 bolle med isbiter og kaldt vann til avkjøling
  • Toppings:
  • 1 ss ristede sesamfrø
  • ½ agurk, i tynne skiver
  • 2 vårløk, finsnittet
  • 1 neve alfalfaspirer
  • Eventuelt: posjert egg eller stekt tofu
  • Dressing (mentsuyu-lignende saus):
  • 2 ss natriumredusert soyasaus
  • 1 dl vann
  • 1 ts riseddik
  • ½ ts sesamolje
  • ½ ts revet fersk ingefær
  • 1 ts eplejuice (som naturlig søtning)
  • Noen dråper limejuice

STEG FOR STEG:

  • Kok somennudlene etter anvisning på pakken (ca. 3–5 minutter). Rør jevnlig.

  • Skyll nudlene i kaldt vann straks de er ferdige. Legg dem så i en bolle med isvann i 5–10 minutter for å kjøle helt ned og gjøre dem faste i konsistens.

  • Bland sammen alle ingrediensene til dressingen og sett den til side.

  • Kutt agurk i tynne skiver og snitt vårløk. Rist sesamfrøene lett i tørr panne til de dufter nøtteaktig.

  • Sil av nudlene og fordel dem i serveringsboller.

  • Hell over dressingen eller server den i små skåler ved siden av for dypping.

  • Topp med agurk, vårløk, spirer og sesam. Legg isbiter under nudlene ved servering for ekstra kjøleeffekt.

  • Server med grønn te, eplemost eller sprudlende vann med sitron.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment