En kald klassiker med japanske røtter
Jeg husker første gangen jeg smakte somen-nudler i Tokyo en varm sommerdag. Lokale venner serverte dem i en stor bambusskål med is og kald saus – en opplevelse jeg aldri glemmer! Denne retten har eksistert i Japan i hundrevis av år og er spesielt populær når sommervarmen setter inn. Den er både enkel og elegant, og har etter hvert fått sin plass på mange vestlige matbord, inkludert mitt eget. Jeg har gjort min vri med mer grønnsaker og litt sunnere saus, men beholdt den delikate følelsen som gjør denne retten så spesiell.
Næringsstoffer og vitaminer i hovedingrediensene
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Somen-nudler | B-vitamin (niacin) | Lav | Lav | Moderat |
Agurk | K, C | Svært lav | Lav | Lav |
Vårløk | A, C | Lav | Lav | Lav |
Ristet sesamfrø | E, B1, kalsium | Høy | Lav | Moderat |
Soyasaus (lett) | Natrium, B6 | Lav | Lav | Lav |
Smak og tekstur
Denne retten føles som et kaldt pust på en varm dag. Somen-nudlene er tynne og silkemyke, med en lett spenst som danser på tunga. Den avkjølte kraften eller dipping-sausen gir en frisk og lett salt kontrast, mens de riste sesamfrøene tilfører både nøtteaktig aroma og deilig krønsj. Agurken gir sprøhet og vårløken tilfører en mild skarphet. Alt sammen smelter i munnen på en så balansert måte at det nesten føles meditativt.
Min erfaring og tips
Jeg elsker å servere somen på varme dager når appetitten er litt lav. Barna mine synes det er gøy å plukke med spisepinner og dyppe nudlene i sausen. Jeg bruker ofte havsalt og litt lime i dipping-sausen for ekstra friskhet. Mitt beste tips? Ikke vær redd for å tilsette revet gulrot, reddik eller sukkererter for ekstra farge og næring. Dette er også en perfekt rett å forberede på forhånd – bare skyll nudlene godt i iskaldt vann før servering. Det gir den rette, kalde silkefølelsen jeg aldri blir lei av.
Tilbehør som passer
Tilbehør | Beskrivelse |
---|---|
Grillet tofu | Mild og proteinrik, med litt søt soyamarinade |
Edamame | Saltede soyabønner gir god tyggemotstand |
Pickles (tsukemono) | Syrlig og sprø, gir god balanse |
Miso-suppe | Gir varme og dybde til måltidet |
Grønnsakstempura | Lett fritert, gir krønsj og ekstra smak |

INGREDIENSER:
- Til nudlene:
- 150 g fullkorns-somennudler
- 1 liter vann
- 1 bolle med isbiter og kaldt vann til avkjøling
- Toppings:
- 1 ss ristede sesamfrø
- ½ agurk, i tynne skiver
- 2 vårløk, finsnittet
- 1 neve alfalfaspirer
- Eventuelt: posjert egg eller stekt tofu
- Dressing (mentsuyu-lignende saus):
- 2 ss natriumredusert soyasaus
- 1 dl vann
- 1 ts riseddik
- ½ ts sesamolje
- ½ ts revet fersk ingefær
- 1 ts eplejuice (som naturlig søtning)
- Noen dråper limejuice
STEG FOR STEG:
Kok somennudlene etter anvisning på pakken (ca. 3–5 minutter). Rør jevnlig.
Skyll nudlene i kaldt vann straks de er ferdige. Legg dem så i en bolle med isvann i 5–10 minutter for å kjøle helt ned og gjøre dem faste i konsistens.
Bland sammen alle ingrediensene til dressingen og sett den til side.
Kutt agurk i tynne skiver og snitt vårløk. Rist sesamfrøene lett i tørr panne til de dufter nøtteaktig.
Sil av nudlene og fordel dem i serveringsboller.
Hell over dressingen eller server den i små skåler ved siden av for dypping.
Topp med agurk, vårløk, spirer og sesam. Legg isbiter under nudlene ved servering for ekstra kjøleeffekt.
Server med grønn te, eplemost eller sprudlende vann med sitron.
Kommentarer