Historien bak retten

Falafel har sine røtter i Midtøsten, og ble opprinnelig laget som en billig og mettende vegetarmiddag. Jeg ble først kjent med falafel gjennom en reise til Israel for mange år siden, og siden den gang har jeg laget min egen variant. Med tiden har retten blitt et populært valg for alle som ønsker smakfull og kjøttfri mat. Denne bowlen kombinerer klassisk falafel med frisk salat, kremet hummus og en syrlig sitronyoghurt – en balansert og næringsrik rett som virkelig gjør godt for kroppen.

Næringsinnhold og vitaminer (per hovedingrediens)

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
KikerterB1, B6, folat, jernLavLavHøy
AvokadoE, K, CHøyLavModerat
Naturell yoghurtB12, kalsiumModeratLavHøy
RødkålC, KLavLavLav
AgurkC, KLavLavLav
Hummus (hjemmelaget)E, B6, jernModeratLavModerat

Smak og tekstur

Det jeg elsker med denne retten er kontrasten i teksturer og smaker. Den sprø falafelen, laget i ovn med akkurat passe krydder, gir en nydelig gyllen overflate. Hummusen er fløyelsmyk med hint av sitron og hvitløk, mens sitronyoghurten gir et forfriskende løft. De friske grønnsakene gir krønsj og farge til hver munnfull. Når alt blandes i én munnfull, får jeg både kremet, sprøtt, friskt og krydret – helt perfekt.

Min erfaring og tips

Jeg lager denne bowlen ofte til både hverdags og når venner kommer på besøk. Det er noe med hvordan fargene og luktene gjør folk glade. Jeg pleier å lage dobbel porsjon falafel og fryser ned halvparten – det er gull verdt på travle dager. Et lite triks: Tilsett en klype spisskummen og litt finrevet sitronskall i hummusen for ekstra dybde. Og husk, yoghurt-dressingen blir best om den får stå kaldt litt før servering.

Tilbehør som passer til retten

TilbehørKommentar
FullkornspitaPerfekt å dyppe eller fylle med falafel
Syltet rødløkGir syrlighet og farge
Ovnsbakte søtpoteterSupplerer med sødme og fiber
Ristet sesamfrøFor en nøtteaktig crunch
Tabbouleh med quinoaLett og sitruspreget kornsalat

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 420 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Falafel
  • 1 boks (ca. 230 g) kokte kikerter, godt skylt
  • 1 ss havregryn
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • 1 neve frisk koriander eller persille
  • ½ ts salt
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss olivenolje
  • Hummus
  • 150 g kikerter
  • 1 ss tahini
  • 1 ss sitronsaft
  • ½ ts spisskummen
  • 1 lite hvitløksfedd
  • 3 ss vann
  • Salt og pepper etter smak
  • Sitronyoghurt
  • 1 dl naturell yoghurt (gjerne mager)
  • 1 ts revet sitronskall
  • 1 ts sitronsaft
  • Litt salt og nykvernet pepper
  • Grønnsaksbunn
  • 1 liten agurk, i skiver
  • 6–8 cherrytomater, delt i to
  • 1 liten gulrot, revet
  • En neve rødkål, strimlet
  • Litt ruccola eller blandet salat

STEG FOR STEG:

  1. Forbered falafelen: Ha kikerter, havregryn, hvitløk, krydder, urter, sitronsaft og litt olje i en foodprosessor. Kjør til det danner en grov deig. Form små kuler og legg på bakepapir.

  2. Stek falafelen: Forvarm ovnen til 200 °C. Stek falafelkulene midt i ovnen i ca. 20 minutter, til de er gyldne og faste. Snu dem gjerne etter halve steketiden.

  3. Lag hummus: Kjør alle ingrediensene til hummusen glatt i en liten blender eller med stavmikser. Smak til med salt og eventuelt mer sitron.

  4. Rør sammen sitronyoghurten: Bland yoghurt med sitronskall og -saft, smak til med salt og pepper. Sett kaldt.

  5. Forbered grønnsakene: Kutt, rasp og legg grønnsakene i serveringsboller. Legg på ruccola i bunnen og bygg lagvis med grønnsaker.

  6. Monter bollen: Legg falafelkuler på toppen, klatter med hummus og ringler over sitronyoghurt. Pynt gjerne med friske urter og et dryss ristede frø.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment