Historien bak retten
Jeg husker første gang jeg smakte grønnsakslasagne – det var på en liten kafé i Toscana for mange år siden. Den var enkel, men så full av smak og kjærlighet. Etter hvert ble denne typen lasagne veldig populær også her i Norge, kanskje fordi den passer så godt til både hverdag og helg. Jeg har justert den med noen sunnere ingredienser, som fullkornspasta og lettere ost, og nå lager jeg den ofte hjemme. Den er blitt en slags hverdagsfavoritt – særlig på mandager når kroppen lengter etter noe grønt og godt.
Næringstabell
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Aubergine | B1, B6, C | Lavt | Lavt | Lavt |
Zucchini | C, A | Lavt | Lavt | Lavt |
Cottage cheese | B12, D | Moderat | Lavt | Høyt |
Tomater (hermet.) | C, K | Lavt | Naturlig | Lavt |
Fullkornslasagne | B-vitaminer | Lavt | Lavt | Moderat |
Parmesan | A, B12, D | Høyt | Lavt | Høyt |
Smak og tekstur
Denne lasagnen er et lite festmåltid i seg selv. Hver bit har en deilig balanse av myke, grillede grønnsaker, saftig tomatsaus med urter og en kremete osteblanding som smelter i munnen. Teksturen er akkurat passe variert – den har lag på lag med tyggemotstand og mykhet. Osten på toppen gir en gyllen, sprø overflate som gir en liten crunch. Smakene utvikler seg enda mer dagen etter, så den egner seg godt som restemat. Jeg liker at den er så lett og samtidig mettende – perfekt til både sommer og vinter.
Min erfaring og tips
Jeg lager denne retten nesten hver uke – spesielt på travle dager når jeg vil ha noe sunt som alle liker. Noen ganger bytter jeg ut cottage cheese med havrekrem for en vegansk variant. Jeg husker særlig en gang jeg serverte denne til en venninne som vanligvis ikke liker aubergine – hun tok tre porsjoner! Mitt beste tips er å la lasagnen hvile litt etter steking. Da setter smakene seg, og bitene holder seg fine på tallerkenen. Jeg drysser gjerne litt friske urter over og serverer med sitronvinaigrette. Det føles nesten som ferie.
Tilbehør
Tilbehør | Beskrivelse |
---|---|
Grønn salat | Med ruccola, cherrytomater og sitron |
Grovt brød | Surdeig eller hjemmelaget fullkornsbrød |
Hvitløksyoghurt | En lett dressing med urter |
Grillet paprika | Lett saltet og servert lun |
Vann med agurk | Frisk og enkel drikke |

INGREDIENSER:
- Grønnsaker:
- 1 stor aubergine, i skiver
- 2 mellomstore zucchini, i skiver
- 1 gul løk, finhakket
- 2 fedd hvitløk, presset
- 1 ss olivenolje
- Tomatsaus:
- 1 ss olivenolje
- 1 boks hakkede tomater (400 g)
- 1 ss tomatpuré
- 1 ts tørket oregano
- 1 ts tørket basilikum
- Salt og pepper etter smak
- Ostesaus:
- 250 g lett cottage cheese eller ricotta
- 1 egg
- 2 ss revet parmesan
- Litt muskat (valgfritt)
- Øvrig:
- 6 fullkornslasagneplater
- 50 g revet ost til topping
STEG FOR STEG:
Forvarm ovnen til 200 °C.
Skjær aubergine og zucchini i skiver. Pensle med olivenolje og grill i ovn eller panne til gyllen.
Stek løk og hvitløk i litt olje til myk. Tilsett tomater, tomatpuré og krydder. La småkoke i ca. 10 minutter.
Bland sammen cottage cheese, egg, parmesan og litt muskat til en jevn saus.
Legg lasagnen i en smurt ildfast form i følgende rekkefølge: tomatsaus, grønnsaker, ostesaus, pastaplater. Gjenta lagene.
Avslutt med revet ost og stek midt i ovnen i 35 minutter.
La hvile i 10 minutter før servering for bedre konsistens og smak.
Kommentarer