Historien bak retten

Jeg husker første gang jeg smakte grønnsakslasagne – det var på en liten kafé i Toscana for mange år siden. Den var enkel, men så full av smak og kjærlighet. Etter hvert ble denne typen lasagne veldig populær også her i Norge, kanskje fordi den passer så godt til både hverdag og helg. Jeg har justert den med noen sunnere ingredienser, som fullkornspasta og lettere ost, og nå lager jeg den ofte hjemme. Den er blitt en slags hverdagsfavoritt – særlig på mandager når kroppen lengter etter noe grønt og godt.


Næringstabell

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
AubergineB1, B6, CLavtLavtLavt
ZucchiniC, ALavtLavtLavt
Cottage cheeseB12, DModeratLavtHøyt
Tomater (hermet.)C, KLavtNaturligLavt
FullkornslasagneB-vitaminerLavtLavtModerat
ParmesanA, B12, DHøytLavtHøyt

Smak og tekstur

Denne lasagnen er et lite festmåltid i seg selv. Hver bit har en deilig balanse av myke, grillede grønnsaker, saftig tomatsaus med urter og en kremete osteblanding som smelter i munnen. Teksturen er akkurat passe variert – den har lag på lag med tyggemotstand og mykhet. Osten på toppen gir en gyllen, sprø overflate som gir en liten crunch. Smakene utvikler seg enda mer dagen etter, så den egner seg godt som restemat. Jeg liker at den er så lett og samtidig mettende – perfekt til både sommer og vinter.


Min erfaring og tips

Jeg lager denne retten nesten hver uke – spesielt på travle dager når jeg vil ha noe sunt som alle liker. Noen ganger bytter jeg ut cottage cheese med havrekrem for en vegansk variant. Jeg husker særlig en gang jeg serverte denne til en venninne som vanligvis ikke liker aubergine – hun tok tre porsjoner! Mitt beste tips er å la lasagnen hvile litt etter steking. Da setter smakene seg, og bitene holder seg fine på tallerkenen. Jeg drysser gjerne litt friske urter over og serverer med sitronvinaigrette. Det føles nesten som ferie.


Tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Grønn salatMed ruccola, cherrytomater og sitron
Grovt brødSurdeig eller hjemmelaget fullkornsbrød
HvitløksyoghurtEn lett dressing med urter
Grillet paprikaLett saltet og servert lun
Vann med agurkFrisk og enkel drikke

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 420 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaker:
  • 1 stor aubergine, i skiver
  • 2 mellomstore zucchini, i skiver
  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, presset
  • 1 ss olivenolje
  • Tomatsaus:
  • 1 ss olivenolje
  • 1 boks hakkede tomater (400 g)
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket basilikum
  • Salt og pepper etter smak
  • Ostesaus:
  • 250 g lett cottage cheese eller ricotta
  • 1 egg
  • 2 ss revet parmesan
  • Litt muskat (valgfritt)
  • Øvrig:
  • 6 fullkornslasagneplater
  • 50 g revet ost til topping

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 200 °C.

  • Skjær aubergine og zucchini i skiver. Pensle med olivenolje og grill i ovn eller panne til gyllen.

  • Stek løk og hvitløk i litt olje til myk. Tilsett tomater, tomatpuré og krydder. La småkoke i ca. 10 minutter.

  • Bland sammen cottage cheese, egg, parmesan og litt muskat til en jevn saus.

  • Legg lasagnen i en smurt ildfast form i følgende rekkefølge: tomatsaus, grønnsaker, ostesaus, pastaplater. Gjenta lagene.

  • Avslutt med revet ost og stek midt i ovnen i 35 minutter.

  • La hvile i 10 minutter før servering for bedre konsistens og smak.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment