Historien bak oppskriften

Pasta har røtter i Italia, men den har lenge vært elsket over hele verden. Opprinnelig var pasta en enkel rett laget av mel og vann, men med tiden ble den kombinert med sauser, grønnsaker og krydder. Jeg har alltid elsket pasta, men ønsket en sunnere variant som fortsatt smaker deilig og føles mettende. Denne grønnsakspastaen er et resultat av mange eksperimenter på kjøkkenet. Ved å bruke fullkornspasta eller grønnsaksspiraler får jeg en lettere rett med mer fiber og næring. Havrefløte gir en kremet saus uten å bli for tung, og friske urter gir en nydelig aroma.


Næringsinnhold per porsjon

NæringsstofferMengde per porsjonViktige vitaminer/mineraler
KalorierCa. 350 kcalVitamin C, jern
Proteiner12 gMagnesium, fiber
Fett8 gSunne fettsyrer fra olivenolje og nøtter
Sukker6 gNaturlig sukker fra grønnsaker

Smak og tekstur

Denne retten har en balansert kombinasjon av kremet og lett. Fullkornspasta gir en mild nøtteaktig smak, mens grønnsaksspiraler tilfører friskhet. Den fløyelsmyke sausen smyger seg rundt hver pastabit, med en lett syrlighet fra sitron og et hint av hvitløk. Brokkolien gir en fin tyggemotstand, paprikaen tilfører sødme, og spinaten smelter inn i sausen. Næringsgjær eller parmesan gir en umami-dybde som gjør retten ekstra smakfull. Hver bit føles rund og fyldig, men likevel lett og frisk, noe som gjør denne retten perfekt både til lunsj og middag.


Min erfaring, tips og minner

Jeg elsker å lage denne grønnsakspastaen når jeg vil ha noe sunt, men likevel mettende. Den er rask å lage, og jeg kan variere den etter hva jeg har i kjøleskapet. Første gangen jeg prøvde havrefløte i en pastasaus, var jeg skeptisk, men resultatet ble overraskende godt. Nå bruker jeg det ofte for en lettere, men kremet saus. En annen favoritt er å drysse hakkede valnøtter på toppen for ekstra crunch. Når jeg lager denne retten til familien, pleier vi å ha en enkel grønn salat ved siden av og gjerne et glass sprudlende sitronvann.


Passende tilbehør

TypeForslag
DrikkeGrønn te, sprudlende sitronvann, hvitvin
Ekstra grønnsakerSopp, squash, erter
ToppingsRistede pinjekjerner, revet parmesan, chiliflak
ServeringsforslagSammen med en frisk salat og grovt brød

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 350 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Pasta og grønnsaker
  • 250 g fullkornspasta eller grønnsaksspiraler (squash og gulrot)
  • 1 rød paprika, i strimler
  • 1 liten brokkoli, i små buketter
  • 2 never fersk spinat
  • Kremet saus
  • 2 dl havrefløte (eller annen plantebasert fløte)
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 ss næringsgjær eller revet parmesan
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket basilikum
  • Salt og pepper etter smak
  • Topping
  • Frisk basilikum
  • Hakkede valnøtter eller ristede pinjekjerner

STEG FOR STEG:

  • Kok pastaen. Kok fullkornspastaen i lettsaltet vann til den er al dente. Sil av vannet, men spar litt pastavann til sausen. Hvis du bruker grønnsaksspiraler, trenger disse bare et raskt oppkok på noen sekunder.
  • Forbered grønnsakene. Kutt paprika i strimler og del brokkolien i små buketter. Skyll spinaten godt.
  • Lag sausen. Varm olivenolje i en panne og stek hvitløken på middels varme til den dufter. Hell i havrefløte, sitronsaft, næringsgjær, oregano og basilikum. Rør godt og la det småkoke i et par minutter.
  • Tilsett grønnsakene. Ha brokkoli og paprika i pannen med sausen, og la dem koke til de blir møre, men fortsatt har litt tyggemotstand.
  • Bland sammen. Vend inn den ferdigkokte pastaen eller grønnsaksspiraler i sausen. Tilsett spinaten og la den smelte inn i sausen. Spe eventuelt med litt pastavann for en jevnere konsistens.
  • Servering. Dryss over frisk basilikum og hakkede valnøtter før servering. Nyt retten med en grønn salat og et glass sitronvann.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment