Historien bak retten
Jeg har alltid vært fascinert av mat som forteller en historie, og imam bayildi er virkelig en sånn rett. Den har røtter i tyrkisk kjøkken, og det sies at en imam en gang besvimte av hvor god den smakte – eller kanskje av mengden olivenolje som ble brukt. Jeg oppdaget retten på en reise gjennom Istanbul, men den har like godt blitt en del av mitt eget kjøkken her hjemme. Den serveres kald, noe som gjør den helt perfekt til varme sommerdager og lange, late ettermiddager på terrassen.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
AubergineB1, B6, C, KLavLittLav
LøkC, B6LavLittLav
TomatC, A, KLavLavLav
OlivenoljeE, KHøyIngenIngen
HvitløkC, B6LavLavLav

Smak og tekstur
Denne retten har en dyp, søt og litt røkt smak fra karamellisert løk, som møter den milde, myke auberginen. Tomatene gir friskhet, mens hvitløk og urter løfter smaken med både dybde og litt krydder. Når den serveres kald, blir smaken rund og balansert. Olivenoljen gir en silkemyk munnfølelse. Alt smelter nesten på tungen, og det er noe så utrolig behagelig og fyldig over kombinasjonen. Jeg elsker hvordan den bare blir bedre etter noen timer i kjøleskapet.


Min erfaring og små tips
Jeg lager alltid imam bayildi dagen før gjestene kommer. Det gir smaken tid til å utvikle seg, og dessuten gjør det måltidet mindre stressende. Når jeg har servert den, har både venner og familie spurt etter oppskriften – til og med de som egentlig sverger til kjøtt! Jeg liker å drysse over litt granateplefrø eller ristede pinjekjerner før servering. Det gir både farge, litt krønsj og en ekstra smaksdimensjon. En gang tok jeg den med på piknik, og den var en suksess der også.


Tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Ferskt pitabrødTil å dyppe i oljen og fyllet
Kald yoghurt med mynteGir frisk kontrast til auberginen
Små salaterGjerne med sitrus og urter
Grillet paprikaSøt og røkt smak som matcher løken
Ristede nøtterSprø topping med ekstra næring

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 220 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til auberginene:
  • 2 store auberginer (ca. 500 g)
  • 1 ss olivenolje
  • 0,5 ts havsalt
  • Fyll:
  • 2 løk, skivet
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss tomatpuré uten tilsatt sukker
  • 2 store tomater, finhakket
  • 1 ts malt kanel
  • 0,5 ts spisskummen
  • 0,5 ts chiliflak (kan sløyfes)
  • 1 dl vann
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 ss finhakket persille
  • 1 ss havrekli eller havrefiber

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 200 °C og dekk et stekebrett med bakepapir.

  • Del auberginene i to på langs, og skjær et rutemønster i kjøttet. Pensle med litt olivenolje og dryss over havsalt.

  • Bak i ovnen i ca. 25 minutter til de er myke, og la dem avkjøles.

  • Imens varmer du 1 ts olje i en panne og surrer løken på lav varme i 10–15 minutter til den blir myk og søt.

  • Tilsett hvitløk, tomatpuré, hakkede tomater og krydder. Rør godt og la småkoke i 10 minutter.

  • Tilsett vann, sitronsaft og havrekli og kok i ytterligere 5 minutter til det blir en tykk saus.

  • Bland inn persille og smak til med salt og pepper.

  • Bruk en skje til å presse litt av auberginekjøttet ned og fyll hver halvdel med grønnsaksfyllet.

  • Sett tilbake i ovnen i 10 minutter for å varme opp fyllet, eller server direkte kald.

  • Avkjøl helt i kjøleskap og server med ønsket tilbehør.

 

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment