En liten historie om retten

Denne kalde kikert- og spinatcurryen kom til etter at jeg var på et ayurvedisk matkurs en sommerkveld i Oslo. Vi lærte hvordan man kan bruke varme krydder på en kjølende måte, og hvordan en curry ikke nødvendigvis må serveres rykende varm. Det ble en aha-opplevelse for meg! Jeg tok med meg inspirasjonen hjem, og lagde min egen variant med kokos, lime og masse grønt. Nå er det en av mine favoritter til late sommerlunsjer eller som fargerik rett til grillmat. Og det beste? Den blir faktisk enda bedre dagen etter!


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminer/mineralerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
KikerterB9, jern, magnesium2.62.47.3
SpinatA, C, K, jern, folat0.40.41.6
Kokosmelk (lett)Jern, kalium, B-vitaminer6.01.02.0
Løk og hvitløkC, mangan, antioksidanter0.21.20.4
Krydder og limeC, antiinflammatorisk effekt0.10.20.2

Smak og tekstur

Det jeg liker aller best med denne retten er kontrasten mellom de fløyelsmyke kikertene og den grønne spinaten som nesten smelter inn i sausen. Kokosmelken gir en mild kremet base, mens lime og ingefær løfter smaken og gir det lille ekstra. Når retten serveres kald, føles den enda friskere, og smakene kommer tydeligere fram. Den er ikke for sterk, men har akkurat nok varme fra krydderne til å pirre smaksløkene. Jeg synes også den er utrolig tilfredsstillende å spise – både for kroppen og sinnet.


Min erfaring, tips og minner

Jeg har servert denne retten i mange settinger – på matpakke i sommerparken, til middag med gjester og som pålegg i wraps! Den holder seg kjempefint i kjøleskapet i et par dager, og jeg bruker restene i en salat med quinoa og avokado. Et lite tips fra meg er å la retten stå i romtemperatur i 15 minutter før servering – da kommer smaken enda mer til sin rett. Barna mine liker den best med et dryss ristede solsikkefrø og et lite drypp honning. Jeg liker å toppe med yoghurt og masse koriander – enkelt og smakfullt.


Tilbehør jeg elsker å servere til

TilbehørHvorfor det passer
Grove pitabrødPerfekt å dyppe eller fylle
Quinoa eller byggrisGir ekstra tyggemotstand og fiber
Ristede frøSprø topping som gir god crunch
Vegansk yoghurtKjølende og frisk mot den krydrede curryen
MangosalatSøtt og syrlig som balanserer krydderne

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 290 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Currybase:
  • 1 ss olivenolje
  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finrevet
  • 1 ts revet frisk ingefær
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts spisskummen
  • ½ ts chiliflak (kan sløyfes)
  • 1 boks (400 g) hermetiske kikerter, skylt og avrent
  • 1 boks (400 ml) lett kokosmelk
  • 100 g frisk spinat, grovhakket
  • 1 ss limejuice
  • 1 ts lønnesirup eller honning (valgfritt)
  • Salt og pepper etter smak
  • Topping:
  • 2 ss plantebasert yoghurt (kokos eller havre)
  • Frisk koriander
  • Ristede gresskarkjerner

STEG FOR STEG:

  • Surr løk og krydder: Varm oljen i en stor panne og surr løken myk i 4–5 minutter. Tilsett hvitløk, ingefær og krydder. Stek videre i 2 minutter til det dufter godt.

  • Tilsett kikerter og kokosmelk: Ha i kikerter og kokosmelk. La det småputre i ca. 10 minutter til smakene setter seg.

  • Tilsett spinat og lime: Rør inn hakket spinat og la den visne lett. Smak til med limejuice, lønnesirup, salt og pepper.

  • Avkjøl: Trekk pannen av varmen. La retten kjøle seg til romtemperatur før den settes i kjøleskap i minst 1 time.

  • Servering: Fordel curry i skåler. Topp med en skje kald yoghurt, koriander og ristede kjerner. Server med grove pitabrød, salat eller byggris.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment