Historien bak oppskriften

Denne plantebaserte proteingryten oppsto etter at jeg ønsket en næringsrik middag som kunne samle familien rundt bordet. Inspirasjonen kommer fra det aromatiske asiatiske kjøkkenet, der kokosmelk og krydder spiller hovedrollene. Jeg prøvde forskjellige varianter før jeg fant en balanse mellom fylde, friskhet og varme smaker. Retten er blitt populær hjemme, spesielt fordi den er så enkel å lage, men samtidig føles luksuriøs. Det er en middag jeg lager når jeg vil gi familien noe sunt, uten å bruke for lang tid på kjøkkenet. Den passer perfekt både til hverdager og når vi har gjester.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitamininnholdFettSukkerProteiner
TofuJern, Magnesium, Kalsium4,5 g0,5 g10 g
Kokosmelk (lett)B1, Magnesium6 g2 g1 g
BrokkoliC, K, Folat0,3 g1 g2,5 g
Røde linserFolat, Jern, Sink3 g1,3 g7 g
PaprikaC, E0,2 g4 g0,8 g

Smak og tekstur

Jeg elsker hvordan denne gryten kombinerer kremet konsistens fra kokosmelk med de friske og sprø grønnsakene. Tofuen tilfører en deilig mykhet inni og en lett sprø skorpe på utsiden. Sausens varme krydder som spisskummen og koriander gir en dybde som er både aromatisk og beroligende. Chiliflak gir retten akkurat nok varme til å vekke smaksløkene, uten å bli for sterk. Det er en middag som gir både metthet og tilfredshet, med en balanse mellom rike og lette smaker. Jeg serverer den ofte med blomkålris for å holde måltidet lett og lavkarbo.


Min erfaring, tips og minner

Denne oppskriften minner meg om varme kvelder med familien, når vi alle samles rundt bordet og deler historier fra dagen. Jeg liker å tilpasse retten etter sesongen – om sommeren legger jeg til squash eller grønne bønner, mens om vinteren bruker jeg gulrot og søtpotet. Et tips fra meg er å marinere tofuen i litt tamari og limejuice før steking for ekstra smak. Når jeg har gjester, pynter jeg gryten med fersk koriander og gresskarkjerner – det ser både vakkert ut og gir en ekstra tekstur. Dette er virkelig en middag som aldri skuffer.


Tilbehør

TilbehørForslag
GrønnsakerDampet asparges, sukkererter
LavkarboalternativBlomkålris, brokkoliris
Proteinrik toppingRistede kikerter, gresskarkjerner
GarnityrFersk koriander, limebåter
DrikkeIngefærte, mineralvann med sitron

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grytebase
  • 200 g tofu, fast type
  • 150 g røde linser, ferdigkokte
  • 1 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ts fersk ingefær, revet
  • Grønnsaker
  • 1 rød paprika, i strimler
  • 150 g brokkoli, i små buketter
  • 100 g spinat
  • Krydret kokosmelksaus
  • 400 ml kokosmelk (lettvariant)
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • 1/2 ts gurkemeie
  • 1/2 ts chiliflak (valgfritt)
  • Salt og pepper etter smak
  • Topping og tilbehør
  • 1 ss ristede gresskarkjerner
  • Fersk koriander til garnityr

STEG FOR STEG:

  • Forbered tofu og grønnsaker: Skjær tofuen i terninger, og kutt grønnsakene i ønsket størrelse.
  • Stek tofu: Varm olivenolje i en stor panne. Stek tofubitene på middels varme til de er gylne og sprø på utsiden, ca. 5 minutter. Sett til side.
  • Fres krydder og grønnsaker: Tilsett hvitløk og ingefær i pannen, og fres i 1 minutt til det dufter. Ha i paprika og brokkoli, og stek i 3–4 minutter.
  • Lag sausen: Rør inn kokosmelk, spisskummen, koriander og gurkemeie. Smak til med salt, pepper og chiliflak. La det småkoke i 5 minutter.
  • Bland inn tofu og linser: Tilsett tofu og linser i sausen, og la det småkoke i 3 minutter til smakene blander seg. Rør inn spinat rett før servering.
  • Servering: Anrett gryten i skåler, topp med ristede gresskarkjerner og fersk koriander. Server med dampet blomkålris eller en enkel salat.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment