Fløyelsmyk rødbet-risotto med parmesan – en romantisk vegetarrett

Risotto har sin opprinnelse i Nord-Italia og har lenge vært en favoritt i det italienske kjøkkenet. Retten er kjent for sin kremete konsistens og evnen til å ta opp smakene fra ingrediensene den kombineres med. Rødbet-risotto er en nyere variant som har blitt populær for sin vakre, dype rødfarge og sin sødmefulle, jordaktige smak.

Jeg synes denne retten passer perfekt til en romantisk middag, spesielt på Valentinsdagen. Den ser imponerende ut på tallerkenen, samtidig som den er enkel å lage. Den intense fargen gjør måltidet ekstra spesielt, og sammen med parmesan, valnøtter og urter får du en rik og balansert smaksopplevelse.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
RisottorisB1, B6, Jern1 g0 g6 g
RødbeteC, Folat, Kalium0 g4 g1 g
OlivenoljeE, K14 g0 g0 g
ParmesanKalsium, B127 g0 g6 g
ValnøtterOmega-3, Magnesium10 g0 g4 g

Smak og tekstur

Risottoen har en silkemyk, nesten fløyelsaktig konsistens som smelter i munnen. Den lett søte og jordaktige smaken fra rødbetene balanseres med den salte umamien fra parmesanen. En mild syrlighet fra hvitvin eller sitron frisker opp retten.

Jeg elsker kontrasten mellom den kremete risen og den sprø crunch-effekten fra ristede valnøtter. Hver skje kombinerer sødme, salt, syrlighet og fylde. Dette er en rett som føles luksuriøs og samtidig lett, perfekt for en romantisk middag med en du er glad i.


Mine erfaringer, tips og minner om oppskriften

Første gang jeg lagde denne risottoen, var til en venninnekveld hvor vi ville prøve noe nytt. Den dype rødfargen gjorde retten nesten for vakker til å spise, men smaken var enda bedre enn forventet.

Med tiden har jeg lært at tålmodighet er nøkkelen til en god risotto. Å tilsette kraften litt etter litt og røre jevnlig gir den kremete konsistensen jeg elsker. Jeg liker også å eksperimentere med topping – litt geitost eller ristede pinjekjerner gir en spennende vri. En skvett sitronsaft på slutten løfter smaken ytterligere.


Forslag til tilbehør

TilbehørSmakskombinasjon
Sprø grønn salatFrisk kontrast
Ristet brødSprøtt og luftig
HvitvinFruktig balanse
Stekt soppJordlig dybde
BalsamicoglaceSøt syrlighet

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 550 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Risotto
  • 1 dl risottoris (for eksempel arborio)
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk sjalottløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 dl tørr hvitvin
  • 3 dl grønnsakskraft, varm
  • 1 stk kokt rødbete, revet
  • 40 g parmesan, revet
  • ½ ts havsalt
  • ¼ ts pepper
  • Topping
  • 1 håndfull valnøtter, grovhakket
  • 1 ss frisk timian eller persille
  • 1 ss sitronjuice

STEG FOR STEG:

  • Varm opp olivenolje i en kjele og fres sjalottløk og hvitløk på lav varme til løken blir myk.
  • Tilsett risottorisen og rør godt i et par minutter til den blir lett gjennomsiktig.
  • Hell i hvitvinen, og la den koke inn mens du rører.
  • Tilsett grønnsakskraften litt etter litt, og rør ofte slik at risen absorberer væsken gradvis. Dette tar cirka 20 minutter.
  • Bland inn den revne rødbeten, og la risottoen koke videre i noen minutter til den blir kremet.
  • Ta kjelen av varmen og rør inn parmesan, sitronsaft, salt og pepper.
  • Topp med hakkede valnøtter og friske urter, og server umiddelbart.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment