Historien bak retten

Denne retten har en litt morsom historie. Jeg husker første gang jeg hørte om vegansk “eggesalat” – jeg lo litt og tenkte: «Hvordan i all verden kan det smake egg uten egg?» Men da jeg prøvde den med tofu og et lite dryss gurkemeie, ble jeg overbevist. Retten har røtter i det amerikanske og britiske kjøkkenet, hvor eggesalat har vært en klassiker i lunsjbokser i generasjoner. Nå får den et nytt og sunnere liv i mitt eget kjøkken, og barna elsker den også!


Næringstabell – tofu og andre hovedingredienser

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Fast tofuB1, B2, jern, kalsium50,512
GurkemeieC, E, mangan10,20,3
Svart saltNatrium, jod000
PlanteyoghurtB12 (ved beriket)313
VårløkA, K, folat0,21,50,8

Smak og tekstur

Når jeg tar første biten, får jeg alltid et lite smil. Konsistensen er akkurat som eggesalat – myk, men med litt tyggemotstand. Tofuens nøytrale smak får nytt liv med den gyldne gurkemeien og det karakteristiske hintet av egg fra svart salt. En dæsj sennep og eplecidereddik gir dybde og friskhet, og urtene løfter hele opplevelsen. Den passer perfekt på rugbrød, i wraps eller som fyll i pitabrød – en lun og smakfull vegansk variant av noe kjent og kjært.


Min erfaring og tips

Jeg lager ofte denne retten når vi skal ha med mat på tur. Den holder seg godt i kjølebagen og smaker like godt til frokost som til kveldsmat. Jeg husker spesielt en tur til fjells hvor vi tok den frem ved et tjern, sammen med nystekte rundstykker – ren lykke! Tips fra meg: bruk alltid fast tofu og smuldre for hånd. Og om du vil ha mer proteiner, tilsett litt kokte kikerter. Jeg varierer med urter fra hagen – gressløk og dill er favoritter. Og en dæsj næringsgjær gir en deilig ostesmak!


Forslag til tilbehør

TilbehørBeskrivelse
RugbrødGjerne grovt, ristet og varmt
AgurksalatLett og syrlig – gir fin balanse
RødbetskiverSyltede rødbeter passer perfekt til “egg”-smaken
Spirer og grøntFerske spirer og salat gir farge og friskhet
WrapsFullkorns-wraps for en næringsrik matpakkevariant

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Tofublanding:
  • 300 g fast tofu
  • 1 ts gurkemeie
  • 0,5 ts svart salt (kala namak)
  • 1 ss eplecidereddik
  • 1 ts dijonsennep
  • 2 ss plantebasert majones (eller usøtet soyayoghurt)
  • 1 ss næringsgjær (valgfritt)
  • 1 klype pepper
  • Urter og grønnsaker:
  • 2 ss finhakket vårløk
  • 1 ss hakket fersk dill
  • 0,5 dl finhakket stangselleri (valgfritt)
  • Til servering:
  • Grovt surdeigsbrød eller wraps
  • Reddik- og agurkskiver
  • Spirende grønt eller salatblader

STEG FOR STEG:

  • Tøm tofuen for overflødig væske og press den lett med et kjøkkenpapir.

  • Smuldre tofuen med hendene eller en gaffel til små, egglignende biter.

  • Bland tofubitene i en stor bolle sammen med gurkemeie, svart salt, eplecidereddik og sennep.

  • Rør inn plantebasert majones eller yoghurt, og smak til med pepper og næringsgjær for mer dybde.

  • Vend inn hakket vårløk, dill og stangselleri. La blandingen stå kaldt i 10 minutter.

  • Server på grovbrød, som fyll i wraps eller sammen med en frisk salat.

  • Pynt med ekstra dill og skiver av reddik eller agurk før servering.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment