Porseløkpai med yoghurtdeig – sprø, saftig og full av smak

Denne retten har røttene sine på Balkan, og spesielt i Albania og Kosovo, hvor pite – eller pai – er en del av hverdagskosten. Den tradisjonelle varianten inneholder ofte mye olje og tung deig, men jeg har valgt å lage min egen versjon med grovmel, yoghurt og en god olivenolje. Første gang jeg smakte pite me presh var hos en kollega som hadde med seg rester i matboksen. Jeg fikk en liten bit, og ble fullstendig solgt! Den milde løksmaken, det kremete fyllet og den sprø bunnen – jeg måtte bare prøve å lage den selv. Og det har jeg gjort siden!


Næringsstoffer og vitaminer per porsjon (ca. 1/6 pai)

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Porseløk (100 g)K, C, folat0.23.21.2
Egg (1 stk)D, B12, protein5.00.36.0
Cottage cheese (50 g)B12, kalsium2.20.95.5
Yoghurt (50 g)B2, kalsium0.81.52.5
Sammalt mel (50 g)B1, fiber0.70.42.0

Smak og tekstur

Porseløken gir en mild og søt løksmak som smelter inn i den kremete fyllet laget av egg og ost. Jeg elsker hvordan fyllet blir fløyelsmykt, men fortsatt har bitt fra grønnsakene. Yoghurtdeigen gir et hint av syrlighet og blir sprø og gyllen når den stekes. Duften som sprer seg i huset mens paien står i ovnen er nesten nok i seg selv – varm, urteaktig og hjemmekoselig. Når jeg skjærer i den, hører jeg det lille knekket fra skorpen, og da vet jeg at jeg har lykkes. Hver bit gir både mykhet og tekstur – og det er rett og slett utrolig tilfredsstillende.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager denne paien ofte til middag på en onsdag eller som lunsj i helgen. Den er enkel å forberede og faller alltid i smak – både hos barna og gjester. Noen ganger lager jeg to og fryser den ene. Hvis jeg har fersk dill i kjøleskapet, tilsetter jeg det i fyllet – det gir en ekstra friskhet. Og deigen? Jeg har erfart at den blir best når jeg lar den hvile minst 30 minutter før jeg kjevler. Jeg bruker også gjerne litt ekstra yoghurt som pensling på toppen. Og når jeg har rester, pakker jeg dem i matboksen min dagen etter – like god kald!


Tilbehør jeg gjerne serverer til

TilbehørHvorfor jeg liker det
Tomat- og agurksalatFriskt og lett, perfekt til det kremede fyllet
HummusKremet, proteinrikt og deilig å dyppe i
Sitronyoghurt-dressingSyrlig og avkjølende ved siden av varm pai
FullkornsbrødFor ekstra metthet og å suge opp saften
Grønn te med sitronMild og rensende drikk til dette lune måltidet

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 310 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Deig:
  • 2,5 dl sammalt hvetemel (grov)
  • 2,5 dl hvetemel
  • 2 dl naturell yoghurt (mager)
  • 1 ss olivenolje
  • ½ ts salt
  • 1 ts bakepulver
  • 2–3 ss vann (ved behov)
  • Fyll:
  • 4 store stilker porseløk (ca. 500 g), renset og skåret i tynne skiver
  • 2 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 3 egg
  • 150 g revet lett gulost eller mager fetaost
  • ½ ts tørket mynte
  • ½ ts tørket dill eller fersk finhakket
  • Salt og pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  1. Lag deigen først. Bland mel, bakepulver og salt i en bolle. Tilsett yoghurt og olivenolje, og elt til en jevn, smidig deig. Juster med vann om nødvendig. Dekk til og la den hvile i 30 minutter.

  2. Lag fyllet. Varm olivenolje i en stor panne. Stek porseløk og hvitløk på middels varme i 10–12 minutter, til løken er myk og lett gyllen.

  3. Avkjøl løken litt. Visp sammen egg, ost, dill og mynte i en stor bolle. Vend inn den avkjølte løkblandingen. Smak til med salt og pepper.

  4. Forvarm ovnen til 200 °C. Kjevle ut deigen til et stort rektangel, og legg den i en smurt ildfast form eller paiform.

  5. Hell fyllet over deigen, og bre det jevnt utover. Brett kantene forsiktig inn.

  6. Stek midt i ovnen i 30–35 minutter, til paien er gyllen og gjennomstekt.

  7. La den hvile i 5–10 minutter før servering. Paien smaker både varm og kald, og er fin å pakke med i matboks.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment