Kort Historie: Potetgull, eller chips, ble oppfunnet i USA på 1800-tallet som en morsom tilfeldighet. Denne sprø snacken har siden blitt en favoritt verden over. Å lage potetgull hjemme gir deg muligheten til å eksperimentere med smaker og kontrollere ingrediensene. Jeg elsker hvordan noe så enkelt som en potet kan bli til en sprø, salt delikatesse.


Næringsinnhold og Vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Poteter (500 g)Vitamin C, Kalium0.268
Olje til fritering (1 L)Vitamin E, Omega-610000
Salt (1 ts)Ingen betydelig000
Paprikapulver (valgfritt)Vitamin A, Antioksidanter000

Smak og Tekstur

Hjemmelaget potetgull er utrolig sprøtt og lett, med en perfekt balanse mellom salt og potetens naturlige sødme. Du kan tilsette krydder som paprikapulver, hvitløkspulver eller chili for å tilpasse smaken. Jeg elsker hvordan hver bit knaser tilfredsstillende og smaker mye bedre enn butikkversjonen.


Min Erfaring, Tips og Minner

Jeg lager hjemmelaget potetgull når vi skal ha filmkveld eller kose oss litt ekstra. En gang eksperimenterte jeg med parmesan og urtesalt – det ble en stor suksess! Mitt beste tips er å skjære potetene så tynt som mulig og å tørke dem godt før fritering. Dette gir et sprøtt resultat.


Forslag til Serveringsmåter

TilbehørBeskrivelse
SalsaFrisk og lett krydret dip
GuacamoleKremet og smakfull kontrast
RømmedippKlassisk valg med en mild smak
KetchupSøt og syrlig for ekstra smak
HvitløksaioliFyldig og aromatisk tilbehør

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 150 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedingredienser
  • Poteter (kokefaste): 500 g
  • Olje (f.eks. solsikke- eller rapsolje): 1 liter (til fritering)
  • Salt: etter smak
  • Smaksvariasjoner (valgfritt)
  • Paprikapulver: 1 ts
  • Chiliflak: 1/2 ts
  • Hvitløkspulver: 1 ts
  • Friske urter (f.eks. rosmarin eller timian): hakket

STEG FOR STEG:

  • Forbered potetene:
    Vask og skrell potetene. Bruk en mandolin eller en skarp kniv for å skjære potetene i tynne, jevne skiver (ca. 1–2 mm tykke).
  • Skyll og tørk:
    Legg potetskivene i en stor bolle med kaldt vann i 10 minutter for å fjerne stivelse. Sil av vannet og tørk skivene grundig med et kjøkkenhåndkle.
  • Varm opp oljen:
    Hell olje i en dyp gryte eller frityrkoker og varm opp til ca. 170–180 °C. Test temperaturen med en liten potetskive – den skal frese når den treffer oljen.
  • Friter potetene:
    Friter potetskivene i små porsjoner for å unngå overfylling. Stek i 2–4 minutter, eller til skivene er gyllenbrune og sprø. Vend skivene underveis for jevn steking.
  • Tørk og krydre:
    Fjern potetene fra oljen med en hullsleiv og legg dem på kjøkkenpapir for å renne av overflødig olje. Strø over salt og eventuelt krydder mens potetgullet fortsatt er varmt.
  • Avkjøl og server:
    La potetgullet avkjøles helt for å få den perfekte sprøheten. Server umiddelbart, eller oppbevar i en lufttett beholder.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment