Rødbetegrateng er en moderne variant av den klassiske gratengen, der rødbeter får spille hovedrollen. Rødbeter har vært brukt i europeisk matlaging i århundrer, spesielt i Øst-Europa, hvor de ofte dukker opp i supper som borsjtsj. I dag har rødbeter blitt populære også i det nordiske kjøkkenet, både for sin naturlige sødme, vakre farge og allsidige bruksområder. Jeg elsker denne oppskriften fordi den er enkel, smakfull og passer like godt til hverdags som til fest.


Næringsinnhold og Vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Rødbeter (500 g)Folat, Kalium, Vitamin C0.2183
Kremfløte (2 dl)Vitamin A, Kalsium2022.6
Ost (100 g)Vitamin B12, Kalsium29025
Hvitløk (2 fedd)Vitamin C, Mangan000.2

Smak og Tekstur

Rødbetegratengen har en perfekt balanse mellom sødmen fra rødbetene og kremetheten fra fløteblandingen. Toppingen av ost gir en sprø, gyllen skorpe som gir retten en herlig teksturkontrast. Hvitløken tilfører en mild krydret undertone som løfter smakene. Jeg elsker hvordan rødbetene blir silkemyke og absorberer alle de gode smakene fra fløten og krydderet.


Min Erfaring, Tips og Minner

Jeg lager denne gratengen ofte når jeg vil servere noe som er både sunt og imponerende. En gang hadde jeg den som tilbehør til en grillet kylling, og det ble en stor suksess. Mitt tips er å bruke en kombinasjon av parmesan og cheddar for ekstra smak. Jeg liker også å strø litt fersk timian på toppen før steking for en herlig aroma. Det er en rett jeg alltid får komplimenter for!

Forslag til Serveringsmåter

Retter som passer til rødbetegratengBeskrivelse
Stekt laksUtfyller sødmen i rødbetene
Ovnsbakt kyllingKombinerer fyldig smak og tekstur
Grillet lamEt jordnært og balansert måltid
QuinoasalatGjør måltidet komplett og næringsrikt
FetaostEn syrlig kontrast som balanserer sødmen

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 250 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Rødbeter: 5 store, skrelt og skåret i tynne skiver
  • Fløte: 3 dl
  • Hvitløk: 2 fedd, finhakket
  • Frisk timian: 1 ss, hakket
  • Revet ost (f.eks. Gruyère eller Jarlsberg): 100 g
  • Salt og pepper: etter smak
  • Olivenolje: 1 ss, til smøring av formen

STEG FOR STEG:

  • Forbered rødbetene:
    Skrell rødbetene og skjær dem i tynne skiver, gjerne med en mandolin for jevn tykkelse.
  • Lag fløtesausen:
    I en liten kjele, varm opp fløte med finhakket hvitløk, timian, salt og pepper. La det småkoke i 2–3 minutter for å blande smakene.
  • Bygg gratengen:
    Smør en ildfast form med olivenolje. Legg rødbeteskivene lagvis i formen og hell fløtesausen jevnt over lagene. Dryss halvparten av osten mellom lagene for ekstra smak.
  • Stek i ovnen:
    Forvarm ovnen til 180 °C. Dryss resten av osten på toppen og dekk formen med aluminiumsfolie. Stek i ovnen i 40 minutter. Fjern folien og stek i ytterligere 10–15 minutter til toppen er gyllen og boblende.
  • Servering:
    La gratengen hvile i 5 minutter før servering. Pynt med noen friske timiankvister og server som tilbehør eller hovedrett.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment