En liten historie bak oppskriften

Quinoa kom for alvor inn på mitt kjøkken etter at jeg besøkte en venninne i Berlin som var helt hekta på plantebasert mat. Hun serverte små, runde quinoaboller med en duft av hvitløk og friske urter som fylte hele kjøkkenet. Jeg ble så inspirert! Da jeg kom hjem, begynte jeg å eksperimentere med egne varianter, og nå har jeg funnet min favoritt. Disse bollene har blitt en gjenganger hos oss – de er både sunne, smakfulle og kan brukes til alt fra lunsj til middag eller som snacks i matboksen.


Næring og vitaminer i ingrediensene

IngrediensProteiner (g)Fett (g)Sukker (g)Vitaminer
Quinoa, kokt4.11.90.9B2, E, jern, magnesium
Hvitløk0.60.10.3C, B6, mangan
Gulrot0.70.14.7A, C, betakaroten
Havremel6.53.00.4B1, fiber, jern
Urter (persille m.m.)0.20.10.1K, C
Egg (til binding)6.35.30.2A, D, B12, protein

Smak og tekstur

Det jeg elsker med disse bollene, er hvordan de føles både lette og mettende på samme tid. Utsiden får en gyllen, lett sprø skorpe når jeg steker dem i panna, mens innsiden er saftig, myk og full av smak. Hvitløken gir varme, mens friske urter som persille og koriander tilfører en grønn, nesten frisk dybde. Quinoaen gir en lett nøtteaktig smak, og gulroten gjør alt mykere og søtere. Jeg bruker gjerne litt spisskummen for å løfte smaken uten at det blir for sterkt. Sammen skaper det en plantebasert bolle som faktisk smaker mer enn mange kjøttboller jeg har prøvd!


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager ofte disse bollene når jeg vil rydde opp i grønnsaksskuffen – jeg kan bruke alt mulig oppi! Noen ganger bytter jeg gulrot med revet rødbete eller squash, og resultatet blir alltid nydelig. Jeg pleier å steke dem i panne når jeg har god tid, men ovnsbaking funker supert når jeg vil lage mange. Jeg husker spesielt én gang vi hadde dem med på tur og spiste dem ute i skogen med fingrene – det var så koselig! Ungene elsker å dyppe dem i dressing, og jeg synes de passer til både hverdag og fest. Bollene bringer alltid litt ekstra grønn glede inn i kjøkkenet mitt.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørSmak/teksturHvorfor jeg liker det
Frisk urtedressingKremet, syrligGir friskhet og kontrast til bollene
Råkost av rødbeteKnasende, søtligVakker farge og ekstra fiber
Grønn salat med epleSprø, søtsyrligLett, frisk og perfekt på sommeren
Grove pitabrødMyk og mettendeGjør måltidet komplett og praktisk
Ovnsbakte grønnsakerMild, karamellisertRester fra kvelden før funker alltid

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 280 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Quinoaboller:
  • 2 dl tørr quinoa (gir ca. 5 dl kokt)
  • 1 liten gulrot, revet (ca. 60 g)
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 liten løk, finhakket
  • 2 ss frisk persille, finhakket
  • 1 ss frisk koriander eller timian
  • 1/2 ts spisskummen
  • 1/2 ts paprikapulver
  • 1/2 ts salt
  • 1 egg (kan erstattes med linfrøegg)
  • 1 dl havremel
  • Yoghurtdressing (valgfri):
  • 1,5 dl mager yoghurt
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss hakket dill eller persille
  • Litt salt og pepper

STEG FOR STEG:

  • Skyll quinoa godt i kaldt vann, og kok den etter anvisning (ca. 15 min). Avkjøl litt.

  • Riv gulrot fint, og finhakk løk og hvitløk.

  • Bland sammen kokt quinoa, grønnsaker, urter, krydder og egg i en stor bolle.

  • Tilsett havremel og rør godt. La blandingen stå i 10 minutter så den setter seg.

  • Form små boller med fuktige hender, og legg dem på bakepapirkledd stekebrett.

  • For ovnsstekte boller: Stek midt i ovnen på 200 °C i ca. 20–25 minutter, snu dem etter halv tid.

  • For pannevariant: Stek i litt olje på middels varme i 3–4 minutter på hver side til de er gylne.

  • Rør sammen ingrediensene til yoghurtdressing. Server bollene varme med dressing, salat eller i grove pitabrød.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment