Historien bak retten

Fylte squashblomster er en av de rettene jeg alltid forbinder med lange sommerkvelder og lukten av urter i kjøkkenhagen. Opprinnelig fra Middelhavet – særlig Italia og Hellas – har denne delikatessen funnet veien til norske hager og tallerkener. Mange kjenner blomsten fra squashplanten, men få vet at den er spiselig og utrolig smakfull. Før ble retten stort sett fritert, men nå har den blitt populær i lettere, ovnsbakte varianter med sunne fyll. Jeg elsker å fylle dem med fullkornsris, friske urter og litt mager ost – og det beste? Den smaker like godt som den ser ut!


Næringsinnhold i hovedingrediensene

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
SquashblomsterA, C0.20.31
FullkornsrisB-vitaminer, magnesium1.50.33.5
Ferskost (mager)B2, kalsium51.26
PersilleK, C, A0.40.20.9
OlivenoljeE, K1300

Smak og tekstur

Denne retten har en helt unik tekstur. Squashblomstene er myke og nesten fløyelsaktige i munnen, men når de bakes, får de en nydelig gyllen kant som gir et lite krønsj. Fyllet er mildt og aromatisk – risen er akkurat passe kokt, og urtene gir friskhet og grønn smak. Den magre ferskosten smelter fint inn og binder alt sammen. Sitronzesten gir en liten syrlig gnist som løfter retten. Det er rett og slett en sanselig opplevelse som føles både lett og luksuriøs på en gang – jeg får alltid lyst til å lage flere med én gang!


Min erfaring og tips

Første gang jeg laget fylte squashblomster, var det etter at jeg fikk en håndfull fra naboens hage. Jeg hadde sett dem i matprogrammer, men aldri prøvd selv. Jeg ble overrasket over hvor enkle de var å fylle, og hvor godt det smakte! Nå dyrker jeg squash selv – og gleder meg til blomstring hver sommer. Jeg pleier å lage litt ekstra risfyll og bruke det som tilbehør senere. Et godt tips er å bruke en liten teskje og være forsiktig med kronbladene – de er skjøre, men verdt all omtanken. Denne retten gir meg alltid følelsen av å ha laget noe spesielt.


Tilbehør som passer

TilbehørHvorfor det passer
Tomat- og basilikumsalatFrisk og syrlig kontrast til det lune fyllet
Ovnsbakte rotgrønnsakerGir sødme og fylde til måltidet
Linsepuré med sitronGir ekstra proteiner og en kremet base
Surdeigsbrød med urterPerfekt til å dyppe i olje og spise ved siden av
Agurkyoghurt med mynteKjøler og frisker opp retten

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 280 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til fyll:
  • 12 squashblomster (friske og rensede)
  • 1,5 dl fullkornsris
  • 1 ss olivenolje
  • 1 liten løk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finrevet
  • 1 ss fersk mynte, hakket
  • 2 ss bladpersille, hakket
  • 1 ts revet sitronskall (økologisk)
  • 50 g mager ferskost (eks. kremost 5 % fett)
  • Salt og nykvernet pepper etter smak
  • Til pensling og steking:
  • 1 ss olivenolje
  • Litt ekstra urter til pynt

STEG FOR STEG:

  • Forbered risen: Kok fullkornsris etter anvisning på pakken (ca. 25 min). Avkjøl lett.

  • Surr grønnsaker: Varm 1 ss olivenolje i en liten kjele. Tilsett løk og hvitløk, og la det surre til mykt og gyllent.

  • Lag fyllet: Bland risen med løkblandingen, ferskost, urter og sitronskall. Smak til med salt og pepper.

  • Rens squashblomstene: Fjern forsiktig frøstengelen inni blomstene, og pass på at kronbladene forblir hele.

  • Fyll blomster: Bruk en teskje og fyll hver blomst forsiktig med risblandingen. Vri kronbladene lett sammen i toppen for å lukke.

  • Legg i form: Plasser de fylte blomstrene tett i en smurt ildfast form. Pensle lett med olivenolje.

  • Stek: Bak midt i ovnen på 180°C i 20–25 minutter, til de er lett gyldne.

  • Servering: Dryss over friske urter og server straks med valgt tilbehør.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment