Historien bak oppskriften

Jeg begynte å eksperimentere med bønneburgere for noen år siden, da jeg ønsket å spise mer plantebasert uten å gi opp “burgerfølelsen”. Første gang jeg laget denne varianten var til en uformell hagekveld med venner – og den ble overraskende nok kveldens vinner, selv blant dem som vanligvis sverger til kjøtt. Kombinasjonen av svarte bønner og avokado kom egentlig av at jeg hadde begge deler i skapet – og jeg elsker hvordan smaken ble både fyldig og frisk. Siden den gang har jeg laget den i utallige varianter, men denne grunnoppskriften er og blir min favoritt.


Næringstabell – hovedingredienser

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Protein (g)
Sorte bønnerB9, jern, magnesium0.90.38.5
HavregrynB1, fiber, jern3.50.44.0
AvokadoE, K, folat, omega-915.00.22.0
GulrotA, C, kalium0.23.50.6
RapsoljeE, omega-3 og -610.00.00.0

Smak og tekstur

Disse burgerne er så overraskende rike på smak! Jeg elsker at de har en fast og saftig kjerne med en deilig stekeskorpe utenpå. Bønnene gir en mørk, nøtteaktig smak med en liten “kjøttaktig” tyngde, mens havre og gulrot bidrar til både saftighet og balanse. Røkt paprika og spisskummen gir et hint av varme og dybde, men uten å ta over. Når jeg topper med most avokado og kanskje litt yoghurtdressing eller syltet rødløk, blir det akkurat passe kremet og friskt. Det er en burger som metter – og gjør godt for både kropp og samvittighet.


Min erfaring, tips og minner

Jeg har laget disse burgerne så mange ganger at jeg nesten kan oppskriften i søvne. Når jeg vet vi får besøk og noen er vegetarianere – eller bare litt nysgjerrige – er dette min go-to. Ofte lager jeg dobbelt porsjon og fryser ned. En gang serverte jeg dem med syltet rødløk og mango – og det ble en sånn smakskombo at jeg måtte skrive det ned på en lapp og henge på kjøleskapet! Jeg liker også å bytte ut burgerbrødet med grove pitabrød eller bare salatblader for en lettere variant. En god dressing er prikken over i-en – gjerne laget med yoghurt, lime og litt hvitløk.


Tilbehør jeg liker å servere sammen med burgeren

TilbehørHvorfor jeg liker det sammen med burgeren
Most avokadoKremet, mild og naturlig – perfekt topping
Grovt burgerbrødGir tyggemotstand og metter godt
Råkost av rødbeter og gulrotSprøtt, søtt og fargerikt
Syltet rødløkSyrlig kontrast til den varme burgeren
Yoghurt-lime dressingFriskt og litt syrlig – løfter smaken

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 260 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til burgerne:
  • 1 boks (ca. 230 g) kokte sorte bønner, skylt og avrent
  • 1 liten gulrot, revet
  • 1 liten løk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finrevet
  • 1 dl små havregryn
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 0,5 ts spisskummen
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 egg (eller 1 ss chiafrø blandet med 3 ss vann for vegansk versjon)
  • Salt og pepper etter smak
  • Rapsolje til steking
  • Til servering:
  • 1 moden avokado, most med litt sitronsaft
  • Salatblader, spirer eller revet kål
  • Grove burgerbrød (valgfritt)
  • Lett yoghurtdressing eller hummus

STEG FOR STEG:

  • Skyll bønnene godt, og mos dem grovt med en gaffel eller stavmikser – la det være litt tekstur igjen.

  • Rør inn revet gulrot, løk, hvitløk og havregryn. Bland godt sammen.

  • Tilsett soyasaus, krydder, sitronsaft og egg, og bland til en formbar deig.

  • La røren hvile i kjøleskapet i 10–15 minutter slik at havren trekker til seg væsken.

  • Form fire jevne burgere, og stek dem i rapsolje på middels varme i 5–6 minutter per side, til de er faste og har fin stekeskorpe.

  • Mos avokadoen med en klype salt og litt sitronsaft – denne fungerer som en frisk, sunn erstatning for majones.

  • Server burgerne varme i grove brød eller salatblader, med avokado og ønsket tilbehør. Topp gjerne med spirer eller syltet rødløk.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment