Historien bak oppskriften

Byrek har røtter i det osmanske kjøkkenet, og du finner den i ulike varianter over hele Balkan. Jeg oppdaget denne deilige paien under en reise til Albania, hvor en eldre dame lagde sin versjon med kjærlighet og presisjon. Hun brukte en blanding av ost, urter og tynn deig, og stekte den til den ble gyllen og sprø. Smaken traff meg med én gang! Etter hjemreisen begynte jeg å eksperimentere selv, og jeg laget min egen versjon med mager feta, cottage cheese og friske urter. Nå lager jeg den ofte når jeg vil servere noe enkelt, men uimotståelig.


Næringstabell per porsjon

IngrediensVitaminerFettSukkerProtein
Fetaost (mager)B12, Kalsium, D5 g0 g7 g
Cottage cheeseB2, B12, Kalsium2 g1,5 g6 g
EggA, D, E, B125 g0 g6 g
Friske urterK, C, Antioksidanter0 g0 g0 g
Sitron (skall)C, Flavonoider0 g0 g0 g
FilodeigJern, B-vitaminer2 g0,5 g3 g

Smak og tekstur

Jeg elsker hvordan denne retten kombinerer det sprø med det kremete. Filodeigen får en gyllen og luftig overflate i ovnen, og når du setter tennene i første bit, hører du knaset før den myke, salte og urtete kjernen treffer smaksløkene. Fetaen gir en tydelig og litt skarp ostesmak, mens cottage cheese gjør fyllet mildere og mer luftig. Sitronen løfter det hele med et friskt preg. Det er en rett som både er lett og mettende, og som virkelig smaker av sommer, ferie og varme kjøkken med latter i rommet.


Min erfaring, minner og tips

Jeg har laget denne byreken i mange varianter, men denne med feta og urter er min absolutte favoritt. Den passer like godt til lunsj som til kveldsmat, og det er ofte dette jeg tar med meg i matpakka dagen etter. Jeg husker godt første gang jeg serverte den til venner – jeg hadde laget en stor form, og den forsvant før jeg rakk å sette meg. Tips fra meg: bruk alltid ferske urter – det gjør en stor forskjell! Og ikke vær redd for å bruke hendene når du legger deig og fyll, det gir mer kontroll. Jeg serverer den gjerne med en tomatsalat og en liten skål yoghurt ved siden av.


Tilbehørstabell

TilbehørHvorfor det passer godt
Frisk tomat- og løksalatGir sødme og friskhet
Naturell yoghurt med mynteKjølende og syrlig kontrast
Surdeigsbrød eller pitabrødPerfekt å dyppe eller komplettere
Kald urtete eller sitronvannForfriskende og lett
Bakte rødbeter med balsamicoGir dybde og sødme

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Fyll
  • 150 g fetaost (gjerne mager)
  • 150 g cottage cheese
  • 2 egg
  • 2 ss finhakket persille
  • 1 ss finhakket dill
  • Revet skall av ½ økologisk sitron
  • ¼ ts nykvernet pepper
  • Deig og montering
  • 6–8 ark filodeig (fersk eller tint fra frys)
  • 2 ss olivenolje til pensling
  • 1 ss sesamfrø eller valmuefrø (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 190 °C (over- og undervarme). Finn frem en rund paiform (ca. 24–26 cm).

  • Bland feta, cottage cheese, egg, urter, sitronskall og pepper i en bolle. Mos lett med en gaffel til jevn konsistens.

  • Legg et ark filodeig i formen, pensle med litt olje, og legg på neste ark i en vifteformasjon. Gjenta med 4–5 ark slik at kantene henger over formen.

  • Fordel fyllet jevnt utover bunnen. Brett over deigkantene og legg gjerne et nytt ark over toppen. Pensle alt med olje og dryss over frø hvis ønskelig.

  • Stek midt i ovnen i 30–35 minutter til overflaten er gyllen og sprø.

  • La byreken hvile i 10 minutter før du skjærer den i biter. Server med frisk salat eller yoghurt.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment