En liten historie om oppskriften

Jeg fikk idéen til disse fylte agurkbåtene under en tur til Hellas. På en liten lokal taverna fikk vi servert små grønnsaksbåter med ulike typer hummus – og jeg ble helt betatt. Hjemme ville jeg lage min egen versjon, men med norske råvarer og litt mer syre og friskhet. Det tok ikke lang tid før det ble en fast rett her i huset, både til lunsj og som forrett. De er friske, knasende, lette å lage – og alltid populære på bordet. Og det beste? Du kan lage alt klart på forhånd, og bare sette sammen rett før servering.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
AgurkK, C, kalium, silika0.11.50.6
KikerterB9, jern, fiber, protein2.60.57.2
TahiniKalsium, magnesium, B18.10.23.0
RødløkC, B6, antioksidanter0.11.30.3
SitronC, folat, sitronsyre0.21.00.2

Smak og tekstur

Det jeg elsker med denne retten, er hvordan den kombinerer det kremete med det sprø og det syrlige. Hummusen er fyldig og rund, med akkurat nok hvitløk og sitron til å gi dybde. Agurken er sprø og saftig, og gir en fin, kjølig kontrast. Når du topper med den syltede rødløken, får du den syrlige toppen som gjør alt komplett. Du får altså en munnfull som er både mild og kraftig på én gang. Den er enkel å spise med fingrene, og etterlater deg med en følelse av friskhet – perfekt i varme måneder eller som del av et lett måltid.


Min erfaring, tips og minner

Dette er en av mine «reddere» når jeg får uventede gjester. Jeg har alltid hummus i kjøleskapet, og en agurk er det sjelden tomt for her i huset. Jeg lager gjerne rødløken på søndag, så har jeg klar topping til uken. Et lite tips fra meg er å bruke en melonutstikker for å hule ut agurken – det gir fine, jevne båter. Noen ganger drysser jeg over litt granateple for farge og sødme. Barna liker å lage sine egne – vi setter bare frem alt og lar dem fylle sine egne båter. Koselig, sosialt og sunt!


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor det passer godt
Linse- og tomatsalatFyldig, proteinrik og med mye smak
Hjemmelagde knekkebrødSprøtt og metter godt
Ovnsbakte søtpotetskiverGir sødme og myk kontrast
Kald yoghurtdressing med mynteFrisker opp og balanserer krydderet
Ristede solsikkefrøSprø topping med ekstra næring

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 90 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hummus:
  • 1 boks kikerter (ca. 230 g uten væske)
  • 2 ss tahini (sesampasta)
  • 1 fedd hvitløk, revet
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ts spisskummen
  • 2 ss vann (eller mer for ønsket konsistens)
  • ½ ts havsalt
  • 1 ss olivenolje (kan sløyfes eller reduseres)
  • Syltet rødløk:
  • ½ rødløk, i tynne skiver
  • 2 ss eplecidereddik
  • 1 ts lønnesirup eller agavesirup
  • En klype salt
  • Til montering:
  • 1 stor agurk
  • Frisk persille eller koriander til topping
  • Eventuelt sesamfrø eller chiliflak

STEG FOR STEG:

  • Start med rødløken: Skjær rødløk i tynne halvmåner og legg i en liten bolle. Tilsett eddik, sirup og en klype salt. Rør og la trekke i minst 15 minutter.

  • Lag hummus: Skyll kikertene godt. Ha dem i en food processor sammen med tahini, hvitløk, sitronsaft, spisskummen, vann og eventuelt olivenolje. Kjør til en glatt krem. Smak til med salt og sitron.

  • Forbered agurkene: Del agurken i ca. 6–7 cm lange biter. Del hver bit på langs og bruk en teskje til å skrape ut litt av kjernen slik at det blir en liten "båt".

  • Fyll agurkene: Bruk en liten skje eller sprøytepose og fyll hver agurkbåt med hummus.

  • Topp og pynt: Legg på litt syltet rødløk og dryss over urter og eventuelt sesamfrø eller chiliflak.

  • Servering: Server straks eller la stå kaldt i maks 2 timer før servering. Passer perfekt som forrett, tapas eller snack.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment