Byrek med spinat og yoghurt – sprø, grønn og full av sjel

Denne retten har sitt opphav på Balkan og er spesielt populær i Albania, Kosovo og Nord-Makedonia. Byrek har tradisjonelt blitt laget i generasjoner, gjerne med det man hadde for hånden – spinat, ost, kjøtt eller potet – og ofte til store familiesammenkomster. Jeg oppdaget denne versjonen med spinat og yoghurt gjennom en venninne som hadde flyttet til Norge fra Tirana. Vi satt sammen på kjøkkenet hennes, lo og rullet filodeig – og jeg ble helt betatt av både smaken og atmosfæren. Siden da har jeg laget min egen litt sunnere variant, og den har blitt en av mine hverdagsfavoritter.


Næring og vitaminer – per porsjon (ca. 1/6 av formen)

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Spinat (100 g)A, C, K, folat0.40.42.8
Mager yoghurt (100 g)B12, kalsium1.53.55.0
Egg (1 stk)D, B12, protein5.00.46.0
Filodeig (1 ark)Jern, B11.20.21.5
Havremel (1 ss)B-vitaminer, jern0.70.11.3

Smak og tekstur

Byrek har en utrolig tilfredsstillende kombinasjon av teksturer og smaker. Den sprø, gyllenbrune toppen gir en knasende start, mens fyllet er mykt og saftig med en tydelig grønn smak fra spinaten. Yoghurten gir et mildt og syrlig preg som gjør det hele balansert og lett, og eggene binder det hele sammen til en kremet, nesten ostelignende konsistens. En klype muskat og litt sort pepper gir varme uten å dominere. Jeg elsker hvordan det lukter i huset mens den steker – litt som nystekt pai, bare med urter og hint av hvitløk. En ekte komfortrett med letthet og dybde i skjønn forening.


Min erfaring, tips og minner

Dette er en rett jeg ofte lager når jeg vil servere noe som både er sunt og tilfredsstillende. Barna mine elsker den i matpakken, og jeg liker å ta den med på tur. Noen ganger lager jeg små trekantbyrek i stedet for én stor – de er supre til tapasbordet. Jeg har også prøvd å tilsette litt feta eller cottage cheese i fyllet for ekstra protein. Et triks jeg har lært er å pensle kun hvert tredje lag med olje – det gjør retten mindre fet, men fortsatt sprø. Og så kan du fint lage den dagen før – den smaker nesten bedre kald dagen etter.


Tilbehør jeg ofte velger

TilbehørHvorfor jeg liker det
Frisk tomatsalatSøt og syrlig – passer perfekt til spinatfyllet
Agurkyoghurt med dillKjølende og kremet kontrast til byrekens sprøhet
Oliven og sitronGir litt salt og syre som løfter hele retten
Grove pitabrødGjør måltidet ekstra mettende og godt
Vann med sitron og mynteLett og forfriskende drikke til et lett måltid

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 290 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til fyllet:
  • 400 g fersk spinat eller 250 g frossen spinat, tint og godt presset
  • 1 ss olivenolje
  • 1 liten gul løk, finhakket
  • 2 egg
  • 2 dl mager gresk yoghurt
  • 2 ss havremel
  • ½ ts salt
  • ¼ ts malt muskat
  • ¼ ts nykvernet sort pepper
  • 1 ss finhakket dill (valgfritt)
  • Til deigen og steking:
  • 6 ark filodeig

STEG FOR STEG:

  1. Forvarm ovnen til 190 °C over- og undervarme.

  2. Skyll og damp spinaten raskt, eller tin og press vannet godt ut hvis du bruker frossen. Hakk grovt.

  3. Varm oljen i en panne, og fres løken til den er myk og blank. Tilsett spinaten og la den surre i 2–3 minutter. Avkjøl litt.

  4. Visp sammen yoghurt, egg, havremel, salt, muskat, pepper og dill i en stor bolle. Vend inn den avkjølte spinat- og løkblandingen.

  5. Legg 3 filodeigark i en smurt form, pensle lett med olje mellom hvert.

  6. Fordel fyllet jevnt utover. Legg deretter de siste 3 arkene over og pensle toppen lett med olje.

  7. Stek midt i ovnen i ca. 35–40 minutter, eller til toppen er gyllen og sprø.

  8. Avkjøl i 10–15 minutter før du skjærer i ruter. Server varm eller kald – gjerne med salat eller yoghurt til.

 

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment